ĐAČKI LEKSIKON

IZ DRUGIH MEDIJAwww.crckarije.com 
Prije dosta mjeseci radili smo na jednom zanimljivom retro članku pod naslovom “Knjiga za svaku ženu”, priručniku iz 1952. godine namijenjenom neukim seljačkim ženama i majkama koji govori o tome kako biti dobra domaćica, njegovateljica i doktor u kući te kako što bolje i bez pogovora izvršavati svoje kućanske zadatke. Taj članak pročitalo vas je mnogo, a neki su nam se  javili u redakciju tražeći još puno ovakvih, za današnje vrijeme smiješnih, retro tema. Slušajući vaše želje bacili smo se na posao, a ta nas je avantura dovela do fino očuvanog “Đačkog leksikona”, još jedne jugoslavenske retro knjige, tj. malenog džepnog priručnika crvene boje, koji je 70-ih godina služio ponajprije školarcima, ali i ostalima željnima raznih informacija.

Unutar matiranih crvenih korica, profesor Marijan Filipović uspio je sklepati 327 stranica svega i svačega. Obradio je, nećete vjerovati, sve žive pojmove i riječi koji su se tada nalazili u školskim knjigama iz predmeta zemljopisa, kemije, fizike, matematike, tehničkog odgoja, biologije, glazbenog odgoja itd.

Kada se govori o brojkama, možemo reći kako je leksikon bio pravi mali internet onoga doba s više od 10.000 pojmova, a najveća fora su crteži koji su pored svakog pojma crtani ručno i s puno detalja. Njihovi autori su Dubravko Budić i Mirko Šalamon, najveće face grafičkog dizajna onoga vremena. Tko zna koliko im je vremena trebalo kako bi napunili cijeli leksikon svojim crtežima. Oprezno listajući ovu beskrajnu vintage knjižicu,  izvukli smo nekoliko zanimljivih i smješnih pojmova. Idemo vidjeti što se to učilo u školama za vrijeme pionira, nestašice goriva, otkrivanja jeansa, trapezica i ludih disko čaganja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments