NAŠI NA OPERNOM NEBU METROPOLE 2

BAS ANTE JERKUNICA STALNO JE ANGAŽIRAN U DEUTSCHE OPER

Piše: Sonja Breljak

Kad se u nedjelju, 25. travnja u 18.30 sati,  na pozornici berlinskog dvorca Charlottenburg u trećem izdanju koncerta Blistava noć klasike, predstave naši glazbenici koji žive i rade u njemačkoj metropoli ili drugim gradovima te gosti iz domovine, među njima će, glasom svakako vrlo prepoznatljiv, biti i operni pjevač Ante Jerkunica, tridesetijednogodišnji bas angažiran u uglednoj Deutsche Oper.

– Ja sam iz Kaštel Sučurca. Rođen sam u stvari u Splitu. Čim sam prohodao bio sam u crkvenom zboru, kod časnih sestara učio svirati klavir, prešao na orgulje. Onda sam nastavio voditi crkveni zbor i to sam činio sve do akademije.  Moje dalje glazbeno obrazovanje je krenulo dalje sasvim slučajno, po onome „ajde lipo piva pa da vidimo“.  Nekako je neozbiljno počelo. No, onda su počeli nastupi pa natjecanja i nagrade, prva mjesta. I kad se u to uđe, ponese te i zaokupi jer zahtijeva puno vremena, discipline i vježbanja, nema se vremena za nešto drugo. Glazbenu školu polazio sam u Splitu, pa na jednoj privatnoj glazbenoj, ruskoj školi u Lovranu kod Rijeke. Školu  je utemeljio Ino Mirković, naš poznati violinist a tamo je predavao i naš Ivo Pogorelić i dosta drugih svjetski poznatih i priznatih glazbenika.  Studirao sam solo pjevanje.Vratio sam se u Split i prve uloge napravio u Splitskom teatru. Tu sam bio nepune četiri sezone. Onda je naša primadona Dunja Vejzović, organizirala prvo hrvatsko neovisno natjecanje opernih pjevača. Tu sam  dobio prvu nagradu. A tu me zamijetila  jedna agentica iz njemačko-austrijske agenture Levin. Poslije natjecanja me kontaktirala i ja sam pristao na suradnju. To je bilo 2005. godine. Nakon toga mi je organizirala nizove audicija, najprije u Beču. Bilo je više dirigenata, direktora opera  koji su bili na audiciji. Odmah sam dobio posao u Bruesselu, ponudu za Hamburšku operu gdje je intendantica Simona Jang koja je hrvatskih korjena po majci. Poslije sam imao audicije u Wiessbadenu, Leipzigu i Berlinu. To je sve bilo u nekih sedam dana. Nakon toga sam se vratio kući i čekao rezultat. Agentica se javila i rekla da imamo problem, jer su svi odgovorili pozitivno. Svi su nudili ugovore na dvije godine kao probni rok, jedino je berlinska Deutsche oper nudila godinu dana, takva je kod njih praksa. Meni se činilo dvije godine puno, nisam se nikada maknuo iz Hrvatske. Ja sam bio dobar u hrvatskim okvirima ali nisam znao kako stojim u svjetskim razmjerima i da li je taj moj nivo odgovarajući. Tako sam radije izabrao Berlin koji je nudio godinu dana. Agentici se činilo da je Hamburg bio bolji ali eto ja sam bio uporan da želim na godinu dana u Berlin. I pokazalo se to  dobrim. Nisam tada znao ni riječi njemačkog. Deutsche oper preferira njemački ali je kroz poticaje mladim pjevačima vrlo povezana s Amerikom  i engleski je drugi jezikom.  Ovdje je nekada dugo pjevao naš Tomislav Neralić. Repertoar je vrlo širok. Temelj su Strauss i Wagner. To je kuća s najvećom produkcijom u Berlinu, oko 40 naslova u sezoni, 6-8 premijera što je jako puno. Mjesečno imamo 25 večeri predstave.  Primili su me jako dobro. Dobra je suradnja. Niti cijela godina nije prošla a direktor opere mi je ponudio novi ugovor, produženje na dvije godine i tu sam evo već četiri, rekao nam je Ante Jerkunica te  istaknuo:

– Jako sam zadovoljan. U tehnici kuće ima 7-8 naših ljudi. Deutsche oper je bila u zapadnom dijelu grada pa su naši ljudi tu rado  radili i jedni druge povlačili. U umjetničkom dijelu sam jedini. Grad je definitivno moj. Predivan!  Zapadni dio grada mi je draži a tu je i operna kuća. Radimo dvokratno, ujutro probe , popodne nastupi. Praktičnije je zato biti bliže. Ja nisam tip koji je nostalgičan. Ali fali mi atmosfere, splitski pazar, ribarnica. Fale mi i neki ljudi, prijatelji, rekao je  Jerkunica kojega smo zapitali i za buduće planove:- Plan je definitivno ostati u Berlinu. Imao sam audiciju u Muenchenu, dobio angažman ali sam odbio. To definitivno nije moj grad. Berlin je kozmopolitski grad, on nudi sve za sve.I bez obzira što je velik, miran je i pitom, ne osjeti se napetost. On ima i ono nešto što spada u  mediteransku atmosferu,  ono naše „pusti me stat“ ili ima vremena. Ovdje se nigdje ne osjećate ugroženim, kvaliteta života je dobra, Berlin nije skup grad. Moj hoby, druga ljubav poslije pjevanja,  je kuhanje . Svašta kuham. Ovdje se može eksperimentirati, ima takav bogat i raznolik izbor namirnica, rekao nam je Ante Jerkunica čijih 1,96 metara visine  i skladna, manekenska  figura ne govore u prilog  ljubavi prema kuhinji ili starim klišejima o korpulentnim ili gojaznim opernim pjevačima.

–Uistinu, danas scena traži i glas i stas i o tome se mora na neki način misliti. Jako često sam van Berlina, imam dosta gostovanja pa se nisam ni prošle godine mogao odazvati na poziv Saveza Hrvatskih društava da nastupim na koncertu Blistava noć klasike. Ove godine sam tu. Pjevat ću sa zadovoljstvom.  Imao sam u planu pjevati samo hrvatske autore ali prema dogovoru, pjevat ćemo po jednog hrvatskog autora. Sa Evelin Novak pjevam i  u duetu. Jako se veseli nedjeljnom nastupu u dvorcu Charlottenburg, rekao je Ante Jerkunica a nama ostaje da se prepustimo predstojećem  nedjeljnom, glazbenom  užitku.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments