INVENTURA

Kaj god!
piše: Ivek Milčec

Dragi prijatelji, moram se ispričati kaj inventuru za prošlu 2010. godinu nisam napravil odmah, tj. drugoga siječnja, ali štel sam vidjeti tko bu se od naših vrlih političara pojavil na domjenku Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića. Mislim da je hrvatski puk “užival” kad je na Dnevniku HRT-a videl da, glavni organizator domjenka Milorad Pupovac i njegva svita s potsmjehom promatra Ivu Josipovića, Jadru Kosor, Vladimira Šeksa i ostale visoke dužnosnike kak “sa srpskom žlicom hrane hrvatska usta”. Početkom devedesetih prošloga stoljeća govorilo se: “hrvatska puška na hrvatskom ramenu”, ili “hrvatska lisnica u hrvatskom džepu” …da bi  danas, nakon dvadeset godina samostalnosti, prevladavala i bila IN mudrolija “srpskom žlicom nahraniti gladna hrvatska usta”! Kaj god!
Ali, imam ja važnijeg i pametnijeg posla od “žlice”, pa vas nebum dalje zamaral domjenkom nego bum objavil najvažnije stavke moje inventure za prošlu, 2010. godinu.
1. Ni nakon višegodišnjih napora nismo završili pregovore s EU, pa smo postali svojevrsni rekorderi u duljini pregovora o ulasku naše zemlje u zajedničku, europsku kuću. Europska pregovaračka tijela opekla su se, u prvome redu s Bugarskom i Rumunjskom, pa sada pušu i na hladno. Naši  pregovarači pokušali su poglavlja o brodogradnji i pravosuđu malo “zamutiti”, ali europski diplomati  siti su praznih, “balkanskih” obećanja i traže konkretne i učinkovite odgovore. “Treba delati” rekel bi mudrijaš i gubitnik Bandić!
2. Unatoč mnogih stručnih, vojnih, političkih i pitaj Boga kakvih sve komisija još nije sa sigurnošću utvrđeno zbog čega su se sudarila dva MIG zrakoplova, pa za obranu hrvatskoga neba imamo svega dvije letjelice. Branko Vukelić, pred kraj godine smijenjeni ministar obrane, proslavil se opaskom da u slučaju opasnosti imamo kanadere. Kaj god!
3. Početkom godine dobili smo trećeg predsjednika. I to ne bilo kakvog već vrsnog profesora prava, skladatelja i poliglota. Crkva i dio vjernika “navijali” su za protukandidata Bandića, ali većina je odlučila da i treći (nakon Tuđmana i Mesića) hrvatski predsjednik bude-bezbožnik. Posebno teško poraz je pao HDZ-a kandidatu Andriji Hebrangu (nije ušao u finale), koji je za svoj neuspjeh optužio masone, UDBU i mračne komunističke sile. Kaj god!
4. Predsjednik Sabora RH, “barba” Luka Bebić, povišenim glasom objavio je da je Sabor (zastupnici) radio “puna” 92 dana i  da je to maksimum koji se može tražiti od narodnih tribuna.
5. Vijest dana u svim medijima bila je da je premijerka Jaca zaglavila u liftu. Srećom, izbavio ju neki doboćudni, moderni vitez. Kaj god, rekli bi mi kajkavci.
6. Kak je prefriganome Pupovcu uspjelo “srpskom žlicom”na pravoslavnome domjenku hraniti  naše političare tak je drugom “genijalcu” uspjelo u domoljubnu pjesmu “moja domovina” ubaciti reklamni spot” moja sa-te-lit-ska, moja be net te-le-vi-zi-ja”! Tko još sumnja u tvrdnju da (istina, imamo samo sedam posto fakultetski obrazovanih ljudi) smo prirodno inteligentan narod!
7. Dok se hrvatske vlasti godinama muče i pametuju kak predriblati hladne, europske pregovarače, narod umjesto zahvale za uloženi trud, za osobe godine bira Onura i Šeherezadu! To je jasna poruka Jaci i njenim doglavnicima da je bolje živjeti u 1001 noći nego uzalud čekati da se pojavi svjetlo na kraju tunela!
8. Mislim, da je premijerka Jaca (unatoč i glede) ipak zaslužila priznanje nacije zbog izjave godine da “smo na putu da dođemo na put”. Ovoj izjavi ravnopravno može konkurirati samo još jedan premijerkin “biser” …”dej after jestrdej”???!!!
9. Da  političari mogu biti i nježni dokaz su česti susreti Jace i Boruta što ambijentom više podsjeća na čvenk ili spoj nego na rješavanje međudržavnih problema koji već dugo opterećuju dvije susjedne zemlje. Prilikom svakog susreta Borut me podsjećal na kavalira s ružom a Jadre na zbunjenu Crvenkapicu. Kaj god, rekli bi moji oponenti!
10. Za kraj inventure ostavil sam posebno poglavlje …Salzburg, prelijepi Mozartov grad! Naime, u tamošnjem Okružnom zatvoru ugošćen je veliki ljubitelj umjetnina, satova i svega ostaloga kaj miriše na lovu …dr. Ivo Sanader!
Pa kak je do toga došlo da je iz svoje zagrebačke vile završil u skromnom, dvokrevetnom zatvorskom apartmanu? Nikak ga nemrem razmet jer isto takvi apartman mogel je dobit puno bliže, u nobel hotelu Remetinec!
Budući da je dr.Ivo ljubitelj dramske umjetnosti, procjenil je da bi u Salzburgu više do izražaja mogle dojti njegve redateljske sposobnosti! Glumačku ekipu ostavil je v Zagrebu, nekom novom redatelju koji ih mora natjerati da ponovno nauče tekst jer uporno tvrde da ništa neznaju i ničega se ne sjećaju! Kaj god!
Posebno  je zanimljiv ministar Kalmeta koji se ama baš ničega ne sjeća pa se pitam da li  svojim, ogromnim ministarstvom upravlja uz pomoć šamana i bunike? Jadni dr. Ivo, gotovo svi prijatelji i podanici okrenuli mu leđa, čak nisu s njim htjeli kavu popiti nakon što se “pobjednički” vratio u sabornicu. Dok je hodao praznim saborskim hodnicima pred njim  se zaključavala vrata  dvorana za sastanke i konferencije jer novinari nikad ne spiju a dr. Ivo bil je vrlo zanimljiv govornik za kojeg nikad neznaš kaj bu rekel.
USKOK i tužiteljstvo prikupili su dokaze da je ogromnu imovinu stekel na nepošten način. Kad je trebal biti uhićen pred nosom im zbrisal u Sloveniju a potom Austriju gdje je i uhićen. Zgleda da se bu tam malo duže zadržal jer je, navodno, umiješan u tamošnje bankarske “transakcije”.
Ak mu se dokaže krivnja moral bu odležati koju godinicu, na svježem alpskom zraku. Za to vrijeme Remetinec bu sigurno proširen i obnovljen kak bi dostojno dočekal  “najdražega”gosta. Polančec i Co. buju ga sigurno bratski, raširenih ruku dočekali i priredili prigodni domjenak. Bez žlice. Posebno me zanima koga bu bivši premijer sa sobom dopelal jer kandidata ima kolko hoćeš.
Evo, poštovani prijatelji, darujem vam ovih deset točaka moje inventure za koju  smatram da je donekle obuhvatila sve važnije događaje u RH tijekom 2010. godine. Jasno, dalo bi se još puno toga napisati, ali i ovo je previše tak da mi je preostalo samo da velim:
Kaj god! V bajbuk s njima a ZNA SE o kome je riječ.

P.S.Svima vama želim zdravu i uspješnu novu 2011.godinu!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Poštovani gospodine Milčec Budućnost hrvatskoh indetiteta je u znanju Budućnost hrvatskoh indetiteta je u znanju i iskustvu i u globalnom međusobnom povezivanju sa Matičnom im domovinom Hrvatskom na način da postanu jedni drugima patneri i savjetnici na prijateljskoj i patnerskoj gospodarskoj i političkoj razini. Mladim Hrvatima u zemljama primateljicama trebalo bi još uvjek pomoći i okupiti ih diljem u uspješnoj integraciji tog društva,a ne asimilaciji,kako bi bili što bolje prihvaćeni od strane tog društva, a istodobno istraživali svoj hrvatski indetitet. Kako bi se postigao još povoljniji status Hrvata,vrlo važan dio aktivnosti je politički rad sa vladama zemalja primateljica.Jedan izgled djelovanja… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

Poštovani gospodine Milčec arhiva mi je pala na pamet pokraj vašeg naslova (inventura) . Što se tiče objave mojih ideja i članaka mogao bi to poslati na uredništvo VL-ista ali zašto,upravo to očekujem od naših dijasporskih novinara da pišu osim ono folklorno konačno i o razmišljanjima i drugih o polirici i društvu koji im se javljaju i na ovaj način ujedno za to dobe i nešto plaćeno, ako neće oni hoćeju drugi ne radi se o meni gospodin Ciper zna moje mišljenje vidim da i vi. Arhive to je više dokomentacija ne za objavu na ovim novim stranicama već recimo… Read more »

Ivek Milčec,Zagreb
13 years ago

Poštovani gosp. Mayer,
bilo bi dobro, kada biste svoju, nadam se, bogatu arhivu objavili na stranicama ovoga HGB portala.Za gramatiku ne brinite tj. uvjeren sam da će Vaše tekstove dotjerati urednici ovoga portala. Ako sam dobro razmel Vi ste gore napisali :”…a mi smo i dan danas za njih (HDZ-a)”. Gosp. Mayer, kako tko, ali ja nikako! Nakon svih ovih afera (od Sanadera pa na niže) nema šanse da dobiju moj glas. Amen.
Bilježim se sa štovanjem.

Josip Mayer
13 years ago

Poštovani gospodine Milčec Dobro bi bilo da svaki kod sebe napravi inventuru što je učinio novinskim,pisanim književnim putom ili nešto dobroga općenito uz ono privatno i obiteljsko,politički društveno i pojedinačno. Nepravda je počela još u vrijeme odma nakon domovinskog rata u ratu da ni ne govorim,novinari pak nisu htjeli puno toga objaviti. Tako je uz razna reagiranja moj prvi članak izašao negdje oko dvijetisućite godine pod naslovom. Vaša politika ne služi zajedništvu već raskolu Hrvata-dakle moji članci su izlazili svuda tamo gdi sam ih poslao i tko mi ih je htio gdi objaviti. Danas se je to ispostavilo da sam… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

I još nešto gospon Milčec hvala vam na primjedbi Lijepo je da se ovako lijepo spominjemo sa novinarom pa se nadam da će takova razgovornost se prenjeti i na druge Nekada smo i u Večernjakom bolje surađivali patnerski,danas mi se čini kao da su svi otišli i tamo u jednom smjeru.Ili je pak generacija zakazala Svi znamo i vidimo da nisam novinar da mi gramatika baš ne ide od ruke ali znam nešto drugo i imam svojevrsna radna iskustva i zašto čovjeku ili nekom drugome ili se nebi nešto objavilo pogotovo ako radi za opće dobro,kao što je to već… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

Dragi gospodine Milčec lijep pozdrav vama i vašoj obitelji sretna bila nova 2011 godina. A što ja mogu kad mi novinar ne da, ili me ovi mladi ne razumiju dobro Nekad ste se i vi više puta našli sa svojim člancima u Večernjakovim listu, sve to ovisi o novinarima zar ne, možda će nas ipak netko ovdje videti da neki i tu delamo već smo toliko napisali a pritiski su uvjek na sve strane dobri, netko neka i mora skočiti pred rudu kad se vidi da se kolica rolaju niz brdu i dobro je da nas još ima i takovi… Read more »

Ivek Milčec,Zagreb
13 years ago

Poštovani gospodine Mayer,
drago mi je kaj Vam se dopadaju moji tekstovi pa ću nastojat da budu još bolji. Da,imate praf trebalo bi pisati o županima, ali u našoj domovini ima toliko toga o čemu bi trebalo pisati da jedan tekst nije dostatan pa bi se, po mojoj procjeni,mogao napisati cijeli serijal. Gospodine Mayer, nekad ste se često javljali u Večernjaku s konkretnim prijedlozima, ali Vas već duže vrijeme nema a bilo bi dobro da se javite jer, dobronamjerne kritike nikad dosta.
Pozdravljam Vas i želim Vam svako dobro u novoj godini.
Ivek Milčec

Josip Mayer
13 years ago

Poštovani gospodine Ivek Milčec Župane ste izostavili iz važe inventure I meni je žao gospodina Sanadera uništio je sebe i obitelj a bio je toliko popularan. Rado čitam vaše postave i vrlo su mi zanimljivi lakše je pak uvjek biti drugi nego prvi kod nas je izgleda mi obrnuto svi bi bili prvi a nitko zadnji. Što je sa našim županima ima ih dobri zar ne osobno pratim Sisačko moslavačkog i Primorsko goranjskog druge vjerojatno i netko drugi mnog imaju jaku vladajuću karizmu ali malo tko ih vidi i prepoznaje ba bi me upravo zanimalo što vi mislite na sve… Read more »

Viktor Arbanas
13 years ago

uz 1. Ru i Bu nije “opeklina”, nego otimanje Rusima! NATO ih je kupio s novcem i na grbaču EU. Kao, nije bilo dosta Balkana s Grčkom! Izglada da Srb ne će uspjeti “Bu-Ru-opeklina” jer se NATO, izgleda, liže s Rusima (koliko dugo?). Možda im, kao i Gr, Fr hiperaktivno “nešto preko veze” složi?

uz 6. i 10. Onima 7-8% hrvatskih visokoškolovanih (od kojih se možda 10% ne moraju stidjeti svoje školovanosti) je dr. Ivo sjajno podigao već propali ugled u domovini, a sada i u svijetu!