“NE”- POVLAČENJU TUŽBE

REAGIRANJE: IZRAŽAVAM ODLUČNO ‘NE‘  POVLAČENJU TUŽBE PROTIV SRBIJE
piše: Mato Agatić
Singen/
Nadam se da se simptom očitavanja bolesti u hrvatskom društvu nije raširio kao metastaze po čitavom organizmu i da je izmišljeni problem ,,Da smo svi krivi i da se svatko svakome treba ispričati za agresiju“  stavljen  ad acta. Istini za volju, mnogo češće su se čule isprike s naše strane i u raznim prigodama. Kao da im se mi moramo ispričavati što smo im dozvolili da nasilno uđu u našu kuću i da nas napadnu. Agresor se treba prvi ispričati. Naši su političari mislili da će biti veći ako to u naše ime učine. Pitanje je koliko je njih osjetilo gubitke u vlastitim obiteljima; koliki su ostali bez djece, bez hranitelja.  Ukoliko se Srbi ispričaju  za agresiju i plate ratnu odštetu to bi trebalo shvatiti kao iskreni čin pokajanja i želje za mirom koji je potreban i nama i njima.

Svi koji žele dobro srpskom narodu trebali bi sve učiniti da se Srbi kao nacija suoče s istinom, da  osude  agresivnu politiku svojih voždova; da se oslobode  mržnje, da grade mostove suradnje,  izgrađuju  zdrave međususjedske odnose, a ne da uporno žrtvu prozivaju za zlo koje su joj učinili.

Ako se netko  radi sumnje da je počinio kazneno djelo (zločin) nakon više od 20 god. ispituje to je u redu i treba ispitati sve okolnosti, ali se ne smije jedne ispitivati i osuđivati, a druge za slična i teža kaznena djela abolirati. Kazneno djelo je kazneno djelo, zločin  je zločin bez obzira tko ga je, gdje i kada  počinio.

Pravna država ne smije imati dvostruka mjerila za ista djela različitih osoba.

U novije vrijeme  domoljubi su postali prepoznatljiva skupina koja je svakim danom sve odlučnija i ne smije ju se ignorirati. Svi moramo raditi na istini, saznati je i takvu štititi i širiti, a tek tada puno toga možemo učiniti zajedno za dobrobit svih nas.

Švicarska  o svim relevantnijim državnim interesima odlučuje referendumom, što  se do sada pokazalo ispravnim. Ukoliko želimo da u Hrvatskoj jednog dana bude sve kao u Švicarskoj moramo  se  ugledati  u Švicarsku u svim segmentima života.

Mirenje je potrebno, ali ne na našu štetu. Za mirenje je potrebno dvoje.  Izvansudska nagodba  da, ali ne pod svaku cijenu.

Naše dane neće uljepšati niti svijet spasiti ,,neki  tamo“ u EU. Mi smo na potezu i trebamo ga racionalno iskoristiti.

U teškim vremenima ginuli su oni za koje je Hrvatska najveća svetinja, a među njima nije bio prevelik broj političara. Ginuli su domoljubi, dok su istovremeno u Berlinu, Londonu, Lyonu, Washingtonu i drugim svjetskim metropolama djeca dijela nasih ,,velikana“ završavala studije. Mnogi da ne bi stavili pušku na rame i stali u obranu domovine.

Sada, kad se raspravlja o delikatnim pitanjima, kao što je povlačenje tužbe protiv Srbije i sl., u prvom redu  moraju se pitati oni koji su nam i omogućili  ovu dugoočekivanu slobodu:  braniteljska populacija, uz njih djeca, supruge i roditelji poginulih, a na posljetku ostatak hrvatskih  građana, odnosno hrvatska politika.

Hrvatska je doživjela agresiju od Srbije i JNA i to se ne smije zaboraviti. Gdje je Hrvatski Efraim Zuroff (čuveni Izraelski  lovac na zločince holocausta) i da li ga Hrvatska uopće ima? U Izraelu ne postoji ni jedna ulica s njemačkim imenom radi holokausta, a kod nas imena  sa srpskim ,,velikanima“ na  pretek!

Referendum je jedini nužni i mogući način da većina hrvatskih državljana odluči  da li smo ,,za“ili„protiv“ povlačenja tužbe za agresiju i genocid od strane Srbije!

Mislimo da nije politički mudro prešutjeti, odnosno bez suglasnosti  većine  građana  povući  tužbu, jer strašni događaji koji su pratili nedužan hrvatski  puk i sve poštene građane RH koji su je prihvatili kao svoju domovinu ne smiju se nikada zaboraviti!

Poznato je da je Srbija preko svojih vjernih i provjerenih emisara u RH sa svekolikom pomoći JNA povela zločinački pothvat i ne smije se dopustiti da se tako lako oslobodi teških grijeha bez istinskog kajanja, bez traženja oprosta, bez naknade štete, a također ne može biti abolicije za počinjene zločine.

Vjera nas uči oprostu i treba oprostiti, ali ne smije se zaboraviti ni pravednost!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments