VJEČNA LJUBAV ANE GANZE PREMA SLAVONIJI

piše: Mr.sc.Ljerka Totch Naumova
Na  manifestaciji  „Mjesec makedonske kulture u Kanadi” bila sam  počasni pjesnik  iz Makedonije. Nastupila sam  kao recenzent i  promotor zajedničke knjige kanadsko makedonskih pjesnika naslovljena Nostalgični uzdasi (Nostalgični izdivki)  i sudionik pjesičkih susreta u Torontu. Bila je to mogućnost susresti i istaknute Hrvate koji žive u Kanadi. Među njima upoznala sam Anu Ganzu, jednu  od istaknutih Hrvatica, koja živi u Mississauga- i,  Kanada.

Ana je rođena  1947.godine u Kraljevoj Velikoj kod Novske Taj podatak govori kako je Ana moja zemljakinja i kako obadvije u srcu nosimo našu slavonsku ravnicu. Govori  s dubokom ljubavlju o rodnoj Slavoniji koja je njena vječna sveza i vječna iskra  koja gori kao  vječno svjetlo.  Diplomirala je 1974.godine  na Sveučilištu u Zagrebu i predavala u Srednješkolskom centru u Malom Lošinju.  Kasnije životni put je vodi u Kanadu. U Mississauga- i živi sa sinovima: Ivanom, Markom i Petrom.

U srpnju 1993.godine na prvom Hrvatskom svjetskom kongresu u Saboru Hrvatske u Zagrebu Ana je bila slobodno izabrana koordinatorica hrvatskih škola Kanade (osim Qubec-a).

Ona  već deset godina  predaje hrvatski jezik u katoličkoj gimnaziji „Sveti Martin“pri Katoličkom Zavodu za školstvo u Mississauga-i i Ontario.

Njen uporni rad i borba za čuvanje hrvatskoga jezika u dalekoj Kanadi urodio je plodom.

Izborila je mjesto hrvatskom jeziku u drugom (10) i trećem (11), te petom razredu gimnazije (OAC –Ontariski Akademski Kredit) za područje Mississaug-e i Bramptona, kao i za Hamilton.  Sva tri predmeta se mogu ubrajati u ukupan broj predmeta za diplomiranje u kanadskoj srednjoj školi , a OAC predmet se može upotrijebiti kao jedan od šest predmeta za upis na Sveučilište.

Ana Ganza je i pjesnikinja. Objavila je dvije zbirke pjesama: : „Ognjište staro“ i „Vječna prošlost“.Njezini stihovi su inspirirani strahotama rata i borbe za očuvanje identiteta, pokrenuti Aninim patriotizmom, stihovi o ljubavi u kojima izražava emocionalne žudnje ,stihovi Božjih poruka i mira koji  zvuče kao Molitva.

Njezin uspjeh u poeziji, čuvanje hrvatskoga jezika i kulturne baštine, obnašanje  mnogih  dužnosti u hrvatskoj i župnoj zajednici,  organiziranje   mnogobrojnih  dobrotvornih  akcija  svima kojima je pomoć potrebna, pomogli su joj da postane vrlo poznata u Torontu i Mississauga-i i njezini stihovi da budu uvršteni u izdanje „Antologije poznatih pjesnika Amerike“.

Za tako svestran rad i požrtvovanje dobitnik je prestižnih nagrada. Među mnogobrojnim spomenimo  nagradu grada Mississauga-e i grada Toronta za doprinos sveopćem dobru i razvoju Kanade.

Iz Aninog  pjesničkog stvaralaštva izdvajamo pjesmu „Miris davnine“ koja je kao nenaslikana slika koja svijetli kao bljesak na dugim putovima daljina. / pjesma prenesena u novi prilog, op.u/

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments