RAVNOPRAVNOST

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec

U noći s nedjelje (26.02) na ponedjeljak svi filmoljupci bili su kak na iglama jer je to noć kada se dijeli najveća filmska nagrada “Oskar”. Sigurno već znate da je francuski nijemi film “Umjetnik” (sniman u crno-bijeloj tehnici) pomeo konkurenciju osvojivši čak 5 Oskara!
U sjeni tog velikog filmskog događaja, u Zagrebu je otvoren 8. Međunarodni festival dokumentarnog filma ZAGREBDOX. Taj (po ocjeni mnogih, najbolji filmski festival u nas) značajni kulturni događaj uključuje više od 150 naslova iz raznih krajeva svijeta a kinokarte su danima unaprijed rasprodane.
Osim filmskih predstava priređuju se tribine na kojem se raspravlja o dosezima ali i o problematici filmske umjetnosti. Dokumentarni filmovi, uglavnom su snimljeni na originalnim lokacijama i temelje se na istinitim događajima. Jasno, zna se dogoditi da se pojedini dokumentarac, pogotovo ratni, snimi u propagandne ili političke svrhe, ali to filmski znalci odmah prokuže i film se smatra kao negledana i promašena investicija. Svima, koji se ovih dana nađu u Zagrebu, toplo preporučam da posjete zagrebačka kina koja prikazuju filmove ovogodišnjeg Zagrebdoxa.
Kao što sam već spomenul, dokumentarci se, uglavnom, snimaju po istinitim događajima pa bi se moglo dogoditi da kojega režisera privuče jedna, kratka novinska vijest o (kaj nije baš čest slučaj) obiteljskom nasilju sa ženom u glavnoj ulozi.
Kak piše jučerašnji Večernjak (26.02.) izvjesna Senka K. (37) uhićena je u istočnom dijelu grada zbog sumnje da je kontinuirano zapuštala i zlostavljala svoje troje djece, a tri godine mlađeg supruga G.K. psihički maltretirala, tukla ga i prijetila mu smrću.
Ej, kakav bi to dokumentarac bio! Za pretpostaviti je, da je žena snažna i kad vudri sve pada pa tak i njezin muž. Morem si zamisliti kak jadnik zgleda kad ga opali ,vjerojatno, stokilašica. Ne znam, kak se mjeri snaga udarca rukom, ali nesretnik je gotovo svakodnevno u nokdaunu a vikendom i nokautiran. Ne zna se povod takvom ponašanju, ali žena očito hoće pokazati tko je gazda u kući.
I pokazati kak to zgleda kad mnogi nasilnici godinama tuku svoje žene. Baš me zanima kak bu završila ta trogodišnja obiteljska drama jer nakon kriminalističke istrage “štemerici” je određen pritvor a nakon njega slijedi suđenje. Moglo bi se dogoditi da će se optužena braniti tezom o RAVNOPRAVNOSTI spolova. Kak god bilo i završilo “nek institucije pravne države rade svoj posao,” rekel bi zagrebački gradonačelnik Miki Bandić.
U našoj zemlji zaista ne oskudijevamo u istinitim (često puta nemilim) događajima koje bi trebalo snimiti i prikazati na filmskome platnu i televiziji. Naime, rasističko vrijeđanje Henrya Belle-a ,crnoputog nogometaša Istre, prevršilo je svaku mjeru, pa bi pod hitno trebalo kazniti one koji ne priznaju “druge i drukčije!”
Rasističko vrijeđanje kamerunskog igrača, koji od svoje skromne plaće zarađene igrajući nogomet u HNL-prehranjuje sestru i četiri brata, nije samo anticivilizacijski i barbarski čin nego je sramota za našu zemlju koja ovakve rasističke uvrede ne kažnjava i gura pod tepih pravdajući se da su to huliganski ispadi.
Prošlotjedno rasističko BBB-hukanje nastavio je u subotu dio Torcide,ali je sudac Svilokos bio na visini zadatka i zaprijetio prekidom utakmice. Zbog takvih “navijača” naši nogometni klubovi platili su visoke novčane kazne, ali dok god se huligani ne počnu strogo kažnjavati neće biti reda na nogometnim stadionima.
A nesređena situacija u nogometnoj organizaciji, od HNS-a, sudačke organizacije itd. samo pogoduje jednom dijelu tzv.”navijača” koji primitivnim i barbarskim ponašanjem “liječe”svoje frustracije i nedostatak kućnoga odgoja. Rasizam trenutno i odmah zaslužuje osudu i kaznu. Spriječimo, dok je još vrijeme, da rasističko vrijeđanje preraste u rasističko motivirano nasilje.
Kad smo već kod filma moram svakak spomenuti zagrebačku premijeru filma “U zemlji krvi i meda” (a ne “krvi i mesa” kako reče naš vrli gradonačelnik Miki Bandić), kojeg je režirala slavna američka glumica Angelina Jolie. Promociji filma nazočila je gotovo sva hrvatska politička elita s predsjednikom Josipovićem na čelu. Falio je premijer Zoki Milanović koji je otišel u Beč na Opernball kao gost austrijske vlade. Milanović je procijenio da je ljepše tancati Straussove valcere neko slušati Bandićeve “stručne” komentare o “krvi i mesu”. Kaj god!
Rado gledani TV-serijal, Hrvatski kraljevi, mogel bi imati svoj nastavak. Naime, nakon otkrića povijesničara prof. Slobodana Budaka da su Hrvati imali kraljicu Domaslavu u 10. stoljeću, trebal bi se snimiti još jedan nastavak povijesne serije koja bi se zvala: Slava je doma! Med nami!
Poznato je, da su Hrvati narod prirodno inteligentnih ljudi među koje svakak spadaju guslari i pučki pjesnici. Tak se napr. zna da je bivši predsjednik Sabora, Barba Luka ljubitelj haiku poezije a njegov stranački pajdaš i bivši Hadezeov saborski zastupnik Jerko Rošin poklonik satiričke poezije.
Da nebi gubil svoje slobodno vrijeme na pisanje poezije, pjesnik Rošin iskoristil je saborske sjednice za stvaranje stihova. Za vrijeme četverogodišnjeg zastupničkog mandata napisal je 158 pjesama i sada objavil zbirku znakovitog naslova “Uprknuće”.
Budući da mi je to sasvim nepoznata riječ u pomoć mi priskočil susjed Mario koji mi objasnil značenje te riječi. Naime,riječ “prkno” rabi se u Dalmatinskoj zagori a po kajkavski bi značila rit ili guzica. Znači,pjesnik Jerko Rošin osnivač je-guzičarske poezije. Prava je šteta kaj Rošin nije više član Sabora jer bi mu za prošireno izdanje “Uprknuća”od velike koristi mogel biti Željko Kerum koji se odlično snalazi u deseteračkim, guslarskim vodama.
Ali, sa splitskim gradonačelnikom nikad nisi na čistom tj. možda svoje stihove u desetercu prenese na papir i samostalno objavi knjigu pod radnim naslovom “Dok je sniga, bit će i butiga”.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments