ŠUMSKI POŽARI

Iz naše arhive/ objavljeno 11.09.2012.


piše: Žarko Delač

Još jedna sezona velikih požara nalazi se iza nas. Barem se tako nadamo. Nakon sagledavanja nastalih posljedica, nama laicima po pitanju požara nameću se neka pitanja. U prvom redu kako se u posljednje vrijeme povećao broj šumskih požara, osobito kada se njihov broj usporedi s brojem požara u bivšoj državi?

Nadalje, što se događa sa službom za motrenje i velikim planovima izviđanja iz zraka i sa zemlje kako bi se na vrijeme uočilo i spriječilo stvaranje velikih požara? Prisjećam se i vremena velikih rasprava i problema  oko nabave  Canadera koji su, uvjeren sam, u potpunosti opravdali nabavu. Ne samo ovi zrakoplovi već i helikopteri te zračni traktori.

S vremenskim odmakom može se zaključiti kako su ove odluke bile dalekosežne i opravdane unatoč pojedinim protivljenjima. Još se jednom pokazalo kako iza velikih odluka stoje veliki i nepokolebljivi ljudi i odluke nisu plod slučajnosti i trenutačnih okolnosti.

Upravo takav način razmišljanja ovih nam dana u Hrvatskoj nedostaje. I zato je najlakše međusobnu odgovornost svaliti na nekog drugog. Za požare optužiti Hrvatske šume, piromane, klimatske promjene, lošu opremljenost vatrogasnih postrojbi,  neorganiziranost na terenu, neobrađenost zemljišta. Time se ne postiže suština vezana uz smanjenje požarne opasnosti i nakon završetka ljetne sezone ponovno će sve pasti u zaborav.

Predstavnike mnogobrojnih institucija i  organizacija koje su vezane uz protupožarnu zaštitu ponovno će netko okupiti početkom ljeta, ustrojit će se stožeri i prema prioritetima  gasiti požari. Umjesto da se odmah započne sa planskim uređivanjem zapuštenog zemljišta koje je većinom u privatnom vlasništvu i to je glavni uzrok uspješnog širenja požara.

No za razliku od recimo Kineza kojima je zemlja svetinja mi i dalje izgrađujemo kult industrijalizacije koje više praktički niti nema i zemlju obrađujemo samo uz državne poticaje. Uzgred poticaji su u velikoj mjeri poslužili za pranje novca i nije slučajno da u sredinama s velikim isplaćenim poticajima istovremeno raste broj prodanih skupocjenih vozila.

Zato dok se ne prione krčenju i obradi zemljišta, sanitarnoj sječi šuma, izradom šumskih puteva, izgradnjom cisterni za skupljanje kišnice, uvođenju skupe, ali ipak od posljedica požara jeftinije mreže zemaljskih motrilačkih postaja i izviđanja iz zraka neće biti pomaka na polju protupožarne zaštite. Kako ovakav pristup zahtijeva dugoročan rad neovisan o promjeni političke infrastrukture i vlasti, strateško promišljanje i znanstveni pristup moraju se prepustiti stručnjacima.

Dok se to ne dogodi stanovnicima i turistima, osobito onima uz obalu i priobalje, preporučujem da u vlastitoj režiji svladaju vatrogasni tečaj jer će im još godinama biti potreban . Dok ne izgori sve što još može izgoriti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Tko zna Žarko

Možda se je netko i upitao..zašto se događaju požari..poslije sunčanog vremena odmah nakon..prognoze..kad dođe nevrjeme i bura zapuše..kome je tu potrebno još roštiljati..ili ispaljivati korov i neko drugo smeće.
Možda su nekome potrebni nova gradilišta uz cestu.. tko zna..a smeta mu upravo priroda.Oni koji su zaduženi za opčuvavanje državnog blaga i dobara..to bi trebali sakako znati.