SPEKTAKLI BEZ POKRIĆA

O ČEMU JE RIJEČ
piše: Žarko Delač
Nedavno završen ATP tenis turnir u Zagrebu, koji je završio s nekoliko milijuna kuna organizacijskih gubitak,a potaknuo me na razmišljanje o svrsishodnosti i korisnosti organizacije pojednih sportskih natjecanja. Konkretno u ovom se slučaju postavlja pitanje tko će i iz kojih izvora namiriti  dugove nastale čini mi se najviše zbog želje da Zagreb  ugosti određen broj teniskih profesionalaca.

Naglašavam …profesionalaca koji dobro zarađuju po bjelosvjetskim turnirima, pa tako i našem zagrebačkom. Sve to ne bi bilo upitno da postoji interes gledatelja za tu priredbu pa bi ta činjenica bila koliko toliko organizacijsko opravdanje.

Isticanje popularizacija sporta i davanje šanse našim tenisačima u digresiji je s praznom dvoranom  i nezainteresiranošću gledatelja. Je li tome razlog razmaženost zagrepčana ili zasićenost sportskim i ostalim priredbama sporedna je stvar. Činjenica je da za razliku …od recimo hokeja na ledu, koji je trenutačno sportski hit, ili skijanja na Sljemenu koje okupi desetak i više tisuća gledatelja tenis to ne uspijeva.

Teško je nametati volju građanima u svim društvenim segmentima pa tako i sportskom o čemu svjedoči i ovih dana organizirano europsko prvenstvo u futsalu. Ogromni novci su srećom uloženi iz UEFE …no promidžba tog sporta u Hrvatskoj  …unatoč velikoj reklami i odličnom našem rezulatatu neće uspjeti.

Navikli smo se na naš mali nogomet i ekipe posložene kako bi rekli u Zagrebu kao škvadre ili u Dalmaciji klape. Upravo u tome i jest draž tog sporta koji je prihvaćen u našoj sredini  kao prilika za rekreaciju i druženje.

Stoga se u potpunosti slažem  s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza gospodinom Markovićem koji je javno izjavio kako nemaju u planu financirati i ulagati u ovaj novi sport. Vremena u kojem živimo moraju postati svjesni i ostali organizatori sportskih megalomanskih priredbi i spektakala.

Zar ipak ne bi novac bio bolje uložen u razvoj teniskih talenata koji muku muče s plaćanjem skupih teniskih terena i trenera …umjesto u činjenicu da je Zagreb uz Umag ušao u tenisku kartu organizatora ATP turnira?

Naravno da je organizacija natjecanja i vođenje sportskih klubova u  privatnim rukama (KK Cedevita!!) ne bih imao ništa protiv. No situacija u sportu i provedba zakona o sportu koja bi regulirala vlasništvo i prava sportskih udruga nije provedena i na tom smo polju još duboku u socijalizmu.

Nažalost …kako se to obično događa …pojedini lucidni sportski menađeri koriste tu situaciju za osobnu korist i privatiziraju sport. Da je situacija drugačija prvo bi se vodila briga o studijama isplativosti i održivosti, a potom o svim ostalim ciljevima i razlozima organizacije sportskih priredbi.

Vjerujem ipak kako će sportski djelatnici i dužnosnici suočeni s ekonomskom krizom prije prihvaćanja organizacije sportskih manifestacija sve više razmišljati u maniri dobrih gospodara. Naime društvena potpora će se smanjivati, a povećavat će se oslonac na vlastite marketinške djelatnosti i naravno preuzimanje financijskog rizika.

To ne znači kako i nadalje neće biti opravdano financiranih društvenih događanja ali ne u interesu pojedinaca ili uske skupine organizatora.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments