PATRIOTIZAM -DA ILI NE

KOLUMNA POVODOM
autor: udruga Ponos domovine
Ponukani temom emisije koja se prikazuje nedjeljom prijepodne na HTV-u u kojoj se raspravljalo o patriotizmu  smatramo našom obvezom javno reagirati. Naime  riječ je o emisiji za mlade, a upravo naša  udruga Ponos domovine provodi većinu projekata među tom populacijom s ciljem jačanja domoljubne svijesti i ljubavi prema domovini. Zbog toga smo nakon ove emisije još jednom zaključili kako smo na pravom tragu jer na žalost određeni broj mladih izričito negira patriotizam i smatra ga nepotrebnim.

Pri tome ih u prvom redu treba podsjetiti  kako su upravo hrvatski rodoljubi i patrioti sudjelovali  u Domovinskom ratu pa je pitanje u kojoj bi državi danas živjeli i slobodno izražavali svoje stavove da su dijelili njihovo mišljenje i osjećaje.

Patriotizam se između ostalog njeguje poštivanjem državnih simbola (zastave, himne i grba), izražava bodrenjem svoje nacionalne sportske selekcije i jača poznavanjem svoje prošlosti i znanjem o domovini. Elementarno shvaćanje ovih činjenica poznato je i u drugim zemljama po čemu nismo iznimka.

Ova su pitanja ugrađena u europskim direktivama i obrascima za pojedine europske fondove  kojima se potiče nacionalni indentitet i kulturna raznolikost.  Jer mnogi su naši prethodnici spoznali važnost  poznavanja  svog jezika, kulture i običaja ili drugim riječima lojalni građani svake države cijene vlastitu putovnicu i zakone i nastoje joj više pružiti nego što od države očekuju.  U suprotnom ne razmišljajući o svojoj domovini vodimo brigu samo o sebi što je  sebično i egoistično!  Naravno kako ne isključujemo i postojanje velikih  govornika,  jakih samo na riječima, a ne djelima kada je potrebno pokazati  ljubav prema domovini.

No  takvi  i njima slični koji se zaklinju u domoljublje,  a otimaju i pljačkaju državu gdje god stignu, nas ne zanimaju i nisu predmet našeg interesa. Nas zanimaju mladi i pošteni još neiskvareni ljudi kojima pružamo šansu da osim u obitelji i školi nešto dodatno  nauče i svojim razumom i slobodnom voljom prihvate pozitivne društvene stavove među kojima je i patriotizam. Zbog toga projekt Ponos domovine radimo s velikim entuzijazmom i očekivanjima. Sa zadovoljstvom možemo zaključiti kako smo na pravom putu i dosadašnji su nam  pozitivni rezultati dodatni poticaj u daljnjem radu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovani u udruga” Ponos domovine”

Ako je tome tako a vjerujem da je..čudime ..da se naše iseljenike u dijaspori ..nije već odavno uključilo kao ponos domovine u društvo patriotizma.
Jer upravo oni su patriocki nastrojeni ..odkad su je sa trbuhom za kruhom ..bili, neki iz političkih a najviše iz socijalnih razloga ..primorani napustiti.
Što u globalu znači da ipak nisu vodili brigu isključivo samo o sebi i da hrvatskih patrijota ..ima i postoji i u hrvatskoj dijaspori.