PROMOCIJA KNJIGE “DUBOKI SLOJEVI SJEĆANJA”

Što nam rade naši u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova

foto: Institut za makedonsku književnost iz Skopja

DSCN2587Skopje/ Promocija knjige   ,,Duboki slojevi sjećanja”, razgovori s akademikom  Vladom Uroševićem, autora dr. sc. Ljudmila Spasova, na hrvatskome jeziku, održana je 11.05.2018. u prostorijama Instituta za makedonsku književnost iz Skopja.

Ti razgovori, po riječima autora, vođeni su između veljače 2012. i veljače 2013. godine i objavljeni na makedonskom jeziku pod nazivom “Rudnite sloevi na sekavanjeto” u nakladi Makedonske akademije znanosti i umjetnosti i  promovirani 2014. godine u Društvu pisaca Makedonije.

U siječnju 2018. knjiga je ugledala svjetlo dana i na hrvatskom jeziku u nakladi Spectrum-makedonsko-hrvatske udruge za promicanje kulturnih vrijednosti i veza iz Zagreba a s makedonskog su je preveli studenti makedonskog  jezika na Filozovskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu: Krešimir Božak, Ines Cebović i Vana Cvek.

DSCN2583Poatna tih razgovora, kako je istaknuto uz hrvatsko izdanje Razgovora, je: vođeni su da budu izvanvremenski.

“Razgovore ne vodimo o meni ili o tebi, nego o  nama – što je proizašlo iz alkemije identifikacije dvaju života. Upravo zbog toga ovi razgovori postaju izvanvremenski.”

Urednica je kroatistica i makedonistica  Iva Nazalević Čučević a  voditeljica projekta, studentica makedonskog i bugarskog jezika na
Filozovskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, Antonija Raguž.

DSCN2627Začetnici cijeloga projekta bili su Slavica Koritić, predsjednica udruge “Spectrum”, te Dijana Vlatković koja je učinila mnogo, zajedno s prof. dr. sc. Borjanom Prošev-Oliver, za makedonski jezik, na otklanjanju svih poteškoća koje su iskrsnule tijekom rada na ovom projektu kao i autor, zaljubljenik u hrvatsku kulturu i hrvatski jezik, za vrijeme njegovog boravka u Hrvatskoj, gdje je bio gost profesor, odnosno vanjski suradnik na Katedri za makedonski jezik Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Uvodnu riječ i pozdrav prisutnoj publici uputila  je direktorica Instituta za književnost, prof. dr. Maja Jakimovska-Tošić, a kratkim  se pozdravom prisutnima obratitila i predsjednica udruge Spectrum,  Slavica Koretić i voditeljica projekta Antonija Raguž.

O knjizi su  govoriti: dr. sc. Jelena Lužina i dr. Aleksandar Prokopiev, profesor književnosti i književnik, koji je u ulozi moderatora vodio razgovor s akademikom  Vladom Uroševićem.

S glazbenom točkom, prisutne je pjesmom razveselio student solo pjevanja  u klasi profesora Gorana Načevskog, Martin Trenevski.

Promociji je nazočila veleposlanica RH u RM Danijela Barišić, veliki broj profesora i suradnika  Instituta za kniževnost i  Instituta za makedonski jezik “Krste Misirkov”, gosti iz Zagreba ,književnici i članovi Zajednice Hrvata u Makedoniji.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments