ČEKA SE ODLUKA

Ankica i Ante Karačić
Završen je prijem dječijih radova za likovni natječaj Iserlohn-Ilok 2015 na temu „Dunav rijeka fantazije“.

Pristiglo je preko 400 radova  djece iz Hrvatske, Vojvodine, Čilea, Italije, BiH, Belgije i Luksemburga.

Ovaj natječaj je jubilarni, 15-ti po redu. Do sada su sudjelovala djeca iz Hrvatske iz preko sto gradova i naseljenih mjesta.

Ako se uzme prosjek tri učitelja likovnoga po školi, može se reći da smo ostvarili kontakt sa blizu  tri stotine  likovnih pedagoga iz Hrvatske. Ukupno, radove smo dobijali iz 16 zemalja i to: Hrvatska, BiH, Srbija-Vojvodina, Mađarska, Austrija, Švicarska, Italija, Francuska, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Engleska, Australija, Australija-Tasmanija, Cile, Argentina i Njemačka.

Natječaj je od samoga početka zamišljen  kao internetski. Svake je godine objavljivan samo na par portala, bez ikakve dopunske reklame. Često puta je i ministarstvo ukazivalo voditeljima Hrvatske nastave po svijetu na njegovo postojanje. I mi se sami pitamo kako je uspio toliko dugo da preživi. Mozda zato što je stalno živio, disao …

Mnogi su i z raznih razloga odustajali ali smo svake godine dobijali radove iz novih destinacija. Tako da sa sigurnošću možemo reći da smo na jednom projektu za ovih petnaest godina “na jednom dlanu“ ostvarili kontakt sa preko 350 likovnih  pedagoga i sa preko tisuću djece. To je veliko bogatstvo i za nas jer preko dječijih radova smo i mi saznavali ponešto o krajevima u kojima djeca žive.

Ove godine smo dobili radove iz Hrvatske dopunske nastave u Belgiji i Luksemburgu od voditeljice nastave  Gorane Karan. Iz Vojvodine iz Novoga Sada, Subotice i Tavankuta od nastavnika: Tatjane Stepanov i Larise Djuric.

Kao i uvijek iz Cilea iz Punta Arenasa ovoga puta od voditeljice nastave Martine Kalamari. Iz Hrvatske škole u Rimu pod vodstvom Ivane Nosić.

Iz Hrvatske smo dobili radove sa otoka Silbe, od nastavnice Suncice Jakopović, iz Marinaca od Marije Lesandric i Nevenke Skrabalo, Sa otoka Paga od voditeljice Ive Stefanec,  iz Jagodnjaka –Baranja od Dušice Dvornić.

Posebno smo oduševljeni odazivom djece iz Hrvatske nastave po Njemačkoj. Ovoga puta želim istaći ućešće djece iz Hessena-Kasel zaslugom voditeljice nastave Anite Mikulic,u Bavarskoj u HN iz Munchena Regensburga i Straubinga pod vodstvom  Karoline Jurak i HN Rosenheim,Trauenreut, Kolbermor pod vodstvom Martine Ivančević.

Kao i uvijek  bude i poneko razočaranje. I ovoga puta u NRW  gdje živi velik broj Hrvata ni jedno pismo organizirano od pastoralnih suradnika i nastavnika  nije stiglo ali kao i uvijek je stiglo puno radova koja su djeca pojedinačno uradili sa svojim roditeljima kao na primjer iz Osnabruka, od naše poznate glazbenice Ane Kirchmyer-Wonnemann koja je poslala rad svoga sina Andreja. Da bi apsurd bio veći roditelji su se još izvinjavali što šalju pojedinačno radove. Neki bi rekli: –  Oprostite, u našoj blizini nema  hrvatske nastave a neko: – Nasa uciteljica nije čula za taj natječaj.

Tek sada nam predstoji veliki rad …evidentiranje i razvrstavanje radova. To sve mora biti gotovo do 13.04.2015 kada se  organizira izložba u Gradskoj galeriji grada Iserlohna(u 16 sati) i odluke žirija koji će proglasiti najbolje. Poslije toga slijedi veliki posao -ispisivanje diploma i zahvalnica. Sve to skupa sa radovima ide u Ilok gdje će kolovoz/rujan biti završna izložba u gradskom muzeju grada Iloka, gdje će biti tiskan i katalog.

Dakle, krug se polako zatvara „ODER NICHT?“  Sve se vraća u Ilok, na Dunav,  tamo gdje je ideja i nastala.

Sada se nameće veliko pitanje:- Šta dalje? Idemo li dalje? Kada bi slušali logiku vjerojatno bi to bio kraj. Sve se ostvarilo, sve se poklopilo; sve ima svoj početak i kraj, jedan sat, jedan dan, mjesec, godina, život pa i jedan projekat “ODER NICHT?”.

Ako krenemo dalje to znači ulazak u novi ciklus od pet godina da bi dostigli jubilarnih 20 godina i 20 destinacija.

Još nismo imali radove iz Rumunije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Amerike, Novoga Zelanda i Kanade. Da li idemo dalje nećemo mi sami odlučiti. Vjerojatno kao i do sada će se neko javiti sa nove destinacije sa novom idejom. O svemu tome ćemo vjerojatno odlučiti na ljeto u Iloku nakon otvaranja izložbe u gradskom muzeju grada Iloka sa voditeljicom muzeja Majom Barić Novaković i ostalim uposlenicima muzeja.

Srdačan pozdrav  i veliko hvala svima od Ankice i Ante Karačić i HGB

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments