NE NASJEDAJTE!!!

Internet je unio revoluciju u izmjenu informacija. Većina korisnika ima svoj krug prijatelja, a svaki od njih ima opet svoj krug …tako da smo svi umreženi i povezani. Postoji bezbroj socijalnih mreža i podaci nam stižu iz bezbroj izvora. Jednim klikom miša možemo tu informaciju proširiti dalje. Često ne pitamo o kakvim je informacijama riječ, niti ne poznajemo pošiljatelja.

Ta mogućnost može se i zloupotrijebiti, a može i biti vrlo korisna.

Da je tako potvrđuje i najnoviji primjer iz osobnog iskustva. Na adresu „Hrvatskog glasa Berlin“ stigao je mail slijedećeg sadržaja:

Poštovani, za našeg kolegu Tomislava Miletića (rođen 1971.g.) koji je iznenada obolio od leukemije hitno se traži krvna grupa AB +. Na Rebru gdje je hospitaliziran, na zalihama nemaju ni kapi te krvne grupe. Nula nije baš podesna jer je u lošem stanju i doktori traže baš njegovu krvnu grupu koja je najrijeđa. S obzirom da je već u tretmanu, HITNO je preblaga riječ, stoga vas molim da ovaj mail proslijedite svojim prijateljima i poznanicima ili ako netko ima tu grupu i voljan je dati krv, neka se javi: …navedeni su kontakti.

Sadržaj poruke upućuje na hitnost. Poruka je proslijeđena nekoliko puta, pa tražimo prvog pošiljatelja, a to je …u ovom slučaju Zaklada Ana Rukavina.

O važnosti i značaju Zaklade Ana Rukavina pisat ćemo u posebnom članku, jer ona to zaslužuje svojim nadasve hvalevrijednim i korisnim akcijama.

Nazivamo u Zakladu i provjeravamo informaciju. I tako doznajemo da taj apel nije vrijedan ni jednog klika mišom. Slučaj je star gotovo 4 godine i Tomislavu Miletiću nije više potrebna pomoć te vraste.

Zbog čega ovo pišemo dragi čitatelji. Želimo vam reći da provjerite vjerodostojnost poruke koju prosljeđujete prijateljima i znancima. Važno je to da bi se sačuvala ozbiljnost i da se ne bi ugasila želja pružiti pomoć kada je nekome stvarno potrebna. Ne kažemo da je bilo tko u lancu pošiljatelja pomislio išta loše, ali ipak su svi doprinijeli da se lažna informacija proširi.

To sigurno ne koristi Zakladi Ana Rukavina i nanosi joj dodatne probleme. Želite li im stvarno pomoći obratite im se na njihovoj web-stranici http://www.zaklada-ana-rukavina.hr/default.aspx, ili nazovite ih na telefon: 00385/01/48 12 827.

I molimo vas …u interesu svih nas, pročitajte i provjerite poruku koju prosljeđujete, ili koju objavljujete na svom FB profilu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments