ZDRAVLJE JE BOLESNO

Piše: Emil Cipar
Ne znam jeste li to već doživjeli …taj osjećaj kao da te netko ili nešto vodi i upravlja s tobom. Svi tvoji planovi se promijene, jer se nešto neočekivano dogodilo i moraš slijediti nečiju ruku, poštivati nečiju tuđu volju.

To se meni dogodilo danas. Htio sam današnji prilog u Osječkom dnevniku posvetiti osječkim parkovima. Osijek je grad s najviše zelenila i zelenih površina u Hrvatskoj; na području grada nalazi se 17 parkova u ukupnoj površini od 394.000 m².

Za nekoga tko je rado na nogama i voli šetnju ovo je vrlo važan podatak i značajna osobina jedne urbane cjeline. Grad i njegov odnos prema prirodi.

Prva jutarnja šetnja bila je još podređena toj lijepoj temi. Napravio sam uz obalu Drave par fotki, a ostale ću još u toku dana. Prilika je Osijeku bezbroj.

Ali kod jutarnje lektire primijetih dvije teme, koje zaokupiše moju pažnju. Jedna je upitnost pristupa Hrvatske u EU 1. srpnja iduće godine, a druga je …mito i korupcija u hrvatskom zdravstvu.

Ne spada to u dnevnik, ali s druge strane u dnevniku bi trebalo stajati kako sam proveo dan.

Odlučih se ipak za parkove.

Ali …onaj nevidljivi …onaj koji je danas odlučivao umjesto mene imao je drugu nakanu.

Neposredno nakon doručka nazove me poznanik iz Broda i pod krinkom brige za moje zdravlje …ono: kako si, što radiš, ima li nekog napretka u liječenju …obasu me opet svojom teorijom kako se ne možeš pouzdati u hrvatski zdravstveni sustav.

On je njemački umirovljenik koji se nije odjavio, pa na preglede ide u Njemačku.

-Jesam li ja tebi uvijek govorio …ne odjavljuj se, al’ ti uvijek sve bolje znaš. Ako hoćeš …nije još uvijek kasno, prekini liječenje u Osijeku i idi u Njemačku. Ja sam razgovarao s ljudima i oni savjetuju isto. Vidiš li konačno da sam JA bio u pravu.

Rekoh mu da imam pametnijeg posla od vođenja besmislene diskusije i tako završio razgovor, ali ipak me izbacio iz takta.

Razmišljam o hrvatskom zdravstvu …uspoređujem …ne šeta mi se više.

Usisivač dobro dođe u ovakvim situacijama, kao i brisanje prašine. Osječkim parkovima mogu se posvetiti nakon terapije i ručka.

Ali kad se ono hoće! Nakon terapije ostalo do ručka još dobrih pola sata. Znam da na ulazu u interni odjel ima automat za kavu i kava je tamo sasvim ok …marke Dalmayer.

Sad …uz kavu ide i cigareta, kad smo već tu. I razgovor s pacijentima.

-Ja sam iz Ćelija i dolazim ovamo svaki dan. Vozi me prijatelj ovamo, a nazad se nekako snađem. To je oko dvadeset pet kilometara. HZZO ne priznaje putne troškove. Kažu …trebaš tamo ležati u bolnici.

Nije mi jasno zašto HZZO to ne čini, jer je to znatno jeftinije od troškova kliničkog liječenja, ali znam da bi drugi službenik, u drugom slučaju, u drugom gradu postupio drukčije. HZZO je pun službenika koji misle da su pacijenti u njihovoj službi, a ne obratno.

Nesposobnost i neučinkovitost Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje je veliki problem za hrvatsko zdravstvo. Dobro sad …i ovi novi slučajevi mita i korupcije kod liječnika, baš ne uljepšavaju tu sliku.

Jeli moj poznanik bio ipak u pravu?

Žrtvujem današnji prilog kako bi na osobnom primjeru pojasnio razlike između hrvatskog i njemačkog zdravstvenog sustava. Neka mi Osječani oproste, ali o njihovim prekrasnim parkovima ću pisati drugi puta.

Prije nego što počnem, moram pojasniti, kako će to biti laički, subjektivni stav. A možda i nije laički, jer sam i sam dio sustava, čak mislim kako sam u njemu najvažniji faktor.

Dobro ste razumjeli …najvažniji faktor, jer ja sam pacijent i zbog njih su izgrađeni i njemački i hrvatski sustav, samo se to često i rado zaboravlja.

Sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća, njemački zdravstveni sustav je još bio human i pacijent je bio subjekt u njemu. Briga za njegovo zdravlje i skrb bili su na prvom mjestu

Ali onda su polako u igru počeli ulaziti drugi igrači …farmaceutska industrija i industrija medicinske opreme. Oni su polako istisnuli pacijenta i napravili od njega potrošača.

Izliječiti pacijenta nije više bilo poželjno, jer on onda prestaje biti potrošač …loše za posao.

Ne …pacijenta treba liječiti, umjesto izliječiti. Troškovi liječenja povećali su se i društvo nije moglo snositi trošak.

Uljezima sa strane bilo je svejedno tko plaća njihove proizvode i usluge …važno je samo da netko plaća.

Opterećeni dodatnim troškovima liječenja …komune, gradovi, pokrajine… bili su prisiljeni provesti drastične mjere štednje u izdacima za zdravstvo. Sklopljena su brojna javno-privatna partnerstva vrlo sumnjive kakvoće …gledano iz aspekta pacijenta. Ostali su postigli svoje ciljeve …gradovi su se riješili briga oko zdravstvenih ustanova a farmaceutska i industrija medicinske opreme svoj unosan posao rade i dalje sa velikim dobicima.

Pacijent u sustavu služi samo za održavanje pogona i za plaćanje golemih troškova.

Hrvatsko zdravstvo je još daleko od toga, ali je na dobrom putu da i ono postane samo tržište velike industrije. Njeni prvi emisari već su na djelu u Hrvatskoj.

Solidarnost …pojam na kojemu je izgrađen i zdravstveni i mirovinski sustav polako blijedi, ili dobiva sasvim drugo značenje.

Solidarnost radno-sposobnih i onih koji su zbog bolesti privremeno izbačeni iz pogona trebala bi i dalje ostati i trebali bi se pokrivati onoliko koliko je pokrivač dug. Za sve jednako bez privilegija …bez pacijenata prvog i drugog reda.

Postoje neizlječive i izlječive bolesti i brojni su pacijenti njima pogođeni. Od nedavno im se priključio još jedan pacijent …Hrvatski zdravstveni sustav.

Jeli hrvatsko zdravstvo inficiranom virusom izlječive ili neizlječive bolesti …pokazat će vrijeme.

U svakom slučaju epidemija se širi. I gdje pacijenta Hrvatsko zdravstvo uopće uputiti na liječenje? I kako …kliničko ili ambulantno?

Zaboravih …nije više Zdravstvo, sada je Zdravlje.

Dakle: Hrvatsko Zdravlje je ozbiljno oboljelo ili kako bi to rekli bunjevački Šokci:

-Zdravlje je zdravo bolesno!

Mogao bi čovjek imati nade kako će se stanje popraviti …počinitelji će biti kažnjeni i sve će opet biti u redu.

Mogao bi …kad bi imali učinkovito pravosuđe. Ali da nije tako govori druga tema od jutros: Upitnost pristupa Hrvatske EU 1. srpnja 2013, zbog neučinkovitosti hrvatskog pravosuđa u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Kako je to u mojemu slučaju bilo jednostavno. Liječnici su ustanovili karcinom prostate, određena je terapija i ja se nadam kako će biti uspješna, jer potrebna infrastruktura za provođenje te terapije postoji.

Ali …malo je nade za hrvatsko Zdravlje. Terapiju bi trebalo provesti hrvatsko pravosuđe, ali ono je još bolesnije i daleko je od posjedovanja potrebne infrastrukture.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Emile zaustavit ću se kod ovih vaših rečenica. Kako je to u mojemu slučaju bilo jednostavno. Liječnici su ustanovili karcinom prostate, određena je terapija i ja se nadam kako će biti uspješna, jer potrebna infrastruktura za provođenje te terapije postoji. Ali kad se ono hoće! Nakon terapije ostalo do ručka još dobrih pola sata. Znam da na ulazu u interni odjel ima automat za kavu i kava je tamo sasvim ok …marke Dalmayer. Sad …uz kavu ide i cigareta, kad smo već tu. I razgovor s pacijentima. Moje pitanje:pa zar vam hrvatski liječnici nisu rekli da se kod ove bolesti..ne… Read more »