EVELIN NOVAK U OPERI I CRKVI

I  BLAGDAN  JE LJEPŠI  UZ  NJEN  GLAS
piše: Sonja Breljak

Prepuna crkva svetog Sebastiana u vrijeme netom minulog Velikog tjedna i crkva svetog Bonifacija u dane proslave Uskrsa, uživala je u prelijepim duhovnim napjevima. Crkveni zborovi su dali sve od sebe da vjernicima učine ljepšim ovo vrijeme.  Zborove su na orguljama pratili sestra i brat, Vesna i Ante Bagarić a u crkvi na Spandau Suzana Smolković.
Puno truda je tijekom korizme na probe sa crkvenim pjevačima uložila mlada Matija Ćosić. Upornim radom, redovitim probama i stručnim vođenjem, učinila je da zborno pjevanje  pokazano u dane Uskrsa, zasluži sve komplimente. Ovom crkvenom zboru koji nedjeljama pjeva u crkvi svetog Bonifacija, a kojim ravna  Matija Ćosić i u vođenju i organizaciji pomaže njena mama Anđica Ćosić, priključuje se sve više  vjernika.

Ne malu zaslugu u buđenju interesa za zborno crkveno pjevanje svakako ima stručno vođenje i ozbiljan i kontinuiran rad i vježbanje. A sasvim sigurno i predivan glas koji se čuo i u dane Uskrsa i redovito skoro svake nedjelje sa kora crkve svetog Bonifacija. Puk uživa u ljepoti glasa, psalmi i  pjesama u izvedbi Evelin Novak, mlade operne pjevačice koja je od ljeta prošle godine angažirana u berlinskoj  Staatsoper Unter den Linden. Mlada glazbenica ima puni angažman i puno posla u ovoj opernoj kući. A i drugdje. Nedavno je gostovala u poznatoj milanskoj Scali. Pjevala u Berlinu i sa Placidom Domingom koji se vrlo pozitivno izjasnio o njenim glasovnim mogućnostima. Potom je nastupala i u münchenskoj opernoj kući. I ipak stigla sve dane Velikoga tjedna i na sam dan Uskrsa, svirati i pjevati zajedno sa crkvenim zborom Hrvatske katoličke misije. -Poput glasa anđela je glas Evelin Novak, složni su vjernici u ocjeni. Pjevači crkvenog zbora sretni su da mogu zapjevati zajedno sa ovom mladom opernom divom.

Evelin Novak u berlinskoj Staatsoper ima ugovor koji traje još godinu dana. Što nakon toga? Hrvati  u Berlinu bili bi sretni da se taj ugovor produži i Evelin ostane u njihovom okružju. No, Evelin Novak nam je za prošlonedjeljnog pjevanja u crkvi svetog Bonifacija povjerila  svoj san i plan. Berlin je relativno daleko od Hrvatske. Evelin sanja o opernoj kući koja je bliže domu. Shodno tome, već ovog mjeseca odlazi u Pariz. Tamo će  se na audiciji predstaviti direktoru operne kuće u Beču. Evelin sanja nastavak karijere u poznatoj i cijenjenoj bečkoj opernoj kući.

Vjerujemo da će se ostvariti svi snovi i planovi ove izvrsne, talentirane sopranistice. No, dok njen angažman u Berlinu još traje, ostaje vremena da se uživa u tome. Berlinski Hrvati mogu lijepi glas Evelin Novak čuti i na skorom koncertu u organizaciji Saveza Hrvatskih društava Berlina, „Blistava noć klasike“,  koji se održava  25. travnja  u 18.30 sati u  poznatom berlinskom dvorcu Charlottenburg.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments