KARDINAL WOELKI I MLADI HRVATI

tekst i foto: Zbor mladih HKM Berlin
uredila: Sonja Breljak
Berlin/ Zbor mladih
Hratske katoličke misije je u subotu 17. ožujka,  sudjelovao na završnoj svetoj  misi tradicionalne Pokorničke procesije (Bußgang) berlinskih katolika kroz ulice grada. Vjernici iz svih berlinskih župa i misija svjedočili su svoju vjeru u procesiji ulicama grada predvođeni križem. Među njima je bilo i puno Hrvata. U Basilici sv. Ivana punoj vjernika, svetu misu je predvodio berlinski nadbiskup, kardinal Rainer Maria Woelki. Među koncelebrantima je bio i svećenik HKM Berlin, fra Ivan Ante Rozić. Tijekom misnog slavlja Zbor mladih HKM Berlin imao je čast otpjevati  tri pjesme. Dojmove o tom posebnom nastupu dobili smo neposredno od Zbora mladih: – Za vrijeme pričesti zborašice su odlično otpjevale pjesme “Tvoja krv” i “Bliže o Bože moj”. Članice Zbora neće sigurno nikada zaboraviti kraj druge pjesme koju su pjevali. Naime, svi su se vjernici bili pričestili, i svi svećenici koji su pričešćivali, vratili su se na svoja mjesta, samo je Kardinal  čekao na desnoj strani crkve kraj oltara. Čekao je naše mlade zborašice da ih pričesti. Koja veličanstvena slika, koje priznanje, koja čast! Naše mlade djevojke i Suzana Smolkoviä, voditeljica zbora, malo su stidljivo i jako dirnuto jedna po jedna prilazile primiti Tijelo Kristovo od Kardinala. Prizor koji nije svakidašanji.
Iza sv. mise zborašice su ispred crkve, samo za kardinala otpjevale pjesmu “Mi želimo uzdić Isusa”. Pjevale su s puno mladenačkog žara – i kao dar i čestitku nadbiskupu Rainer Maria Wolki na imenovanju kardinalom. Kardinal Woelki je bio oduševljen. Sa svakom djevojkom  osobno se rukovao i zahvalio na …u više prilika ostvarenoj i istaknutoj …dobroj suradnji i na vjernosti. Za uspomenu, kardinal se fotografirao s  našim oduševljenim djevojkama.
Nakon ovog  doživljaja članice Zbora mladih HKM Berlin, žurile su na Nightfever u crkvu St. Bonifatiusa. O tome nam pišu:- Nightfever je Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, posebno za mlade koje potječe od Svjetskog dana mladih u Kölnu. Od 19 sati do 24 sata mladi animiraju Klanjanje pjesmom i meditativnim pjesmama uz upaljene svijeće. Tom prigodom vrata crkve su otvorena za susret s Kristom i za sve prolaznike.
Naši mladi su preuzeli sat vremena pjevanja i slavljena Boga a RADIO HOREB je to uživo prenosio. Pjevati Bogu bez prestanka, toliko dugo – bilo je to veliko iskustvo i uspjeh za naš zbor. Ističemo posebno trud naših gitaristica Ivane Baković  i Katarine Zlatunić, koje su iako su im se prsti smrzli u hladnoj crkvu, svoj posao odradile vrhunski. Zbor je oduševio svojim pjevanjem sve prisutne, a i slušatelje Radio Horeba.
Od jedne mame koja je pratila prijenos pjevanja sa Nightfever-a na Radio Horeb-u, dobili smo SMS odmah po završetku pjevanja: ”Slavuji naši, tako se ponosimo vama, tako vas je lijepo bilo slušati. Glavobolju liječite svojim glasićima, a hrvatski jezik je najljepši, najpjevniji, najkrasniji jezik na svijetu. Bog vas čuvao i blagoslovio. Lijep pozdrav!”

I u nedjelju, 18.ožujka,  delegacija Zbora mladih HKM Berlin, imala je susret s Kardinalom na prijemu koji je u dvorani Telekom-a  upriličen iza mise zahvalnice u Katedrali St. Hedvig a u povodu imenovanja kardinalom nadbiskupa Reiner Maria Woelkia. Tom prigodom su Josipa Žuljević kao predstavnica zbora i Gabriel Krstanović, kao mladi predstavnik obitelji zboraša, u ime Zbora mladih predali kardinalu dar: majicu koju je Zbor mladih nosio na nastupu u Olimpijskom Stadionu kad je pjevao u predprogramu sv. mise s Papom, te pismo sa čestitkama na imenovanju. Majicu su zboraši predali kao uspomenu na “dobru suradnju” (kako je to kardinal večer prije nazvao) i kao znak da zbor svom kardinalu stoji i u buduće vjerno na raspolaganju. Zborašica Ana Draganović također je osobno čestitala kardinalu. Prisutni zboraši i njihove mame, bili su jako ponosni kad je kardinal rekao: “Evo mojih Hrvata. Uživam u pjevanju zbora i jako se radujem kad čujem vašu pjesmu. Pozdravite puno sve članove zbora i njihove obitelji!”.
A mladi pjevači su u čestitki na imenovanju, poručili: -“Sehr geehrter Herr Kardinal, herzlichen Glückwunsch! Wir freuen uns sehr, dass Sie Kardinal geworden sind. Als Erinnerung, dass wir im Rahmen des Papstbesuches mit Ihnen das erste Mal “zusammenarbeiten” (wie sie es gestern nach dem Bußgang sehr nett gesagt haben) dürften und dass wir Ihnen in Treue auch weiterhin sehr gerne als unserem Kardinal zur Verfügung stehen, erhalten Sie von uns ein T-Shirt, dass wir beim Papstbesuch getragen haben. Herzliche Grüße! Ihr Jugendchor der Kroatischen Katholischen Mission.

Kakav intenzivan doživljaj Zbora mladih HKM Berlin! I župnik fra Petar Čirko, s velikim je oduševljenjem i ponosom, tijekom prošlonedjeljnog misnog slavlja, zahvalio Zboru mladih i voditeljicama Suzani Smolković i Anici Krstanović, na njihovu angažmanu.

Matea, Melanie, Maria, Magdalena, Ivana B., Ivana K., Katarina Z., Katarina A., Ana S., Ana D., Ines, Elena, Marija K., Tanja K., Marina B., Rozika T., Pavka D., Suzana S., Ana K. … doživljaje ovog vikenda sigurno neće nikada zaboraviti!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments