STIŽE NOVI VAL VRUĆINE

METEOROLOŠKI KUTAK ...sbplus

autor: Željko Jelavić
Slavonski Brod/Iako klimatološka obrada još nije gotova (kao uostalom niti mjesec), prvi pokazatelji govore da je ovogodišnji lipanj iznad prosječno, a u nekim krajevima Hrvatske i ekstremno topao. Za kraj lipnja i početak srpnja, službene prognoze najavljuju vruće i vrlo vruće dane s temperaturama zraka koje bi mogle biti ovogodišnji ljetni maksimumi.
Za Jadran se spominju temperature zraka nadomak 40 Celzijevih stupnjeva, a nemojmo se iznenaditi ako i nas u Brodu sunce jače zagrije.

Klub četrdeset čine: Gradište (40,0 C), Benkovac (40,2 C), Osijek (40,3 C), Zagreb-Maksimir (40,4 C), Vrgorac i Županja (40,5 C). Još više temperature bilježili su meteorolozi u Kninu ( 41,4 C) i Karlovcu ( 42,4 C).

Najviša brodska temperatura zraka od 40,2 Celzijeva stupnja, mjerena je dva dana uzastopno i to 5. i 6.srpnja 1950. godine.

Najviša temperatura zraka izmjerena u Hrvatskoj, po kriterijima Svjetske meteorološke organizacije, iznosi 42,8 Celzijevih stupnjava, a podatak se odnosi na Ploče 4.kolovoza 1981.godine.

Kako bilo čeka nas vruć vikend, i ne samo to, nego bi i noći mogle biti “tople” što znači i sparne s temperaturama zraka oko 20 Celzijevaca,

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments