KAMO IDE SEDMA SILA

piše: Žarko Delač
novineOdgovornost za izgovorenu i napisanu riječ vrlo je velika, a osobito se to odnosi na kreatore javnog mnijenja i mišljenja.

Naime, izrečeni stavovi u medijima uglavnom se uzimaju zdravo za gotovo, a korisnici rijetko dublje promišljaju imaju li pojedini tekstovi neku skrivenu ili drugačiju pozadinu. Jesi li novinarski ili video prilozi naručeni s posebnim ciljem i svrhom ili imaju samo informativni i objektivni karakter?

O tome se naravno uči na pojedinim kolegijima različitih fakulteta i nema smisla daljnje obrazlaganje ali se potrebno podsjetiti kao uvod u hrvatsku novinarsku aktualnost.

U prvom redu, pogledamo li biografije razvikanih i najbolje plaćenih novinara primjetit ćemo nesklad obrazovanja i stečenih znanja s njihovom prisutnošću u medijima.

Nadalje, podjela na politički obojene novinare, potpuno je zamjetna, a što je još lošije, i urednike i vlasnike medijskih kuća. Stoga je objektivnost novinarskih uradaka vrlo upitna iako po tome nismo iznimka u odnosu na ostale europske zemlje. No, pri tome kod nas, nažalost, nedostaje s jedne strane pravne sigurnosti te s druge, kaznene odgovornosti za izneseno. Objava neželjenih fotografija ili lažnih tekstova prolazi bez posljedica a samo u iznimnim slučajevima nakladnici moraju, nakon dugotrajnih sudskih procesa, objaviti eventualno neki demanti.

Koje li koristi ima od toga oštećena stranka? No, cilj je postignut i nekada tzv. sedma, a danas možda i prva sila, svoje je odradila.

Svi smo uglavnom svjesni takve situacije ali teško možemo nešto poduzeti i promijeniti. Najbolji bi odgovor i lijek bilo potpuno ignoriranje takvih medija, novinara i trovača hrvatske medijske scene.

Jedan od primjera kako novinari olako objavljuju i lijepe ljudima etikete je istaknuti fizičar Davor Pavuna. Naime, možda i niste primjetili kako poneki novinari kažu: “kontroverzni fizičar”!

Što to znači? Znači li da je njegov zanstveni rad kontroverzan, neuspješan, neozbiljan ili je uzrok što je profesor Pavuna katolik i osebujna ličnost. U tom slučaju može za neke biti  kontroverzna osoba što nema nikave veze s njegovim znanstvenim i stručnim radom u što se novinari nimalo ne razumiju.

No, jeste li od naših novinara ikada čuli kako je Stephen Hawking kontroverzan? Niste, ali samo zato što negira postojanje boga i time jasno zaključujemo kako su neki novinari zadojeni ili još uvijek baštine neka socijalistička shvaćanja i vrijednosti. Nisi oni krivi pogleda li se situacija na pojedinim fakultetima gdje je umjesto znanosti i novih istraživanja u prvom planu ideologija i svjetonazor. U stvari, recidivi prošlosti još su uvijek jako prisutni u obrazovnom sustavu što ima za posljedicu da je zagrebačko sveučilište na vrlo niskim razinama kvalitete.

U prilog tome možemo istaknuti kako se diplome s  fakulteta koji su rasadnici novinarstva moraju izvan Hrvatske nostrificirati. Uzmemo li u obzir i privatne fakultete i učilišta na kojima se diplome jednostavno kupuju situacija je još lošija. Stoga nije čudno da se poput profesora Pavune medijski osuđuju i omalovažavaju i druge osobe poput Marijane Petir, kardinala Bozanića, Blanke Vlašić, Željka Babića, braće Kovač, Marka Perkovića ….

Interesantno je pri tome kako ih sve povezuje hrabrost u javnom iskazivanju svojih vjerničkih osjećaja. A velika i tiha većina hrvatskih građana nije uglavnom niti svjesna o čemu se radi!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
7 years ago

Žarko sve ste rekli!

Sa obzirom da mi je već odavno poznato,da je novinarski život gorak,sa sedam kora pogotovo u Hrvatskoj, u kojoj se vrtimo svi u jednom krugu.

Nisu oni krivi pogleda li se situacija na pojedinim fakultetima gdje je umjesto znanosti i novih istraživanja u prvom planu ideologija i svjetonazor. U stvari, recidivi prošlosti još su uvijek jako prisutni u obrazovnom sustavu što ima za posljedicu da je zagrebačko sveučilište na vrlo niskim razinama kvalitete.

Stipo Lučić
Stipo Lučić
7 years ago

Ljudski je i prijetiti, a mozda i pred prijeki sud” U ime naroda” “Smrt fašizmu sloboda narodu”Ili po čl 133. kz SFRJ

Slavonka
Slavonka
7 years ago

Narodna izreka kaže: “Tko tebe kamenom, ti njega kruhom.”
A može i ovako: “TKO TEBE KRUHOM, TI NJEGA KAMENOM.”
Mudrome dosta!!!

Stipo Lučić
Stipo Lučić
7 years ago

Nije samo nostrifikacija potrebna vani, potrebno je polaganje ispita recimo u medicini, strojarstvu i drugim prirodnim znanostima ako nasi ljudi s diplomom hrvatskih sveučilišta odu vani, no zaposliti se kao novinar je nemoguće upravo zbog načina obrazovanja na nekim našim fakultetima, a prednjače, sa ideološki nastrojenim i neokomunizmom zadojenim profesorima, koji odgajaju generacije zadojenika u isti taj neokomunizam i titioizam, filozofski fakulet FPZ . Svakako treba spomenuti novinare šlolovane na “fakuktetima u Banja Luci, Tuzli, Novom Sadu,…a dresirane po kojekakvim lokalnim novinama pod nadzorom partije i komiteta, a neki dolaze i ispod čekića tvorničkih novinara vojnne industrije koja je bila… Read more »