FINILI SU MARE BALI

ODRŽANE 5. RIJEČKO -BRAČKE MAŠKARE

tekst i foto: Ivo Dorotić
Brač/  Sumartin je ove kao i svih drugih godina bio posljednje mjesto Bračkog karnevala, koji je osim Sumartina posjetio Supetar, Sutivan, Milnu i Bol. Generalni pokrovitelj ovog spektakla bila  je općina Bol, Centar za kulturu. Organizatori su bili: TZO MIilna, TZG Supetar, TZO Sutivan i Sumartinske žene. Sve je započelo karnevalskom povorkom duž  sumartinske obale. Povorku je predvodio Meštar Toni, okružen dvjema  ljepoticama, kraljicom Riječkog karnevala i Petrom, predstavnicom  TZO Selca, koja je i pozdravila sve sudionike Karnevala. Sudjelovali su i predstavnici karnevalskih gradova Europe iz Hrvatske, Italije, Crne gore i Bosne i Hercegovine.

Bili su tu: Meštar Toni i Kraljica Riječkog Karnevala te karnevalska udruga VESELI OLDTEIMER, DRAŠKE MAŠKARE, KUMPANJE IZ HALABUJA. Fašnička udruga “ŽABE” iz Ivanić Grada. DRUM ORKESTAR iz Sarajeva. Iz Italije: Principale “di Francia costa” iz Mirandole; “La Tragiano” iz Lugana; “I Capitano del Lago” iz Malcepana; “Lago di Grande” iz Lenta; “Maschera della Peana S. Lucia” iz Verone i “Amici del Carnevale di Venezia” iz Venecije.
Večer je bila vise nego uspješna, a tome su doprinijele i žene domaćina s bogatim švedskim stolom i sponzoriranom ribom s grila. Gospođa Đurđa, inače rođena Sumartinka, na privremenom radu u Rijeci, duša je ovog Karnevala. Sve je bilo njena ideja. Rekla mi je: -Ivo, kao što vidiš uspjela sam, ovo je već peti karneval, a ja ti obećavam bit će ih još! Od ovih pet karnevala, samo sam jedan propustio …onaj kad sam bio teško bolestan. Ne ponovilo se!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments