BISKUPI POMOGLI RADNICIMA

Ivan Cerovac POLITIKA.COM
Radnici Diokija (Na otoku Krku, op. ur.) vode mjesecima borbu za preživljavanje. Nitko im ne pomaže. Državnu vlast nije briga za probleme radnika, ni ovu a ni one prije. Čim se dokopaju položaja hrvatski političari postaju socijalno neosjetljivi i bahati.

No uvidjevši bijedu radnika koji su ujedno i pripadnici Katoličke crkve i to uglavnom iz Krčke biskupije i Riječke nadbiskupije biskup Valter Župan i nadbiskup Ivan Devčić odlučili su postupiti onako kako bi postupio Isus Krist.

Prodali su svoje zlatne biskupske štapove, križeve, prstenje i sve nepotrebno zlatno posuđe – jer Isus se nije služio zlatnim predmetima – i utržak od prodaje razdijelili radnicima Diokija. Naravno da je to bilo premalo.

Zbog toga su odlučili prodati svoja biskupska sjedišta i odlučili stanovati u običnim malim stanovima, istim onakvim u kakvim žive i njihovi vjernici. Utržak od prodaje skupih nekretnina bar je za neko vrijeme ublažio bijedu stotina radnika.

Potaknut ovim primjerom i kardinal Bozanić je pozvao u svoj dvor radnice Kamenskog s obiteljima i obećao im pomoć. Rasprodao je su zlatninu i odlučio hraniti do daljnjega te radnice.

Vijest se proširila Hrvatskom pa su i drugi biskupi prešli na skromnu varijantu života. Bez zlata, bez skupih automobila, bez pompe i raskoši. Sve ušteđeno namijenili su obiteljima čiji hranitelji nemaju posla.

Primjer ovih biskupa, nadbiskupa i kardinala zahvatio je poput plamena i ostale hrvatske biskupe i nadbiskupe. Došlo je do općeg rasprodavanja crkvene imovine. Biskupi, nadbiskupi i kardinali su odlučili živjeti poput njihovih vjernika – u malim i skromnim stanovima, voziti male i skromne automobile i odreći se posluge časnih sestara kako bi i one mogle pomagati sirotinji. Konačno su hrvatski biskupi shvatili da se Evanđelje može navještati i bez zlatnog štapa i zlatne mitre. Odlučili su “Nasljedovati Krista”.

Tim postupkom visokog klera naravno niti jedan gospodarski problem u Hrvatskoj nije riješen ali su prelati pokazali da dišu s narodom i da žele dijeliti njegovu sudbinu.

Ima u svemu tome samo jedan problem: sve sam ja to izmislio.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Još kada bi ih… i hrvatski političari pratili ..
bilo bi to stvarno za pozdraviti..