GLASOVI HRVATA IZ MAĐARSKE

Stiglo nam pismo iz Mađarske. Točnije, iz Budimpešte. Javlja nam se Aleksandra Đurić, profesorica s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Loranda Eotvosa u Budimpešti, te nam piše: –Poštovani, s obzirom na to da redovito pratim vaš portal koji je posjećivan i od strane nekolicine Mađara, rado bih Vas upoznala s radom hrvatske zajednice u Budimpešti i mađarskih studenata hrvatskog jezika te se nadam kako ćete prihvatiti suradnju. Lektorica sam hrvatskog jezika u Budimpešti. Studij hrvatskog jezika na Sveučilištu Loranda Eotvosa svake godine prima velik broj prijava studenata koji  žele studirati hrvatski jezik. Uz razne aktivnosti za studente i širu zajednicu koje lektorat organizira redovito, u svibnju je s radom započela i radioemisija Hrvatski jezični putopisi  na radiju u Budimpešti. Emisija donosi jezične savjete i zanimljivosti iz hrvatskog jezika. 

Osmislila sam emisiju kako bih omogućila studentima izravan dodir s hrvatskom zajednicom u Mađarskoj. Studenti isto tako imaju priliku voditi emisije. Ovim projektom je  najstarije mađarsko sveučilište (Sveučilište Lorand Eotvos) dobilo prvu radioemisiju na jednom od slavenskih jezika. Ukoliko nas želite poslušati, to možete učiniti na internetskoj stranici http://radio.croatica.hu. Glavna i odgovorna osoba (voditeljica Radija Croatice)  koja je poduprla moj projekt poručuje kako emisije možete slušati utorkom od 18 do19 sati, a uskoro ćete ih moći naći u pismohrani na njihovim internetskim stranicama. Nadam se da s vašim čitateljima mogu podijeliti ovo naše iskustvo u obliku kratkog priloga.

Eto tako nam je prije nešto vremena pisala Aleksandra Đurić, profesorica i lektorica hrvatskog jezika u Budimpešti. A mi ruke raširili, suradnju prihvatili, hitno potvrdno odgovorili, jedva dočekali čuti i hrvatske glasove iz Mađarske. I stvarno, po prihvaćenoj suradnji, evo stiže nam vrlo brzo, ne samo zanimljiv prilog poštovane profesorice Đurić, već i prilog studenata hrvatskog jezika u Budimpešti. Svaka čast! Nadamo se kako suradnja neće stati na ovim prvim načinjenim koracima. Naše strane rado otvaramo „našima u bijelom svijetu“ (pa i sami smo to!) željni čuti i njihova iskustva i uspostaviti i osnažiti naš i njihov hrvatski jezik, govor i razgovor. Pozdravljamo prof. Đurić, studente hrvatskog jezika u Budimpešti i sve koji nas prate u Mađarskoj.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments