RAŠIRENE RUKE “WELLEBITA”

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Polako to prelazi u običaj. Istina, broj zainteresiranih Hrvata bi mogao biti i veći ali eto, ni veličina prostora nije baš naklonjena prevelikom broju posjetitelja. Govorimo naime, o broju posjetitelja na takozvanoj Otvorenoj probi njemačkog orkestra Tambouraschen Chor Wellebit 1902, priređenoj upravo za Hrvate. Počeli s time prije dvije godine. Voditelj Wellebita, vrlo ljubazni Horst Budde, uobičajeno prije toga kaže …ali ne puno ljudi, onako između 10 i 15! Naime, Wellebit, njemački tamburaški sastav kojeg je prije 110 godina osnovao Hrvat Franz Krznar, posljednjih 40 godina ima redovite probe četvrtkom u 19 sati u restoranu Zum Kegel, u berlinskoj četvrti Tegel.

Prostor uistinu nije posebno velik ali prema onoj narodnoj …gdje čeljad nije bijesna …ide to. Jedanput godišnje, Weellebit priredi i dvije otvorene probe, jednu za Nijemce i jednu za Hrvate ali sastav ljubitelja tamubrice i glazbe, bude svakako mješovit. Tako bijaše i ovoga puta.

Otvorene probe Wellebita …pa i ova netom prošla …u stvari su pravi k0ncert iz dva dijela. Užitak za uši. Wellebit je svirao i klasiku a uz vokalnu solisticu, Hrvaticu Đurđu Brozičević,  i hrvatske narodne i starogradske napjeve.  U svakom slučaju  ugodna večer. Wellebit zarazno oko sebe širi ugodno i veselo raspoloženje.

Znatiželjni smo. Bit će zadovoljstvo gledati i slušati Wellebit na koncertu “Blistava noć klasike V” koji se u berlinskom dvorcu Chatlottenburg održava 22. travnja 2012. godine u 18,00 sati gdje će pokazati kako tambura živi i kako se uspješno nosi s notama klasične glazbe. Wellebit je pravi za pokazati i dokazati to.

Nije ni čudo, riječ je o tamburaškim znalcima …pa …doajen hrvatske tamburaške glazbe, prof Mihael Ferić, uvrstio je ove berlinske zaljubljenike u tamburu, i u svoj, nedavno izdani Tamburaški brevijar. Eto dakle, skore prigode, onima koji to žele, glazbeni užitak koji smo doživjeli na Otvorenoj probi Wellebita, ponoviti, upoznati i doživjeti i na petoj po redu Blistavoj noći klasike u Berlinu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments