SRETAN VAM (V)UZAM

IZ PISMA ČITATELJA
piše:
Josip Mayer
Kada već govorimo o Uskrsnim običajima upravo me jedan gospodin sa svojom čestitkom …na fejsu …podsjetio na nešto što je i meni poznato čega se i sam sjećam još od bake i djeda.  Naši stari …bake i djedi govorili su Uskrsu i -Vuzam!

Slično se je govorilo i kod nas oko Karlovca …Pokuplja …vjerojatno i negdje dalje i drugdje.  Pa evo možda nam se javi i neki književnik ili jezikoslovac pa nam pojasni i kaže od kuda dolazi ta riječ. Možda nam se javi i naša Marija  s obzirom da nam je poznato da je to i njezina županija …

Piše ovako Štefan Štandar …

Sretan Vam UZAM! Kod nas se u dijelu garešničkog kraja tako govorilo! Ne znam gdje ispalo V ali kao djete znam dobro da su bake govorile UZAM …za UZAM novu suknju, novo ono, novo ono …za UZAM je moralo biti nešto novo od robe, pogotovo za djevojčice, djevojke, žene, pa i bake, makar novi rubac za glavu.
Još i ovo da dodamo: Za svetog Jurja koji dolazi odmah poslije Uskrsa …baka bi rekla Vuzma …složilo bi se nas pet-šest dječaka i djevojčica s gitarama ili harmonikom, sa starim pjesmama. Sakupljali smo, jaja, šunku ili novac, ili što drugo čime su nas darivali, kako su to nalagali drevni običaji za taj dan.

Od tuda i ova pjesma:

”Pisan Vuzam prošal je
zelen Juraj došal je,
iz zelene gore, u ovo ravno polje.
Donesal je donesal
lakat dugu mladicu i od pedlja travicu,
darujte, ga darujte, Jurja zelenoga,
Juraj nije svaki dan, već na ljetu jedan dan.”

Na kraju je slijedila zahvala sa završnom kiticom.

”Ja vam hvalim,
Bog vam plati i Marija božja mati.”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments