BALKANSKI PROBLEM JE EUROPSKI PROBLEM

Merkel i Macron žele utjecati na političke odnose na Balkanu

tekst: Aleksandra Brnetić

Berlin/ Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron održali su danas predvečer u Berlinu sastanak na vrhu s namjerom da uravnoteže odnose među balkanskim zemljama.

Skup su organizirali u dva dijela, kao radni sastanak i radnu večeru, tijekom kojih je ovo dvoje europskih političara namjeravalo potaknuti ponajprije rješavanje blokade pregovora između Prištine i Beograda.

Osim srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hashima Thacia na ovom višesatnom skupu sudjelovao je i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, iz Crne Gore Milo Đukanović, Zoran Zaev iz Sjeverne Makedonije, albanski šef Edi Rama, hrvatski premijer Andrej Plenković, slovenski  premijer Marjan Šarec i predstavnica Europske unije za vanjskopolitička i sigurnosna pitanja Federica Mogherini.

Nisu poznati detalji razgovora koji su održani u uredu savezne kancelarke. Novinarima su se jedino obratili Merkel i Macron i to prije dolaska većine delegacije. Izjave su im bile jednako dugačke, svaka ni po pet minuta.

Merkel je odmah na početku istaknula da su njih dvoje, Macron i ona, dogovorili ovu inicijativu jer da se osjećaju obveznima prema europskoj perspektivi zapadnog Balkana. Ovim razgovorima ne žele nadomjestiti pregovore o ulasku u Europsku uniju.

Merkel je naglasila da im je potez zajednički te da njime žele pokazati da obje zemlje osjećaju da su zajednički odgovorne za razvoj situacije na Balkanu i da je u interesu Europe da se na tom području Europe situacija pozitivno razvija. Izrazila je zadovoljstvo kako je nakon dugih niz godina povoljno riješen problem s imenom makedonske države. Pri tome se javno zahvalila grčkom kolegi Tsiprasu i bugarskom Borissowu na upornim posredovanjima.

Merkel se nada da se na isti način može pratiti razvoj između Srbije i Kosova i da se tako može spriječiti da problemi postanu još nerješiviji nego što već jesu. Kosovske carine na srbijansku i bosansko-hercegovačku robu ne smatra dobrim putem.

„Ova današnja diskusija je otvorena. Neće biti zaključaka. Radi se o tome da svi počnemo razgovarati i to iskreno“, rekla je Angela Merkel istaknuvši da nju i Macrona vodi ideja da se jedino cijela regija može razvijati, a da se ne mogu stvarati ugovori na štetu drugih. Nada se da će ovakav okvir omogućiti otvoreni diskurs koji će nakon toga otvoriti i put do bilateralnih pregovora.

Emanuel Macron je izrazio zadovoljstvo što su njih dvoje nedavno u Parizu razgovarali s kineskim predstavnicima, a što se večeras posvećuju jednom vrlo važnom europskom pitanju – stabilnosti zapadnog Balkana. Smatra da se odnosi među tim državama tiču mnogih partnera i da „naša stabilnost ovisi o stabilnosti među tim državama“.

I Macron je spomenuo Prespanski sporazum. Berlinski je skup za njega važan iz dva razloga. Žele da Srbija i Kosovo ponovno uspostave dijalog, ali ni Beogradu ni Prištini ne žele predložiti gotovo rješenje. Planiraju pobrojiti sve moguće opcije i onda o svemu tome razgovarati što je moguće manje emocionalno tako da zbog nekakvih novih rješenja ne bi nastale nove regionalne napetosti.

Drugi razlog zbog kojeg Njemačka i Francuska sada zajedno surađuju jest pitanje stabilnosti na području zapadnog Balkana.

Macron je podsjetio da je početkom 1990. Francuska na području Balkana izgubila 100 vojnika, a da se 2000., kad je zavladao mir, povukla s tog područja. Razvoj situacije zahtijeva novi angažman.

Njemačko-francusku suradnju Macron temelji na četiri stupa. Prvi je gospodarski i socijalni razvoj, a drugi je sigurnost – borba protiv ilegalne trgovine oružjem i organiziranog kriminala te suzbijanje terorizma i neregularnih migracija. Treći je stup obrana, a četvrti pravosuđe gdje namjeravaju ojačati suradnju u borbi protiv gospodarskog i financijskog kriminala.

Macron je svoje kratko izlaganje završio porukom da su njih dvoje čvrsto uvjereni u to da se balkanska stabilnost može postići stvaranjem regionalne agende i tješnjom suradnjom među zemljama članicama.

Time je završena konferencija za novinare. Pitanja nisu bila predviđena. Od nas novinara oprostili su se istim riječima:

Savezna kancelarka Merkel: Und nun gehen wir an die Arbeit!

Predsjednik Macron: Au travail, oui!

Na pola puta između ureda savezne kancelarke i Bundestaga naišla sam na manju grupicu demonstranata, njih jedno tridesetak. Upali su mi u oči iz dva razloga. Među demonstrantima ni jedne žene, i svi su u rukama imali albansku zastavu.

Na transparentima su protestirali protiv bosnizacije Kosova. I time su se pridružili mnogim glasovima koji su se zadnjih dana (opet) usprotivili ideji o mijenjanju granica na Balkanu, počevši od Christiana Schwarz-Schillinga (bivši visoki predstavnik za BiH) pa do Josipa Juratovića (SPD), Petera Bayera (CDU), Manuela Sarrazina (Bündnis 90/Die Grünen).

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jolić
Jolić
4 years ago

Dobar članak. Vjerno prikazuje zbivanja Berlinskog susreta,..ali dobro bi bilo napomenuti da su inicijatori ovoga “procesa za Balkan” Englezi. Oni izlaze iz EU,..valjda. Zašto se ne pominje više da su Hrvatska i Slovenija članice EU?! Ah,politika kao politika..Za Hrvatsku,..a i za sve druge države iz našega susjedstva je najbolje da sami nadju svoja odgovarajuća rješenja.Eh,..za to treba zavrnuti rukave, raditi, pregovarati i zastupati hrvatske interese i poslušati drugoga (susjeda). A ne slušati Bruxelles!