CENZURA

KAKO JE HINA CENZURIRALA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA BARACKA OBAMU

ŽIVA ISTINA
piše: Vjekoslav Krsnik
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama uputio je predsjedniku Republike Hrvatske prigodnu čestitku za Dan državnosti. Za hrvatske medije čestitku je emitirala državna novinska agencija HINA, koja od početka njezinog stvaranja provodi državnu politiku, odnosno bolje rečeno politiku vladajuće stranke. To ide tako daleko da urednici HINE ne prezaju ni od toga da cenzuriraju ili prekrajaju riječi američkog predsjednika upućene hrvatskom predsjedniku, a preko njega cijeloj Hrvatskoj.

Iako u čestitci predsjednika Obame jasno stoji da on šalje najbolje želje predsjedniku Republike Hrvatske i hrvatskom narodu (na engleskom: I extend my best wishes to you and the people of Croatia), Hina je tu čestitku emitirala ovako: „Američki predsjednik Barack Obama uputio je čestitku hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i građanima Republike Hrvatske“!

Drugim riječima za HINU na postoji „hrvatski narod“ nego su to građani Republike Hrvatske. Tu terminologiju uvela je u praksu tzv. hrvatska crvena ljevica, a osobito ju je koristio predsjednik Mesić, ali je nastavio i predsjednik Josipović. Sintagma „hrvatski narod“ kao politički pojam što proizlazi iz pojma hrvatske države ne može se čuti ni na ekranima ni na valovima Hrvatske radiotelevizije, iako vodeći javni informativni servis iz svoga džepa financiraju građani koji čine taj narod.

Kao prvi glavni urednik HINE i njezin suutemeljitelj 1990. godine odlučno sam zastupao stajalište da HINA mora biti informativni servis javnosti, a ne dnevne politike, pa sam zbog toga bio smijenjen već nakon 10 mjeseci. U ovih dvadesetak godina HINA koja se pretežito financira iz Državnog proračuna vjerno je služila strankama na vlasti i praktički po ustroju bila ravna nekadašnjoj jugoslavenskoj agenciji Tanjug koja je provodila partijsku politiku.

To je osobito bilo izraženo za vrijeme vladavine HDZ-a kad su se na njezinim rukovodećim i uredničkim mjestima instalirali podobni kadrovi HDZ-a, ali ništa bolje nije bilo ni za vrijeme Račanovog mandata. Budući da je sadašnja vlast izrazila nezadovoljstvo poslovanjem i uredničkom politikom HINE, mogu se očekivati nove promjene.

Ali s obzirom na političku orijentaciju Kukuriku koalicije koja je zbog dodvoravanja međunarodnoj zajednici nacionalne interese stavila u drugi plan „hrvatski narod“ kao politički pojam teško će naći mjesto u njezinom servisu, a to znači i u vodećim sredstvima javnog priopćavanja koja se koriste uslugama HINE.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments