VRIJEME JE ZA NOVU DEMOKRACIJU

piše: Žarko Delač
Polako se stišava bura kojom su nas političari, možemo reći, posljednjih dana ometali u svakodnevnim poslovima.

No, osim što su nam poremetili radne navike, dali su nam lažnu nadu u bolje sutra i ulili neopravdani optimizam.

Zbog toga će nam predstojeće reforme, rezovi, poskupljenja i  nameti još teže pasti. Naime, sigurno je samo jedno, nakon  parlamentarnih izbora suočit ćemo se s bolnom realnošću.

Bez rezova nema rasta iako je tijekom kampanje biračima slana posve suprotna poruka jedne političke skupine. Isto tako, od domoljublja se ne živi i prehranjuje obitelj i ova su dva postulata jedino istinita.

Također, u kampanji nam se nudio i rad 365 dana godišnje iako je veliko pitanje, tko od nas doista želi svakodnevno raditi!?

Nadalje, o porukama kojima se želi vratiti oteto ili srušiti sve do sada jer ništa nije valjalo, svoje će mišljenje također na koncu izreći narod .

Nakon izbora slijede jadikovke  o neuspjesima i nerazumijevanju birača za stranačke programe, a analize ćemo  slušati danima dok se pomalo ne vratimo u svakodnevnu kolotečinu.

Ogromna financijska sredstva, energija i trud uložen u nekoliko tjedana intenzivne kampanje ostat će za mnoge samo gorak okus ili osjećaj barem pirove pobjede.

U konačnici, svi ćemo biti gubitnici, zarobljenici ideoloških podjela, interesnih skupina i raznoraznih lobija.

Sve je očitije kako je današnji oblik demokracije samo privid i jednostavno vladanje manjinske skupine nad većinom. Vrijeme je za korjenitu političku reformu i suvremeni demokratski iskorak primjeren vremenu i trenutku.

Recidivi demokracije iz prošlog stoljeća nakalemljeni na zasade jednostranačkog partijskog sustava u kojem smo dugo živjeli uzimaju kod nas sve veći danak.

Teoretičari političog društva i oblika demokracije moraju podignuti svoj glas i izaći s novim prijedlozima i rješenjima koja će biti ključ  društvenih promjena i boljitka.

Do tada, uokvireni postojećim demokratskim uzusima i „vladavinom“ naroda nećemo postići željeni napredak te nam ovi kao i sljedeći izbori neće donijeti ništa novo.

Stoga, rezultate ovih parlamentarnih izbora dočekujem ravnodušno i bez ikakvih nadanja i očekivanja jer sve će i nadalje ostati isto i bez stvarnih i potrebnih promjena.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pero
pero
8 years ago

Super komentar!