HRVATSKI ISELJENIČKI KRIŽNI PUT

Berlin/ Prošlotjedna, redovita molitva Križnog puta, kojom se i vjernici i svećenici u Berlinu kao i drugdje pripremaju za Uskrs, sadržavala je tekstove iz Hrvatskog iseljeničkog križnog puta autora dr. Adolfa Polegubića, pastoralnog teologa, novinara i pjesnika, glavnog urednika mjesečnika hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj. -Tijekom stoljeća napisani su brojni »križni putovi«. I na hrvatskom ih je jeziku velik broj. Dr. Adolf Polegubić odlučio se za Hrvatski iseljenički križni put, a ideja za to nastajala je tijekom hrvatskih hodočašća u Njemačkoj i u svijetu. Tako je ostvaren ovaj križni put namijenjen Hrvatima katolicima u iseljeništvu na kojem oni pobožnim hodom prate od postaje do postaje Gospodina Isusa Krista – od Isusove osude do uskrsnuća, ali i sebe i svoj iseljenički život …stoji između ostalog u uvodniku Hrvatskog iseljeničkog križnog puta kojega ćemo iz dana u dan, do Uskrsa, prenijeti dijelove …petnaest postaja …onako kako su čitani tijekom molitve križnog puta u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin.

PRISTUPNA MOLITVA 

U ime oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

Dobri Isuse, na tvom teškom križnom putu pratimo te zajedno sa svojom iseljenom braćom i sestrama. Isuse, koliko smo se puta našli u teškim prilikama iseljeničkog života, daleko od doma i d0movine, u strahu za svoje obitelji, djecu, roditelje, prijatelje, sunarodnjake i domovinu. Daj nam snage da izdržimo u nedaćama i tegobama života, kako bismo te i dalje mogli slijediti na putu tvoje gorke muke, zajedno s tvojom rastuženom majkom Marijom. Pomozi nam, dragi Isuse, da svakodnevno strpljivo nosimo svoj križ na putu prema vječnoj domovini. Amen.

Stala plačuć tužna mati,
gledala je kako pati
Sin joj na križ uzdignut.,

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
"Goranska Matica"
"Goranska Matica"
9 days ago

OBAVIJEST PODIZANJE KRIŽNOG PUTA / “KALVARIJE” – INICIJATIVA GRUPE “GORANSKA MATICA” Podizanje vanjskog KRIŽNOG PUTA / “KALVARIJE” u Goranskom kraju (najvjerojatnije od Severinske Kapelice Sv. Florijana do Gorice, dužine oko tisuću metara) pokrenuto je godine 2023. inicijativom “Goranske Matice” povodom 20. obljetnice Papinog preleta preko Grada Vrbovskog i posjeta gradu Rijeci – “Goranska Matica”, blagoslovom Biskupa Bogovića 2013., autor je 6. povijesne znamenitosti Grada Vrbovskog: “Univerzalno Crkveno Slikarstvo”. KRIŽNI PUT / “KALVARIJA” s 15 biblijskih postaja, kao na Trstatu i Mariji Bistrici, s molitvama Svetog Pape Ivana Pavla II iz godine 1991. i s Kristovim silaskom nad pakao na prvi… Read more »