ODGOVORAN I OPASAN POSAO

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec

Jučer …3.svibnja …obilježen je kod nas i u svijetu Međunarodni dan slobode medija. Prema analizi američke neovisne udruge Freedom House, koja prati stanje građanskih sloboda u svijetu pa tako i medijskih sloboda, Hrvatska je zadržala prošlogodišnje mjesto i ocjenu medijski  “djelomično slobodne zemlje”.
Da je novinarski posao težak i opasan imamo pregršt svakodnevnih dokaza, pogotovo u ratnim područjima Afganistana, Libije i još nekih zemalja gdje se vode ratovi ili građanski prosvjedi protiv totalitarnih i nedemokratskih diktatura i režima. Ratni reporteri, fotografi, snimatelji i svi oni koji se bave tim poslom svakodnevno nose, kako bi se reklo, glavu u torbi.
Nažalost, obavljajući svoju profesionalnu dužnost mnogi izgube glavu samo zbog toga što žele svoj posao obaviti objektivno, temeljito i profesionalno da bi čitatelji novina za koje rade bili što brže i točnije obaviješteni o trenutnoj sitaciji na terenu. Znamo, da su i kod nas za vrijeme Domovinskog rata ratni izvjestitelji vrlo često bili u fokusu četničkih snajperista i da su neki (Glavašević, Lederer i drugi) bili ubijeni na prvoj crti bojišnice ili kao zarobljenici prema kojima jugosrpski agresor nije imao milosti.
Danas novinarsko zanimanje nije lako čak ni u slobodnim, demokratskim zemljama a da ne govorimo o totalitarnim režimima u kojima su ljudska prava i slobode pa tako i medijske, na vrlo niskom stupnju tolerancije.
Mi u Hrvatskoj ne možemo biti zadovoljni s ocjenom Freedom Housa o medijski “djelomično slobodnoj zemlji”.
Prema toj analizi u kojoj su obuhvaćene medijske slobode u 196 zemalja, svrstani smo na 85. mjesto a ispred nas su Slovenija (48), Srbija (72) pa čak i Crna Gora na 80. mjestu.
Većina naših građana misli da su slobode medija sasvim dostatne a neki čak i prevelike pa  se često okrivljuju novinari za loše stanje u gospodarstvu, politici, športu itd. Po nekima čak bi neke novinare trebalo pozatvarati jer svojim pisanjem unose nemir u hrvatsku svagdašnjicu! Kaj god!
Za utjehu kritičarima je podatak da se među  “djelomice medijski slobodnim” zemljama nalaze i tri članice EU: Italija, Bugarska i Rumunjska.
Jučer je Hrvatsko novinarsko društvo obilježilo Dan slobode medija i proglasilo HTV novinarku-dopisnicu iz SAD-a, Branku Slavicu, za novinarku godine jer je lani u vrlo teškim uvjetima izvještavala iz potresom opustošenog Haitija. Predsjednik HND, Zdenko Duka, u svome je govoru rekao  da ne možemo biti zadovoljni stanjem slobode medija u Hrvatskoj i da treba još dosta toga učiniti na poboljšanju medijskih sloboda .
Poslije podne je …u Bogovićevoj ulici u Zagrebu …održan prosvjedni skup HND i Sindikata novinara Hrvatske na kojem se govorilo o problemima novinarstva i položaju novinara u Hrvatskoj.
Na kraju …valja spomenuti i rad kolega novinara koji uređuju, pišu i surađuju na portalu Hrvatskog glasa Berlin.
I njihov rad nije lagan jer se vrlo često nađu na meti onih čitatelja kojima nije ni jedan tekst po volji jer ne mogu prihvatiti argumente i činjenice. Kratko rečeno; nije po njihovom.
Jasno, svatko ima pravo kritizirati i iskazati ne slaganje s pisanjem autora teksta, ali u ne slaganje nikako ne spada vrijeđanje, psovke i bezobrazno ponašanje. Učimo se toleranciji jer bez nje nema medijskih, ali i svakih drugih sloboda.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments