APEL ZA MATKA

piše: Marijana Dokoza
Matko Bulić iz Splita ima dvije godine i do sada je bio na 7 teških operacija i 17 narkoza, manje zahvate roditelji više i ne broje. Potrebna mu je transplantacija crijeva i jetre
Očajni i prepušteni sudbini, roditelji dvogodišnjeg Matka Bulića traže pomoć za svoje dijete. Naime, dječak je već nakon osam dana od rođenja obolio od nekrotizirajućieg enterokolitisa,  odnosno puklo mu je debelo crijevo pa je morao na operaciju koju preživi tek  dvadesetak posto djece njegove dobi, no Matko je preživio. Ugradili su mu stomu, polako se oporavljao i nakon 64 dana došao prvi put kući. U početku je imao koliko toliko normalno djetinjstvo, jedino su njegove unutarnje izlučevine  prebačene na stomu. – Operacija koja bi spojila njegovo debelo crijevo tj. uspostavila kontinuitet se trebala obaviti kada Matko bude težio oko 6 kilograma – priča Matkova majka Ivana.

U svom je kratkom životu dvogodišnji Matko imao 7 teških operacija i 17 narkoza, a manje zahvate roditelji više i ne broje. Bio je na odjelu dječje kirurgije na Firulama, a  04.12. 2012. Matka su odveli na hitnu operaciju koja je trajala gotovo cijelu noć. Naposljetku su liječnici rekli kako su njegova crijeva u  totalnom rasulu, nekrotizirana, pa ako bi oni odbacili sve ono što nije dobro, dječak ne bi preživio. – Rekli su nam da su mali izgledi da preživi. To je nešto najgore što roditelj može čuti. Ta bol je nepodnošljiva  – govori majka.

Ipak, hrabri dječak je preživio, a potom su uslijedile još dvije operacije. Liječnici su bili optimistični jer su ostala dva metra crijeva što je dovoljno za život. Ali, već iduće godine Matko je premješten u Kliniku za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj. Uslijedio je novi šok. Matku su odstranjena kompletna crijeva, odnosno ostalo mu je jedva  15 cm tankog crijeva te komadić debelog crijeva pri rektumu. Kako je došao iz Splita u jako lošem stanju, liječnici u Klaićevoj su mu davali otprilike mjesec dana života, ali su rekli da će učiniti sve da se Matko oporavi. Njegova nova dijagnoza je “sindrom kratkog crijeva” te “totalna parenteralna prehrana” o kojoj mu ovisi život. Ta prehrana traje u prosjeku 17 sati dnevno, što znači da toliko mora biti u krevetu. I nije to najgore od svega.

– Najgore ga je gledati kako se muči i pati.  Možete li zamisliti dijete koje počne plakati čim shvati da ga vode hraniti? Počne plakati i govoriti da ne želi u sobu u kojoj se nalazi kateter – kaže majka Ivana.

Ovakav način prehrane jako oštećuje jetru. Matko zbog oštećenja jetre pati i od velikih bolova. Dječak je bio dva puta na liječenju u Parizu, a najveći dio svoga života je proveo na dječjem odjelu KBC-a u Splitu i gastroenterološkom odjelu dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu gdje se i sada nalazi. Čeka kompliciranu operaciju u bolnici Bergamo u Italiji, gdje će, uzdajući se u Boga i pomoć dobrih ljudi, dobiti novu priliku za život. Matko će biti prvo dijete u Hrvatskoj koje će biti podvrgnuto tako teškoj i kompliciranoj operaciji u inozemstvu jer se takve operacije ne rade na maloj djeci kod nas. Šanse da preživi takvu operaciju su 50 posto, što znači da jedno dijete umre jedno preživi. Ali on je rođeni borac i boriti će se za život koliko god bude mogao. Moraju mu presaditi jetru jer je njegova toliko oštećena da se ne može regenerirati, moraju mu obaviti i multivisceralnu transplataciju crijeva. – Optimalna dob za tako tešku, kompliciranu i neizvjesnu operaciju, je iza treće godine života. Ali njegova je jetra već toliko oštećena te je njegovo opće stanje svaki tjedan sve gore tako da će se transplantacija morati uraditi ranije, ako je Bog odredio da to dočeka – govori Matkova majka
Boravak u Bergamu može dugo trajati, a njegova majka mora biti uz njega cijelo vrijeme. Svi troškovi oko boravka i operacija su iscrpili mlade roditelje koji se bore za svaki trenutak života svog djeteta. Stoga apeliramo na pomoć dobrih ljudi koji mogu darovati još jedan trenutak Matkova života njegovim roditeljima. Niti jedan roditelj ne želi pomišljati na ono loše što bi se moglo dogoditi njegovu djetetu, ali ponekad je potrebno se upitati koliko bi snage imali da se dogodi to loše. Svi koji mogu i žele malom Matku pomoći, mogu to učiniti uplatom na devizni račun .

Ivana Bulić ( Pezo ) Herzegovačka 30 . 21000  Split
Erste  & Steiermarkische Bank D. D.
Kralja Zvonimira 111.   21210 Solin
Iban:Hr 1324020063206936776
Broj deviznog računa: 7702471043
Swift: ESBCHR 22
Broj Banke:2402006-1031262160

Vidjeti dijete kako pati je najveća bol svima, ne samo roditeljima. Vidjeti kako se dijete bori za život, kako hrabro dočekuje sve boli koje udaraju njegov mali nevini život i kako mu pritom osmjeh ne silazi s lica je za sve nas odrasle jedna pouka. Matko Bulić je dvogodišnje dijete koje se od svojih prvih dana bori za život, hrabro podnosi sve boli, a njegov je osmijeh i još jedno jutro radost na srcu njegovih roditelja.

Osvrnimo se na dan koji je upravo prošao i pogledajmo gdje smo utrošili novac; na razne naše sitne i nebitne zadovoljštine. Možda to nije veliki novac, tek par eura ili kuna, ali tih nekoliko eura su ogromna svota u očima Matkovih roditelja jer o njima ovisi život njihova djeteta. A zar život dvogodišnjeg djeteta ne vrijedi svog novca ovoga svijeta?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments