UVAŽENI

KAJ GOD
piše: Ivek Milčec

Davno je to bilo kada sam išel u školu i bez problema mogel (na pamet )izrecitirati napr. Mažuranićev Smrt Smail-age Čengića. Imenice, zamjenice, pridjevi i slični “alati” bile su tada, za većinu učenika,”sitne ribe”. Međutim, vrijeme čini svoje i sve češće mi je u ruci rječnik hrvatskoga jezika u kojem najdem sve kaj mi se tijekom godina zbrisalo iz glave. Tak me je ovih dana posebno zainteresirala riječ uvažen pa sam ,da ne bih pogriješil, iz police izvadil Anićev rječnik i potražil tu, “prevažnu” riječ.

Uvažen znači biti poštovan, cijenjen, ugledan kaj znači da onaj, kome se doda taj pridjev, pripada kategoriji visokomoralnih, časnih ljudi kojima je strana svaka muljaža, izigravanje zakona i propisa. Kod nas se riječ uvaženi uglavnom rabi u međusobnoj komunikaciji naših saborskih zastupnika a na nama je, koji smo ih izabrali, da ocijenimo da li su to zaista oni koji svojim javnim nastupima zaslužuju povjerenje ili nepovjerenje svojih birača.

Slučaj zastupnika Ivana Drmića, koji je sudjeloval u pokušaju potkupljivanja suca i namještanja presude Vrhovnog suda (slučaj Glavaš), a za to samo uvjetno kažnjen, potvrda je da u našoj državi mnogo toga ne štima i da pod hitno treba napraviti reda jer ćemo u protivnome do guše zaglibiti u korupcijskome blatu. Zar je moguće, a vidimo da je,da “uvaženi zastupnik” Drmić osuđen zbog korupcije, postigne nagodbu sa USKOK-om i biva, zapravo, oslobođen krivnje i u konačnici maltene proglašen pravednikom. Kaj god!

Uvaženi zastupnici su i osmero zastupnika ovoga saziva Sabora koji su se, zbog povlaštenih mirovina, pustili samo na jedan dan umiroviti a nakon toga, već drugi dan,ponovno sjeli u saborske klupe i oslovljavali se sa “uvaženi”. Jasno, na čelu jednodnevnih penzića našel se Vlado Šeks a iza njega njegova stranačka kolegica Ana Lovrin i kolege Stjepan Milinković i Ivanka Roksandić, potom Boro Grubišić(HDSSB), manjinci Denis Šoja i Furio Radin, kao i samozvani Robin Hood ,ideesovac Damir Kajin.

Gotovo svi pravdaju se riječima da se moraju osigurati i misliti na svoje obitelji. Bilo bi nepravedno izdvajati samo njih osmero jer je 47 zastupnika iz prethodnog saziva Sabora podnijelo zahtjeve za mirovinu i na taj način preduhitrilo novi zakon po kojemu bi se njihov mirovinski status izjednačio s našim. Izjednačen status, ali ne i mirovine koje će opet biti više nego običnih šljakera. Ovakvim jednodnevnim mirovinskim akrobacijama “uvaženi” zastupnici “prdnuli” su na pravni poredak kojeg su, kao saborski zastupnici, sami stvarali.

Kad smo već kod mirovina valja spomenuti da su prošli tjedan gotovo sve hrvatske novine donijele vijest  da njemački porezni organi (Finanzamt) utjeruju porezne dugove hrvatskih Gastarbeitera tj. onih koji su se za stalno vratili i nastanili u svojoj domovini. Mnogima je nepoznat podatak da je Njemačka još 2005. uvela porez na mirovine i da su svi, pa tako i hrvatski umirovljenici-povratnici, dužni ispuniti poreznu prijavu i poslati Finanzamtu Neubrandenburg (njemačka porezna uprava za strance). U slučaju,da netko ne ispuni svoju obvezu, njemačke poreske vlasti mogu blokirati isplatu mirovine i tada nastaje ozbiljan problem. Nejasno je, kako doći do potrebitih formulara tj. da li ih Finanzamt šalje na kućne adrese ili ih treba telefonski naručiti. Međutim, po nekima u ovome je zakazala i naša država koja sa SR Njemačkom ima međudržavni sporazum o dvostrukom oporezivanju pa se je taj porez mogao platiti i kod nas, ali kao i mnogo puta do sada nije se ozbiljno pristupilo poslu pa se ljudi, u ovome slučaju primatelji njemačkih mirovina moraju snalaziti kako znaju i umiju.

Kako javlja Novi list, gospođa Radmila Kus, vunarica iz Mrkoplja, pozvana je da na tekstilnom simpoziju u Washingtonu predstavi tehniku ručnog filcanja vune, a potom će biti gošća na večeri kod Michelle Obama. Jasno, na takav put ne ide se bez poklona pa je vrsna vunarica odlučila ponijeti posebno izrađene vunene nakurnjake koje namjerava darovati-Baracku Obami. Budući da će nakurnjaka biti u raznim veličinama, američki predsjednik neće imati problema sa jedinstvenom oblekom iz prijateljske Hrvatske.

Predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Theo Zwanziger zauzeo se za više tolerancije u odnosu na homiće nogometaše i lezbače nogometašice.. Slogan “Pod loptom su svi jednaki” trebal bi poslužiti za suzbijanje predrasuda prema nogometašima i nogometašicama koji seks prakticiraju na, malo neobičajen način. U svezi s tim, ne bi bilo loše da se nogometni pedagozi i psiholozi pozabave sa sve učestalijom pojavom da se zgodniji igrači sve češće nalaze na zemlji tj. više su faulirani od onih koji ne kotiraju kao nekakvi ljepotani. Realova ljepuškasta zvijezda Ronaldo stalno se valja po terenu pa za njega očito ne vrijedi slogan “Pod loptom su svi jednaki!”

U svojoj današnjoj 50.kolumni pod nazivom “Kaj god!”, sa par rečenica osvrnut ću se na jučer održani referendum o pristupanju naše zemlje u punopravno članstvo EU. Rezultat referenduma je poznat: 66% glasovalo je ZA a 33% protiv. Odaziv birača bio je slab, svega 43,65%, odnosno 1,958.709 hrvatskih građana.

Unatoč tome,rezultat referenduma je legitiman tj. 2/3 izašlih birača na birališta odlučilo je da je Hrvatskoj, usprkos krizi u mnogim članicama EU, mjesto među zapadnim demokracijama i zajedničkom europskom tržištu. Hoće li nam biti bolje, ovisi najviše o nama samima jer nitko nam neće davati novac euro-poreskih obveznika na naše, lijepe oči.

Imamo priliku urediti našu lijepu zemlju po pravilima kršćanske civilizacije i zapadnoeropske uljudbe a tako ćemo svim euroskepticima pokazati da nisu bili u pravu kada su se grčevito borili protiv ulaska Hrvatske u EU. Ovaj referendum omogućio nam je konačan odmak od mračnih balkanskih političkih gudura u koje bi,da je pobijedila opcija PROTIV, opet sigurno pali.

Idealnog društva i sistema na svijetu nema, ali EU opcija je u svakome pogledu pun pogodak u odnosu na onu neizvjesnu, balkansku. Jedna od najglasnijih parola euroskeptika bila je da ćemo ulaskom u EU izgubiti svoje ime, jezik i kulturu, netočna je jer će ulaskom Hrvatske (1.07.2013.) u punopravno članstvo i naš jezik postati jednakopravan svim ostalim jezicima te velike europske obitelji. Zato, glavu gore i s optimizmom gledajmo u bolju budućnost svih građana Lijepe naše domovine.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milica Schmidt
Milica Schmidt
12 years ago

Ovo stivo sam si izprintala tak da mogu u Fotelji uzivati u ovom Tekstu, pun Informacija i Obavjesti koje nebi od nikud takve dobila kao od Iveka koji je jako objektivan i jaca Demokracizaciju u Hrvatskoj.
Steta sto ich se toliko malo odazvalo na Referendum. Rulja jos nije shvatila da se treba angagirati da bi se nesto promijenilo.Jos ima previse Hrvata koji su flegmaticni i propustaju da se o njihovoj sreci brine neki drugi. To moze postati opasno. Puno hvala i puno uspjeha svim aktivnim za drustveno “Dobro” Pozdrav Milica