DABOGDA ŠKOLU ZAVRŠIO

ZNA SE!
piše: Emil Cipar

Ne znam igraš li ti golf!? Ja baš nešto nisam najbolji u tom sportu. Moj handicap je …to se tako kaže …ma ne smijem to ni reći. Znam samo toliko da se nekim štapovima mlati po maloj bijeloj lopti i pokušava  tako utjerati ju u neku rupu. Što manje udaraca štapom …to bolje. To bi bio handicap, taj broj potrebnih udaraca da se loptica utjera u rupu. Ovdje važi čudno pravilo …što ti je manji, to si veći frajer.
Moj stvarni handicap je da sam u životu propustio bitne stvari. Mogao sam, umjesto ići u školu, više vremena posvetiti učenju važnijih i korisnijih stvari. Recimo …igranje golfa i tenisa, kartanje, kockanje, svijet mode…
Ali jebiga …nisam. Tek sada vidim koliko je to što ja propustih važno, pogotovo u Hrvatskoj. Jednostavno nisam spreman za suvremeni život. Tako …recimo. U Slavonskom Brodu zimi, na krovovima automobila možeš vidjeti više skija, nego u Winterbergu, poznatom zimskom odmaralištu u blizini mjesta u Njemačkoj u kojemu sam proveo veći dio svoga života. Trebalo je vremena da shvatim da skije na krovu automobila u Slavonskom Brodu ne kazuju da vlasnik automobila zna i voli skijanje, nego da čovjek želi reći …ja sam in …ja sam faca …ja sam netko i nešto. Nema veze što su nasipi tvrđave u Brodu najviše brdo. Pravilo jest …nek’ se zna da se ima.
A golf je još važnija stvar. Toliko važan da je Republika Hrvatska donijela Zakon o njemu. Postavilo se opravdano pitanje …ulagati u školstvo ili u golf. Pametne glave odlučiše ispravno …u golf naravno.
Naš veleumni ministar turizma dugo vremena si je razbijao glavu …zašto mi imamo samo tri terena za golf, a imamo toliko veleučilišta ili kazališta recimo.
Pritisnut recesijom …ubrzao je razmišljanje i normalno …to je urodilo plodom. Ministar Bajs je došao do zaključka na kojemu mu mogu zaviditi i Nietzsche i Kant i Schopenhauer… A zaključak glasi: Hrvatska nema igrališta za golf, zbog toga što nema Zakona o golfu!!!
I dade se ministar na posao. Plod njegovog napornog rada je Zakon o golfu, a Hrvatska jedina zemlja koja se može njime pohvaliti.
Sada …da je Ministar taj zakon prepisao od komunista, koji su u interesu socijalizma razvlaščivali vlasnike zemljišta …to u ovome sudbonosnom trenutku nije važno. Šta će nama masline i oranice kada na tom mjestu možemo štapom ganjati lopticu u rupu i zaraditi ogromnu lovu.
Sa reklamnog spota Turističke zajednice, ukinuta je voljom premijerke jedna guzica. Premijerki se to nije svidjelo …moglo bi se …nedajbože pomisliti da su u Hrvatskoj guzice važnije od glava …što je dijelom i točno, jer je vlasnica guzice iz reklamnog spota diplomirana pravnica. Ipak …svoj novac zarađuje guzicom, a ne glavom, kako bi se to moglo pomisliti.
Da je u hrvatskom pravosuđu sređeno stanje, možda bi glava pomenute gospođe bila cjenjenija. Da su sređene gruntovne knjige …Zakon o golfu bio bi suvišan. Ali onda bi i gospodin Bajs na mjestu ministra bio suvišan.
Živio Zakon o golfu!
Približava se vrijeme godišnjih odmora. Jedan savjet čitateljima izvan Hrvatske, koji odmor namjeravaju provesti u Lijepoj našoj:
Želite li biti u trendu, nastojte svojim ponašanjem ne upasti oči već na graničnom prijelazu. Stavite  na krov automobila obvezno  skije …nije važno što je ljeto. Negdje u automobilu stavite rekete za tenise i poneku palicu za igranje golfa …onako kao slučajno, ali pazite da je to izvana vidljivo. To carinik odmah mora primjetiti, pa vam je njegov osmijeh osiguran.
Nipošto se izvana ne bi smjelo vidjeti bilo što što ukazuje na neku inteligenciju …neka knjiga, laptop ili slično. To bi vam moglo napraviti probleme. Ako imate manju djecu …pripremite ih za trenutak prelaska granice. Mogli bi svi onako …kao slučajno zapjevati …evo zore, evo dana …evo golfa i igranja.
Dobrodošli u Hrvatsku!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
belaj
belaj
14 years ago

eeeeeeee…. ova ti je dobra! i edukativna! pred godišnji. 😉