UPITNO POVJERENJE - Hrvatski Glas Berlin

UPITNO POVJERENJE

Oporba bi trebala tražiti glasovanje o povjerenju premijeru Milanoviću

ŽIVA ISTINA

piše: Vjekoslav Krsnik
Zoran Milanović se ne prestaje ponašati neodgovorno i arogantno otkako je zasjeo na mjesto predsjednika Vlade, pa je to potvrdio i u dvjema prilikama posljednjih dana. Prvo je u Saboru iskazao najblaže rečeno netoleranciju, ali bolje rečeno šovinizam, prema zastupniku HDZ-a Davoru Stieru, a potom je zastupajući Hrvatsku u Njemačkoj izgovorio nekoliko rečenica koje se mogu ocijeniti skandaloznim za premijera od kojeg se očekuje ne samo da štiti nego i promiče interese Hrvatske u inozemstvu.

Treba podsjetiti što je u te dvije prilike izjavio Zoran Milanović. U Saboru mu je Davor Stier postavio pitanje vezano za Milanovićevu izjavu u Rijeci gdje je na sastanku s europskim socijalistima osvrnuvši se na raspad Jugoslavija izjavio doslovno: „Znamo kako su autonomije u bivšoj državi dovele do kaosa. Svatko je vukao na svoju stranu i zato je došlo do rata“. Pitanje Davora Stiera koji je rođen u Argentini je glasilo: „Predstavlja li to neki novi smjer hrvatske politike“, pri čemu je dodao da u Milanovićevom istupu nije bilo ni riječi o velikosrpskoj agresiji kao uzroku rata. Na to mu je premijer odgovorio, prelazeći preko suštinskog pitanja: „Da biste razumjeli Hrvatsku morate imati nekakvo iskustvo života u njoj. Vi očito Hrvatsku ne razumijete, jer da biste je voljeli ne možete je voljeti ako je ne razumijete i ako tako značajan dio Hrvatske jednostavno ne podnosite“.

Ovakav arogantan odgovor Zorana Milanovića zaslužuje poseban osvrt, jer prvo nije odgovorio smatra li da Hrvatska nije bila žrtva velikosrpske agresije nego je do rata u Jugoslaviji došlo zato što je svatko vukao na svoju stranu, a drugo zato što je uvrijedio Davora Stiera. On je kao sin argentinskih Hrvata došao u Hrvatsku odmah nakon raspada Jugoslavije jer mu to prije zbog političkih razloga bilo dozvoljeno. Kazati nekome tko je u Hrvatskoj od samog čina njezinog osnutka da nije dovoljno živio u njoj da bi je shvatio je bezobrazluk prve vrste. Prije bi se to moglo reći za samog premijera koji potječe iz jugoslavenski orijentirane partizanske obitelji iz Sinja koji se još nije oslobodio „istočnog grijeha“, što se vidi i po njegovoj interpretaciji raspada Jugoslavije izrečenoj pred europskim socijalistima koji su u ono doba bili uglavnom protiv uspostave hrvatske države. Čak bi se trebalo dovesti u pitanje i sam Milanovićev odnos prema Hrvatskoj, jer netko kojemu je Tito značajniji političar od Tuđmana očito još nema iskustvo života u Hrvatskoj pa je i ne razumije jer jednostavno značajan dio Hrvatske jednostavno ne podnosi.

Zoran Milanović je takav odgovor koji dovodi u pitanje njegov položaj na mjestu predsjednika Vlade nadopunio još gorim istupom i to na međunarodnoj sceni. Prilikom posjeta Berlinu na jednom uglednom skupu izjavio je doslovno: “Hrvatska nacija nevjerojatan je paradoks, jer su među nama kulturne i druge razlike prilično velike, i to nije lako držati zajedno. Hrvatska je zemlja koja ima ‘popis birača na kojem je više imena nego što je stanovnika’, te u kojoj je ‘plaćanje poreza na vrijeme bilo slobodna forma: dok te ne uhvate, nema problema’ – kazao je hrvatski premijer nakon predavanja u Zakladi Friedrich Ebert te izazvao čuđenje i zgražanje među njemačkim uzvanicima.

Na ova dva istupa jedino je odgovarajuće reagirao Hrvatski helsinški odbor, dok se iz vodeće oporbene stranke tek nakon dva dana javio Tomislav Karamarko koji nije optužio kad je u pitanju njegov stranački kolega Davor Stier, nego je općenito ocijenio da je istup Zorana Milanovića bio agresivan i vulgaran i da vrijeđa Sabor. O istupu u Berlinu HDZ se još nije izjasnio, iako Milanovićeva izjava ima veću težinu jer je kao hrvatski premijer u inozemnom nastupu kritizirao svoju vlastitu državu pred probranom njemačkom publikom.

Ove dvije izjave samo su dodatno dokazale da je Zoran Milanović totalno nesposoban za odgovornu dužnost predsjednika Vlade, što je uostalom potvrdio nizom svojih poteza i izjava otkako je zasjeo u fotelju premijera, zadržavši u Vladi prvog potpredsjednika Radimira Čačića nakon što je osuđen u Mađarskoj, što je nezamislivo u praksi europskog parlamentarizma. Međutim ne ulazeći u pravnu problematika njegovog netrpeljivog i čak šovinističkog napada na zastupnika Stiera, čime je uvrijedio hrvatsko iseljeništvo i te kako zaslužno za stvaranje države u kojoj je Milanović premijer, mnogo je teža kvalifikacija njegovog istupa u Berlinu.

Svojim izjavama o Hrvatskoj on je povrijedio ugled Republike Hrvatske, a to je inkriminirano djelo po članu 349. Kaznenog zakona: Tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Hrvatske, njezinu zastavu, grb ili himnu kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Spomenutim rečenicama Zoran Milanović je u Berlinu javno izvrgnuo ruglu, preziru i grubo omalovažio Republike Hrvatsku i to kao njezin premijer. Kad bi se Mladen Bajić dosljedno držao zakona čega se kao komunjara „ne drži kao pijan plota“ DORH bi protiv predsjednika Vlade trebao poduzeti istražne radnje. To se u ovakvoj sadašnjoj Hrvatskoj ne će dogoditi.

Međutim, na temelju svih tih činjenica oporba ili jedan njezin dio trebali bi u Hrvatskome saboru postaviti pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, jer je za to potrebna samo jedna petina zastupnika, što sama Hrvatske demokratska zajednica ima. Naravno zbog apsolutne većine koju ima Kukuriku koalicija prijedlog ne bi bio prihvaćen, ali bi važnost samog čina zahtjeva za glasovanje o povjerenju bila u poruci javnosti da oporba smatra kao i značajan dio javnosti da Zoran Milanović treba dati ostavku na mjesto predsjednika Vlade.

Related Post

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Josip MayerIvan Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Josip Mayer
Guest

Ivo

Kada bi ovaj portal bio isključivo za Hrvate iz Berlina i Njemačke..bio bi jednostrani..a ovako je višestrani pa ga čitaju nogi Hrvati iz domovine i iz dijaspore..a što se tiče izbora..generacija se izrasta..bit će ih još manje..mladima je danas važnije gdi i kako će zaraditi kruha..za buduća vremena i kako stvoriti obiteljsku exsistenciju.

Ivan
Guest
Ivan

Ovaj portal bi trebao biti isključivo glasilo Hrvata iz Berlina i Njemačke, a ne HDZa, SDPa ili ostalih stranaka. Tako barem ja vidim ovaj inače izvrstan portal. Tim stranakama su naši ljudi iz inozemstva samo interesantni u doba predizborne kampanje. Inozemni Hrvati su ove naše političare odavno pročitali, što pokazuje odaziv od 5% na zadnjim parlamentarnim izborima. Moj dojam je da ova Vlada pokušava razbiti svijest Hrvata o državi, koja će se za sve pobrinuti. I u tome ima pravo. Koliko vidim, ona pokušava u Hrvatskoj uvesti red i mir. Nema više neplaćanja poreza i da, Vaše kuće trebaju imati… Read more »