OBILAZEĆI ISTRU

MOJA HRVATSKA
piše: Daniel Ligeska
…poljski student hrvatskog jezika na usavršavanju u Hrvatskoj

Rijeka-Opatija-Rovinj/Neki misle da se Poljaci i Nijemci  ne vole. A ja mogu stvarno reći:- Es lebe die deutsch-polnische Freundschaft …čak i u Hrvatskoj!  Upoznao sam u Zagrebu dvojicu Nijemaca, iz Berlina. Proveli smo nekoliko dana zajedno i odlučili smo ići na more. Odabrali smo Istru, točnije,  Rijeku, Opatiju i Rovinj.  Iznajmili smo auto i tako smo otišli. Na ulazu na autocestu bila je mala gužva, dosta je stranaca i dosta Poljaka …svi idu prema moru.

U Rijeci  smo popili samo kavu, malo  smo šetali po lijepoj Opatiji i onda duž obale …prema Rovinju. Put odličan, priroda prekrasna.  Stigli smo u Rovinj popodne i odmah na plažu. Eh, kako je to lijepi grad. Lijepo more …a ja ne znam plivati. A pamtim kad sam bio mali …svako ljeto, svaki dan sam provodio na bazenu u mojem gradu u kojem sam odrastao. Imao sam oko 7 godina … i nosio sam ključ od doma oko vrata. Ipak nisam naučio plivati.

Rovinj, Rovigno …sve je napisano na hrvatskom i talijanskom.  Čak  tamo  i većina Hrvata govori talijanski. A i konobari znaju neke poljske riječi. Jedan moj prijatelj iz Zagreba, porijeklom iż Rovinja,  rekao mi je da njegov djed čak sve vijesti gleda iz Italije a kad je vremenska prognoza onda gleda na Triest jer je najbliže i tada zna kakvo će biti vrijeme i u Rovinju.

Našli smo neki apartman, kako se pokazalo na licu mjesta …bez klime! Pa i gazda ove kuće u kojoj smo bili  smješteni nije bio baš  ljubazan. Moglo se vidjeti da  se sve vrti oko novaca. Spavaj, plati i …sljedeći molim! Nekako, mogu to razumijeti …ljudi zarađuju na taj način a i sigurno ima dosta turista koji stalno kukaju …onda i gazda mora biti distanciran.

Shvatio sam da slično to izgleda i u restoranu ….ako smo već pojeli, odmah je došao konobar, postavio je na stol karticu Rezervacija  i na taj način je nama pokazivao kako je vrijeme za odlazak. Bez ikakve ljubaznosti. A špica sezone!

U Rovinju smo proveli samo dva dana. Moji prijatelji su krenuli dalje prema Dalmaciji, a ja prema Zagrebu. Čekajući autobus upoznao sam i sljedećeg Nijemca, iz Kelna. Došao je u Austriju skuterom, tamo ga je ostavio i busom došao u Rovinj. Ali nije našao smještaj i odlučio se da ide u Rijeku i dalje za Opatiju. Tamo je namjeravao ostati 3 tjedna dok se ne mora vratiti doma zbog škole. Put za Opatiju je trajao malo duže nego što smo očekivali jer autobus je vozio kroz Poreč, Umag i onda prema Rijeci. Eto, na taj način mogu reći da sam vidio skoro cijelu Istru …osim Pule.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments