HRVATSKI TRAGOVI U UMJETNOSTI TORONTA

PREDSTAVLJEN DUBRAVKO NAUMOV, UMJETNIK  HRVATSKIH KORIJENA

priredila: Sonja Breljak
foto: Fariz Kovalchuk, Bezpala Brown Galleriy Toronto
Toronto/Treće predstavljenje  Dubravka Naumova, umjetnika  hrvatskih korijena torontskoj publici odvijalo se  u renomiranoj  Bezpala Brown Gallery  koju vodi Lyudmile Bezpala- Brown.
Na svečanom otvaranju grupne izložbe troje  umjetnika: Dubravka Naumova, akademskoga slikara, Lučke Koščak , kiparice  i Li Wengeirl , fotografa  iz  Švicarske,  nazočili su umjetnici i značajni djelatnici Toronta. Izložba nema zajednički naslov. Sve radove obedinjuje jedna zajednička ideja …pozitivna spiritualna energija koja postoji u svim ovim umjetnicima i provejava u svim njihovim djelima ma koliko ona bila različita.
Lučka se predstavila svojim “Anđelima”, serijom  terakotnih i gipsanih skulptura. Li  istražuje spiritualno na najprozaičnijim mjestima.
Na umjetničkim djelima  Dubravka Naumova ta energija  se ogleda u novo prezentiranom letu ženskih figura koje su ovoga puta bijele i vise kao simbolika čovjekovoga   stanja duha: slike se zovu na primer: “Radost”,  “Nada”, “Zadovoljstvo”…”Sloboda”…itd. Sve slike su akrilik na platnu različitih veličina.  Izložbi je nazočio  veliki broj uzvanika a  zabilježena je i u kanadskom glasilu za umjetnost, Slate magazin.
Inače, prvo predstavljanje umjetnika Naumova …koji živi u Torontu  …bilo je 7. kolovoza prošle godine,  samostalnom izložbom naslovljenom  Zbogom Infinitiv, isto tako  u  Bezpala Brown Gallery. Na izložbi je  predstavljena  21 slika izrađene  na papiru u kombiniranoj tehnici (akvarel, pastel, gvash) nastala u razdoblju  2009/2010. godine. Na svakoj od slika dominira mala leteća figura princeze koja navigacijskom preciznošću i gracioznošću vlada nebesnim prostranstvom. Naslov   izložbe Zbogom Infinitiv je zapravo posljednji stadij u dugogodišnjem opusu s princezama koji umjetnik obrađuje već desetak godina.
Dubravkov svijet princeza je zapravo simbolika unutarnje borbe umjetnika: njegova intima i kreativnost naspram realnog svijeta koji ga obstruira trivijalnim zakonima profitabilnog društva. Dubravko koristi ovu analogiju da na lirski i pomalo šaljiv način prenese poruku «  biti umjetnik nije lako  baš kao što « nije lako biti princeza ».  Naime, princeze, baš kao i umjetnici, prate unaprijed zadati protokol koji im ne daje prostora za samorealizaciju, tako da oboje ostaju u stanju infinitiva baš kao i glagoli u gramatici: neodređeni i pasivni.
Od 19. kolovoza u istoj galeriji  umjetničke slike Dubravka Naumova sudjeluju na grupnoj izložbi s umjetnicima Rubens Korubin i Dimće Isailovski iz Makedonije.
Za izložbu  akademskog slikara  Dubravka Naumova objavljeno je u kanadskom najtiražnije listu, “ The Globe  and Mail, iz pera R.M.Vaughan, između ostalog i sljedeće: –Na slikama umjetnika Naumova ekspertiza i karakter ponovo se sukobljavaju u seriji vješto razlivenih u akvarelu naslikanih žena u letu. Na nebesnoj plavoj pozadini, Naumove muze, visoko uzdignute u mašti, izvijaju se, lebde i vrte se kao vreteno do zemlje uvijek s repovima kometa u toploj boji. Više nalik na zrakoplov koji slijeće nego drevne  božice, s pompadur frizurama, odjevene u prevelike balske haljine, ove munjevite heroine  su spoj  između superheroja iz stripova  i Zaze  Gabor ( koja u njezinoj autobiografiji tvrdi  kako je Balenciagina balska haljina  koja se otvorila  kao padobran  spasila od pada hotelskog balkona s drugog kata.) Afektivne i pune energije muze umjetnika Naumova ne potpaljuju iskonski  plamen imaginacije – one pale vatru  i narose čelo.” (prijevod s engleskog Marga Mančeva )
Dubravko Naumov diplomirao je slikarstvo na Falultetu Likovnih Umjetnosti u Skopju u klasi profesora Rodoljuba Anastasova,  a kasnije i reklamni dizajn na renomiranom  Ontario College of Art and Design u Torontu. U svojoj umjetničkoj karijeri imao je mnogobrojne samostalne i grupne izložbe .Izlagao je u Japanu, Torontu,  Parizu, Bruxellesu, Beogradu, Novom Sadu,  na kulturnoj  manifestaciji „Skopsko ljeto”,  renomiranom festivalu „Ohridsko ljeto” i drugim gradovima.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Slavic Christian Society / Société Chrétienne Slave / Slăviansko Xristianskoe Sŏbranie

UNIVERZALNO CRKVENO SLIKARSTVO Ilustrirano Vjerovanje Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje … i utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice, i postao čovjekom. Raspet također za nas pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan. I uskrsnuo treći dan … I život budućega vijeka. Amen. Ilustrirano Vjerovanje ili kršćansko apostolsko i nicejsko Vjerovanje oslikano u crkvi/hramu po redoslijedu početak-tijek-kraj, je sinergija vjere i umjetnosti, dobroga i lijepoga, a pritom je savršeno i nenadmašivo umjetničko djelo kao što je savršeno za sva vremena i Vjerovanje. Slika ili ikona stvaranja svijeta, kod pročelja, oblikovana je na osnovi Biblije, Postanak… Read more »