HRVATSKA – PRIMJER DRUGIMA

SUSRET: VESNA PUSIĆ-GUIDO WESTERWELLE
tekst i foto: Sonja Breljak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Berlin
/ Njemački ministar vanjski poslova Guido Westerwelle susreo se i razgovarao  sa svojom hrvatskom kolegicom, Vesnom Pusić. Razgovori su, prema izjavama danim novinarima nakon susreta, bili usredotočeni na nadolazeći ulazak Hrvatske u EU i suradnju u međunarodnim pitanjima.
Očekuje se kako će Hrvatska u srpnju 2013. biti  primljena kao 28. članica Europske unije jer  je dovršila dugu i uspješnu reformu u smijeru Europe, rekao je ministar Westerwelle te nastavio: –To  pokazuje da disciplina, naporan rad i odlučnost, donose ipak političke plodove. Primjer Hrvatske može biti ohrabrujući za ostale zemlje zapadnog Balkana, rekao je Westerwelle i dodao kako Njemačka podržava perspektivu članstva u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana – ali očekuje i jasnu  reformu i pokazivanje volje za dobrosusjedskim odnosima u regiji. To znači da i sve druge zemlje u regiji treba ohrabriti na putu u EU.
Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić naglasila  je pak da se Hrvatska danas uvelike razlikuje od zemlja kakva je  bila  prije jedanaest godina kada je počeo proces pristupanja. Kao dio tog procesa, Hrvatska je uspostavila funkcionalne institucionalne strukture. Sada je jasno u hrvatskim interesima, i u interesu stabiliziranja u okruženju, da se takve reforme dogode i u drugim zemljama u regiji, rekla je, između ostalog Vesna Pusić.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U nazočnosti ministara Westerwelle i Pusić također je  potpisana zajednička deklaracija o slanju hrvatskog diplomata u Mazar-i-Sharifa u Afganistanu. Deklaraciju je potpisao veleposlanik RH u Njemačkoj dr. Miro Kovač  i posebni  povjerenik za Pakistan i Afganistan Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, Michael Koch.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments