POSTOJI I GRAĐANSKI KRITERIJ

JA TAKO MISLIM
piše: Josip Mayer

Ništa se posebnoga neće dogoditi u našem i onako zaglibjelom društvu ako se konačno ne shvate politički i građanski kriterij.  Zadaća političara je diplomacija, privatizacija, monetarna politika, obrazovanje, kulturna suradnja. Sve su to područja na kojima moramo još više proraditi, želimo li ispuniti zahtjeve koje pred nas stavlja unija europskih država.
O svim tim zadaćama moraju brinuti političari, jer je njihov posao da provode reforme “odozgo”,  da grade okvir jedne nove hrvatske, pravne, stabilne, sigurne države. No taj okvir treba ispuniti. A da bi Hrvatska doista postala takvom, njen okvir  neće ispunjavati samo ti političari “odozgo” već ga se treba popunjavati i  “odozdo”.
Građani se trebaju mijenjati, prepoznati nove mogućnosti i shvatiti da se za njih trebaju sami izboriti. Samo dijelomično prostor im ostavlja demokracija i njezine institucije, jer sve svode na povremene izbore i na javnost, odnos političara,  birača i medija, a građani moraju biti aktivni svakodnevno. To mogu postići samo kroz civilno društvo, kroz udruge različitih vrsta, u kojima se okupljaju kako bi ostvarili neki partikularani interes, trenutni ili dugoročni. Nikakvih stvarnih promjena neće biti u našem društvu, još uvjek zaglibljelom u nasljeđu totalitarnih režima, ako se ne pokrene građanska inicijativa, a građani se od pasivnih povremenih birača ne pretvore u aktivne kreatore politike svakodnevice. Slično je o tome pisao i naš hrvatski povjesničar Neven Budak još u 2004. godine. I da ga je tko od onda do danas pratio i prestudirao njegovu poruku, danas bi već bili dobar korak dalje.
Konkretno,  dokle se god koncentriramo na politiku i svima skupa nam ne postane jasno da nije bitno tko je gore, nego da li je to u našem interesu kojeg mi mpžemo živjeti u boljitku, a to opet ne može bez građanskog angažiranja,  dotle se možemo oprostiti od promjena. Na kraju kraja, ne mijenja se društvo niti ide naprijed samo sa smjenom vlasti,  to je proces koji traje. Gospodin Vedran Jukić moj prijatelj s  fejsa kaže slično: -Meni je dosta i HDZ i SDP-a i svih ostalih, kulta ličnosti, jer to ništa neće donijeti blagostanje RH, već upravo ono što kaže i vjera… bližnjem svom…pa će i nama biti bolje. Zašto stalno očekujemo da nam netko nešto da? Kao da smo mala djeca, nedorasla životu. Mislim da svoju odraslost moramo dokazati svakog dana, a time dati primjer mladima, a ne da nam mladi postaju još manje zainteresirani.
Pa za Boga dragoga valjda ćemo se onda konačno trznuti  korak dalje od političkog izbora, te se konačno okrenuti sebi i svojim mladima koji od nas očekuju primjere i nadaju se  da im pokažemo sigurne smjernice kojim će oni dalje moći putovati i iztraživati nove putove  za njihove daljnje generacije. Ja tako mislim.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
drazen katic
drazen katic
9 years ago

odlican tekst josipe. kao u uvijek tako si i ovaj puta u pravu. civilno drustvo, volonterske organizacije, ngo, slobodne inicijative gradjana itd. su istinski cinioci ekonomsko-politicke stabilnosti svake zemlje. politika mora jedino zakonski koordinirati volju gradjana. gradjani takodjer trebaju razvoj i stabilnost republike hrvatske preuzeti u svoje ruke, a ne ocekivati od drzave da ona to uradi za njih. niti jedna drzava to nece uraditi pa tako ni RH. ovdje po neznam koji puta apeliram mlade ljude i umirovljenike, a takodjer i nezaposlene da se ukljuce u rad mnogobrojnih volonterskih organizacija u hrvatskoj. u njemackoj volontira svaka 4. osoba a… Read more »