UNIŠTENA STAROST

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec

U općoj besparici, sve većoj nezaposlenosti, nemogućnosti otplate kredita, eksodusu mladih ljudi na Zapad i sve više rastućoj skupoći hrane i energenata jedna vijest obradovala je ovih dana građane Zagreba i njegove okolice. Naime, ozbiljno se razmišlja o projektu urbanističkog razvoja grada kojega su osmislili kompetentni stručnjaci: arhitekti, inženjeri, geodeti i mnoge druge stručne službe koje će, ak Bog da, biti uključene u projekt nazvan “Zagreb 21.stoljeća.”

Prema projektnoj studiji najveća prepreka razvoja grada je željeznička pruga koja prolazi središtem grada i čini svojevrsnu barijeru koju bi trebalo što prije ukloniti a na njenom mjestu podići  vijaduktnu gradsku cestu. Željeznička pruga ukopala bi se u tunel dubine deset metara i na taj način dobila ogromna površina za parkove, zgrade, trgovine itd. Time bi se  osigurao Zagrepčanima i onima koji na posao dolaze u Zagreb brži dolazak ili odlazak, ali i puno bolja povezanost sa središtem i ostalim dijelovima glavnoga grada.

Jasno, uklanjanje postojeće, zatarjele pruge, ukopavanje u zemlju, gradnja vijadukta i brze ceste iziskuje ogroman novac kojega grad Zagreb i Hrvatska nemaju pa bi se moralo naći strane banke i investitore koji bi uložili kapital a za uzvrat sigurno tražili dugogodišnju koncesiju. Ako se ovako, zbog pomanjkanja novca nastavi  Zagreb će ostati staromodna i bezperspektivna europska metropola a da se to ne dogodi gradske i državne vlasti trebaju zasukati rukave i sa projektantima plana “Zagreb 21.stoljeća” pronaći investitore (po mogućnosti domaće) koji bi osigurali velika financijska  sredstva i time omogućili otvorenje tisuća novih radnih mjesta.

Zapravo, plan urbanog razvoja grada postoji već dulje vrijeme, ali ga gradonačelnik Bandić nije ozbiljno shvatio nego je gradski novac investirao u promašene projekte: gradnju (većina je neprodanih) stanova, fontane, skupe javne zahode, svojevrsnu devastaciju Cvijetnoga trga itd. Sljedeće godine održat će se lokalni izbori na kojima će se birati načelnici, gradonačelnici, gradske i županijske Skupštine pa će, nadamo se, Zagrepčani dobiti novoga gradonačelnika koji će ozbiljno shvatiti plan “Zagreb 21.stoljeća.”

Naravno, mnogi razvojni projekti potrebni su diljem naše zemlje samo tko će to financirati u situaciji kada nezaposlenost i siromaštvo rastu a kako sada stvari stoje nema izgleda da će se skoro što bitnije promijeniti. Prema najnovijim podacima u Hrvatskoj je siromašno oko 20,6 posto građana, a li zbog “mira u kući” ta se brojka gura pod tepih i o njoj naše vlasti nerado govore. Međutim, to je postao itekako ozbiljan društveni i socijalni problem jer gotovo trećina naših građana živi u siromaštvu što nije nikako za podcijeniti. Među siromašne spadaju mnogi umirovljenici, nezaposleni, obitelji s mnogo djece, ali i oni koji rade a mjesecima ne primaju plaću za svoj rad. Pučke kuhinje svakim danom primaju sve više “abonenata” od kojih su mnogi, ne svojom krivnjom, spali na prosjački štap.Vlada Zokija Milanovića treba poduzeti sve da, nedaj Bože, ne dođe u situaciju uvođenja bonova za hranu jer siromaštvu prijeti i takva solucija.

Prema javljanju i pisanju hrvatskih medija, naše estradne zvijezde tj. njihova imovina i prihodi našli su se pod povećalom Porezne uprave koja provjerava da li su uredno platili porez od svojih nastupa i gaža. U svezi s tim, Večernjak piše da se je pjevač Dražen Zečić  “malo uvrijedio što poreznici traže popis imovine” a ima i takvih koji su izjavili da im “roditelji pomažu jer zarade za kruh i vodu.”

Nemaju se estradnjaci kaj buniti jer prije njih su na poreznoj provjeri bile gastarbajterske mirovine  koje bi povratnici-umirovljenici morali prijaviti i plaćati porez. Ne zna se, gdje je zapelo, ali prema nekim informacijama poreske vlasti još nisu uspjele tiskati formulare u koje bi gastarbajteri-povratnici svakog mjeseca upisivali iznos svoje mirovine i sami obračunavali koliko poreza moraju platiti. Tko se ne bi mogao snaći u popunjavanju poreznog formulara morao bi se obratiti financijskoj agenciji a za uslugu platiti određenu cijenu. Pri izboru agencije trebalo bi paziti da kojim slučajem ne zalutate u Fimi-mediju i bez ikakve krivnje postanete sumnjiv USKOKU!

Ak neznate ili ste već zaboravili preko agencije Fimi-medija mnoge hrvatske tvrtke uplaćivale su milijunske iznose za “crni” Hadezeov fond zbog kojeg su mnogi iz te stranke završili najprije u Remetincu a sada na Županijskom sudu u Zagrebu. Vjerujem da mnogi čitatelji HG Berlin prate suđenje za INU koja je, kaubojskim riječnikom, prodana Mađarima “za šaku dolara”a oni, iako manjinski vlasnik, postali glavni igrači u toj velikoj hrvatskoj naftnoj kompaniji.

U toj prljavoj, korupcionaškoj igri glavni igrač ( prema optužnici) bio je bivši premijer Ivo Sanader koji je za “uslugu i ulogu” u igri oko INE, strpao milijune kuna u vlastiti džep, ali je bio “fer” pa je dio love završilo u Hadezeovoj blagajni iz koje su se financirale predizborne kampanje i skupovi. Hrvatska, ali i EU, javnost s velikim zanimanjem prati ovaj proces a ako se dokaže Sanaderova, Mačekova kao i ostalih optuženika krivnja, Hadeze bi je kao stranka mogao (politički) skupo platiti. Kada smo ovih dana na telki mogli vidjeti optuženog Sanadera, Mačeka, Barišića, Jurakovu, Pavoševićevku kako jedan do drugoga ili u redu iza sjede na optuženičkim stolicama nismo mogli ne zapitati se: “Bože, kome smo vjerovali i birali ih svih ovih godina?” Neznam kaj nas više kod optuženih iritira; Sanaderova hladnoća i još uvijek golema bahatost ili Mačekov smiješak i krunica u ruci?

Božo Biškupić, bivši ministar kulture, bil je vjeran Sanaderov pratitelj i fotograf gotovo na svim putovanjima u zemlji i izvan nje. Biškupić je svojim fotićem snimio svaki detalj i svaku kretnju “doktora Ive”, ali nikad nije, bar javno, rekao “kud Ivo tud i ja kao njegova stranačka pajdašica Jadranka Kosor. Sanaderovim pokušajem stranačkoga puča, izbacivanjem iz stranke i na koncu uhićenjem prestale su, ili pale u drugi plan, dugogodišnje veze i prijateljstvo između bivšeg premijera i  “dvorskoga” fotografa.O njihovom razlazu postoji i anegdota koju prenosi tjednik Aktual a radi se o tome da je Sanader pokušal kontaktirati Biškupića, ali je umjesto odgovora na poziv od bišeg prijatelja i suradnika dobil SMS s porukom “Hvala ti što si mi uništio starost”.

I za kraj jedna vijest koja mi više sliči na neukusan vic. Naime, Zdravko Mamić, glavni čovjek Dinama, proziva društvo, institucije i ministra da ga zaštite od uvreda navijača. To je krajnji bezobrazluk, jer i mi, obični građani i navijači, imamo pravo pozvati institucije i ministra da nam odgovore na pitanje: Tko je nas zaštitio od uvreda i prostota Izvršnog predsjednika Dinama i dopredsjednika HNS-a, Zdravka Mamića? Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Dragi Ivek

Imate vi dobra uviđanja..u Hrvatskoj ima sve više siromaštva..negdje sam pročitao.. pod naslovom..dobri stari HDZ nikako da se mijenja upitna je i plaćena članarina..pa kaj su sad i oni postali takvi siromaki..da im teško pada članarinu platiti.Pa je i meni upitno za razliko od Zagreba..kakva bu to cijela Hrvatska u 21 stoljeću.