KLAPA CAMBI ODUŠEVILA U RUDOLSTADTU

REPORTAŽE
piše: Sonja Breljak

RADIJSKI FESTIVAL JE DOGODINE  U OPATIJI

Cambi i obožavatelji iz Berlina u Rudolstadtu/foto: Sonja Breljak

U Rudolstadtu,  gradiću u okrugu Saalfeld-Rudolstadt, u njemačkoj saveznoj državi Thüringen, održan je kao i  svake godine, prvoga vikenda u srpnju, najveći festival plesa i narodne  glazbe u Njemačkoj. Festival, je uobičajeno, trajao tri dana a ove je godine obilježeno i i njegovo jubilarno, dvadeseto izdanje.
U goste  Rudolstadtu  tim su povodom stigle  brojne  plesne skupine , ansambli, glazbenici, ritmovi i melodije iz cijeloga svijeta.
U sklopu ovog festivala plesa i glazbe, održan je i radijski festival/Ebu/na koji su  brojne radijske kuće poslale svoje glazbene predstavnike.
Među gostima i glazbenicima  iz bližih i daljih zemalja, Europe, USA, Afrike i Južne Amerike, nalazili su se i gosti iz  Hrvatske. Naime, u  Rudolstadtu je u subotnjim, kasnim večernjim satima, pred  brojnom i vrlo  zainteresiranom publikom, nastupila  i naša klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca.  Očarali su posjetitelje koji su ih dočekali sa zanimanjem i nakon svake od desetak izvedenih pjesama,  pljeskom pozdravljali.
– Ja sam Rajimir Kraljević, profesor glazbe i voditelj klape Cambi. Klapu čine tenori Edo Šegota, Jozo Delaš, Željko Demirović i Ivan Žanić, baritoni  Petar Milan i Alen Babić i basovi  Hrvoje Lozančić i Dino Šimera.
Nismo prvi puta na ovakvom  festivalu. Bili smo prije šest godina kod Hamburga i bilo je to, kao i sada,  vrlo lijepo iskustvo. Klapu Cambi vodim od 1997. godine. Postava se mijenjala. Klapa ima iza sebe 23 godine rada a od te prve postave su danas u klapi samo dvojica.  Postoji evolucija tog klapskog pokreta i u kvantiteti i u kvaliteti. Mi radimo na izvornim pjesmama, onda i onaj dio koji se bazira i na obradi pop glazbe,  potom  postoji i suvremeniji  oblik rada i suradnje s orkestrom.
Ovdje smo se predstavili s pravim , izvornim a kapela pjevanjem jer je to od nas  tražio i Radio Zagreb čiji  smo ovdje  predstavnici, rekao nam je voditelj klape Cambi te zaključio.
Mi smo četverostruki pobjednici Omiša i zato su nas ovdje i poslali. Organizatori kažu da ćemo biti i na ovakvom festivalu koji se iduće godine održava u Opatiji, rekao je Rajimir Kraljević, voditelj klape Cambi.
O organizaciji ovogodišnjeg  gostovanja klape Cambi  i radijskom festivalu koji se iduće godine održava  u Opatiji, par riječi je rekao i radijski urednik Vasilj Sikorski, koji je s klapom Cambi boravio u Rudolstadtu.
– Hrvatski radio  od  1993. godine redovito nastupa na EBU festivalima. EBU  je europska unija radija kojima pripada i Hrvatski radio. U oblasti narodne glazbe EBU  ima  ovaj festival. To nije festival samo za publiku nego je medijski, vrlo moćan, okuplja veliki broj postaja. Sve što je ovdje vidjela publika, EBU  će razmijeniti među članicama , otići će u svijet i čut će ga milijunski broj slušatelja. Suradnja je pojačana sa najstarijim festivalom dalmatinskih  klapa u Omišu, pa smo zajedno napravili program tako da pobjednici Omiškog  festivala dođu na ovaj festival.
Takav  jedan festival dolazi dogodine u Opatiju. Hrvatska je od 93. godine  davala najbolje što se može od etno glazbe do klapske pjesme. Tako nas cijene da smo jednom  već bili domaćini festivala u Puli 2004. godine. Sad nas traže ponovo i evo velikog zadatka ali i zadovoljstva za sve nas da ćemo opet  biti domaćini festivala 2011. godine.
Opatija se ponudila kao grad domaćin Festivalu a mi smo organizator. Taj se festival  ovdje u Rudolstadtu, uklopio u festival  plesa i pjesme  a mi smo i prije, a tako ćemo načiniti opet,  organizirali samo radijski  festival da se ne bi utopio u neki drugi i izgubio na pozornosti i značenju, rekao je na  kraju  razgovora,  Vasilj Sikorski, odgovorni urednik Hrvatskog radija za boravka u Rudolstadtu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments