POLITIKA I TURIZAM

O ČEMU JE RIJEČ
piše: Žarko Delač

Informacija koja je bila nedavno eksponirana u hrvatskim medijima odnosila se na rad inspekcijskih službi na otoku Hvaru. Riječ je bila o naglasku na pojačanoj kontroli rada kafića i zaštite od buke, a sve to u blizini ljetnog odmorišta visokopozicioniranog hrvatskog političara.

Interesantno je pri tome kako nešto uobičajeno i rekli bi normalno postane za nas vijest dana. Dokaz je to nefunkcioniranja pravne države i provođenja zakonskih propisa na što smo već naviknuli pa nam svako odstupanje od tog klišeja postane zanimljivo. S druge strane stanovnici  Novalje sigurno sa zavišću komentiraju takve postupke jer godinama bezuspješno pokušavaju zaustaviti raskalašene provode u gradu.

Naime grad je potpuno potpao pod utjecaj obližnjeg Zrća umjesto da je obratno. Postao je najveći adrenalinski park na otvorenom u kojem je 24 sata dozvoljeno utrkivanje, a ne samo vožnja quadovima, skuterima, kabrioletima iz kojih trešti glazba. Ulične pijanke, vršenje javne nužde i povraćanje na svakom koraku neizostavni su turistički dekor u gradu kao i bacanje otpada, uništavanje imovine i fizički nasrtaji na prolaznike. Inspektora kao i policajaca nigdje ni od korova.

Ustvari policajci su pretežno okupirani pratnjom vozača za premještanje krivo parkiranih vozila koji rade punom parom. Slična ali ne ovako drastična situacija je diljem naše obale, a sve pod krinkom turizma i konkurentnosti.

I upravo na tom polju griješimo jer pojedinim turistima dopuštamo sve ono što im nije dozvoljeno u njihovim državama ili domovima. Ne treba biti pri tome previše lukav i tražiti primjere u inozemstvu. Dovoljno je zaviriti u Istri ili recimo  autokamp Straško u neposrednoj blizini Novalje koji je godinama vodeći autokamp u Hrvatskoj.

No poslije 11.00 sati odmor korisnicima kampa je zagarantiran, a tko voli nek izvoli na razularene provode na Zrće ili u gradsko središte Novalje. Rezultat je to upravljanja kampom koji je u rukama poduzetnika dok lokalnom turističkom ponudom upravljaju političari. A oni po običaju prvenstveno misle na sebe i svoj uski krug istomišljenika i poltrona.

Za svoje rezultate nikome ne odgovaraju i ne ovise im prihodi od rezultata rada, a svake četiri godine koristeći politički marketing i izborni inžinjering bore se za nove mandate. Zanimljivo će stoga biti na koji će se način voditi kampanja za predstojeće lokalne izbore u Novalji. Inicijativa usmjerena protiv sadašnjeg načina turističke ponude već je pokrenuta iz redova gradske oporbe.

No osim izrade kvalitetnog master-plana turizma na izborima će u toj sredini morati dominirati i teme vezane uz čistoću grada, parkirna mjesta i uređenje barem jedne gradske plaže. Pri tome se mora voditi računa kako će time biti ugroženi, globalno gledano, sitni interesi pojedinaca i različitih struktura kojima takve promjene ne odgovaraju te im se opiru.

Govoreći o lokalnoj razini slična se slika može preslikati na cjelokupnu državu što je posljedica duboko korumpiranog društva, lutanjima ili nepostojanju  državnih strategija, političkom konsenzusu oko najvažnijih državnih pitanja.

I dok se situacija ne promijeni, a to je moguće i malim koracima iz lokalnih sredina vijest s početka ovog teksta neće biti neobična. Do tada za pojedine stanovnike gradova na našoj obali jedino je rješenje da političar iz uvoda ljetuje u njihovim sredinama. U tom bi slučaju presretni i odmorni domaćini sigurno taj potez nagradili glasovima na nekim od budućih izbora. Ili možda i nebi jer i političari su samo obični ljudi i trebali bib biti jednaki u svojim pravima. No ovakvi potezi kao i najnoviji presedan vezan uz upućivanje političkog dužnosnika na račun poreznih obveznika na liječenje u inozemstvo to ne dokazuju.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Poštovani Žarko

Spasiti od takovih nereda i ne podopština..može nas jedio sposobna i uredna radna politika..koja je također podvrgnuta..ili bi trebala biti..više podvrgnuta odozgo naprama dolje..raznim nadzornim tijelima.U koje su integrirane i lokalne uprave i samouprave sve do..društva i pojedinaca.

nick sarjanovich
nick sarjanovich
11 years ago

bravo g. delac! konacno netko opisuje stvari na pravi nacin. daje stvarima pravo ime.
ulazak rh u eu, slijedece godine, po dobru i po zlu ali jedna stvar koja je uzasno vazna o to nam fali, dobiti cemo-red! to je ono sto nam fali i uzrok je svih nedaca u drustvu. ako se ne drzimo toga, dobiti cemo-packe, i to jake.
nick sarjanovich
(sverige)