DOŽIVLJAJ U KOPRODUKCIJI

IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
U ovom velikom gradu već petnaestak godina stanujem, reklo bi se, u centru centra. Naime, najbliža stanica podzemne željeznice ima naziv Stadtmitte ….centar grada  …a i općina nosi naziv Mitte –Centar. Eto, nemoguće je u tom centru centra …sve da to i hoću … izbjeći, ili potpuno zaobići filmski šušor oko Berlinalea 2012. Jer tu u i oko ovog, 62. po redu berlinskog filmskog festivala, sve i želi biti u centru centra pa se događaji uglavnom i odvijaju na nedalekom Potsdamer Platzu, Gendarmenmarktu ili u Friedrichstadt Palast.
Nerijetko …kao u godinama iza …intenzivnije sudjelujem, gledam filmove, pratim, posjetim naše iz Hrvatskog audiovizualnog centra  na European Film Maket  ili tek uživam u šetnji, žamoru i gužvi koja, ipak ponajviše, vlada na Potsdamer Platzu. Festival ove godine traje od 9. do 19. veljače. Gledateljima i ocjenjivačkom sudu, na raspolaganje je  oko 400 filmova. Prodano je …mora se reći, po vrlo povoljnim cijenama …preko 300 000 ulaznica. Iz filmske branše tu je oko 19 000 posjetitelja iz 115 zemalja. Festival prati oko 4000 novinara. Stvarno, velika gužva.

Ove godine tek pomalo sa strane pratim što se događa. Mislim …kad mi se ukaže prigoda pogledaću film koji je režirala Angelina Joli naslova Zemlja krvi i meda, ratne i ljubavne, naše, bosanskohercegovačke radnje i tematike. E …za krv i med, tu je svestrana Angelina …posebno za ono prvo …bila na pravom mjestu.
Pričitah tek …ima još  i jedna  koprodukcija …opet neka nadobudna suradnja, prustruja mi mislima …
Sve u svemu, ne bijah baš posebno zainteresirana, kad li …zazvoni telefon. –Znaš mamice, ona koprodukcija ….Parada se zove …pa bi li ti sa mnom gledala …karte nabavio Titos …šta znam tko je to  …sve u svemu nije mi ni važno. Jer glas koji poziva onaj je moje starije kćerke …a taj …unatoč tome što kad ovako slatkasto zvuči, tad, iz iskustva gledajući, po mene zna ne obećavati ništa posebno “dobro” …u svakom slučaju se, ne odbija.
Tako se nađoh ispred Friedrichstadt Pallast. Čekam kćerku kojoj je ispred zgrade na Rosa Luxemburg Platzu, pred nosom pobjegao tramvaj. A drugi stiže tek za 15 minuta. Dovoljno za zakasniti …mislim skeptično i prigovaram samoj sebi kud, umorna od posla, i krenuh na ovu paradu.  Publika se okuplja ispred Friedrichstadt Pallast. Polako se  već i ulazi. Krajičkom oka zapažam ulazak ambasadora Srbije, visokog Makaranina, prof.dr. Ive Viskovića. Dok čekam kćerku kraj mene se zaustavlja i automobil hrvatskog veleposlanstva. Veleposlanik RH u Njemačkoj, dr Miro Kovač i supruga Monika …uto stiže  preko crvenog tepiha i ekipa koja je radila na filmu, glumci, redatelj …Pa čekaj, prije i ne pogledah, sudeći po dolasku uglednika i glumaca …ovo je premijera filma …
Stiže uto i kćerka …umjesto tramvajem  …s kojim bi u slučaju čekanja, sasvim sigurno zakasnila …put prešla pješice…pa nas dvije žurno pravac dvorana. Skoro u zadnji tren. Slobodan izbor mjesta. A mjesta još slobodnih. Smještamo se i ….Parada može da počne.
Početak …”Chetnik …pogrdan naziv za Srbe …upotrebljavaju ga Hrvati, Bošnjaci i Albanci. Ustasha …pogrdan naziv za Hrvate …upotrebljavaju ga Srbi, Bošnjaci i Albanci. Balija …pogrdan naziv za Bošnjake …upotrebljavaju ga Hrvati, Srbi i Albanci. Shiptar …pogrdan naziv za Albance ..upotrebaljavju ga Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Peder …pogrdan naziv za homoseksualce …upotrebljavaju ga …svi! ” I tema se razvija. Ima i na čemu.
Film je u selekciji Panorama, u zvaničnoj konkurenciji gdje su angažirani, kritički filmovi za isto takvu, strasnu, kritičku, mlađu publiku. Smjenjuju se slike, likovi, radnja …u Beogradu se priprema parada …Pride …manifestacija homoseksualaca, lezbijki, transeksualaca. Kritičku masu agresivnih protivnika nije teško lokalno pronaći. Onu koja će u obrani od nasilja,  pa i nevoljko, stati iza ili ispred, sakuplja se po cijelom prostoru bivše države. Humor. Istina crni ali …dvorana ga  blisko prepoznaje, publika se smije, navija, plješće bez prekida na kraju parade i Parade.
Eto, tako je bilo na premijernoj projekciji filma Parada, u režiji Srđana Dragojevića. Film je rezultat koprodukcije Srbije Hrvatske, Slovenije i Makedonije.  Sniman je djelomice i u Hrvatskoj.  U redateljskom timu  je i Hrvat, Igor Nola. A zapaženu ulogu Mirka, ostvario je i hrvatski glumac, Gojan Navojec. Dobro urađeno. Zanimljivo pogledati. Sam se sebi nasmijati. O temi i odnosu prema njoj, ozbiljno razmisliti. Držim, film je ostvario svoju umjetničku rolu. Pozdravljaju to i gledatelji u Friedrichstadt Pallast.
Po izlasku …srećem poznanika …ma pogledao sam isječak na internetu …bah …srpski humor …ismijavaju se s nama Hrvatima. Srbi! Na poslu, drugi poznanik veli …nisam gledao film ali sve je to ideologija …daj, kakva koprodukcija …zašto nije Hrvatska radila film u koprodukciji sa, recimo Rusijom ili Francuskom? Sve je to ideologija. I tema …ma šta Hrvati imaju s njom,  s tom sodomijom …baš je upotrijebio riječ sodomija …nisam gledao film ali to je opet nešto što nema veze sa Hrvatima 
Nema veze s Hrvatima? Mi smo …što …najveći, najbolji, bezgriješni, živimo u svemiru bez potrebe, dodira, veze sa susjedima …? I ne tako davne splitske događaje i nasilje već smo potisnuli u kut?
Uvečer naziva kćerka …još se smijemo pojedinim gegovima iz filma. Taj humor …uistinu je teško razumljiv nekome tko nije s tog prostora, mentaliteta, ne pozna tu igru riječi, jezik …
Znaš mamice, ponosna sam na tebe …uživala sam da smo zajedno gledale taj film. I da se možeš tome i smijati. I ozbiljno o temi razgovarati. E, da ponekad se i u meni sve buni, za neke teme treba vremena, treba osjećaja, treba suglasja, pametno je do neke mjere smjestiti ih pažljivo u sferu humora …makar i crnog. Otud …razumljivo mi otkud ova koprodukcija. Suradnja, zajedničko djelo. Ona se dogodi kad se različiti, samostalni, suglase o temeljima i pogledima na temu. Struka, umjetnost, život, pronalaze te temelje. I ja … u koprodukciji s kćerkom …pametno dijete, zna da u tome trebam pomoć mlađih, širih pogleda …stigoh do lijepog doživljaja. I o temi promislih. Inače, ne volim posebno parade  ali u ovoj, filmskoj …sa zadovoljstvom sudjelovah.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments