OD ŠTROSIKE DO KOPIKE

Iz naše arhive/ objavljeno 29.11.2012.

tekst i foto: Emil Cipar
U Osijeku je sve drukčije, a opet nekako sve isto kao u Brodu. Kada nosim fotoaparat sa sobom, otkrivam puno simpatičnih detalja na pročeljima kuća iz secesijskog doba. A takvih je u Osijeku da ti pamet stane.

Osječani su susretljivi i rado pomažu strancu, ali nisu na strance baš tako navikli. Svaki Osječanin je bio u nekom drugom gradu Hrvatske, ali građani drugih gradova rijetko su bili u Osijeku.

Zbog toga je malo teško dobiti informaciju. Ne da Osječani ne žele pomoći strancu, nego ne znaju kako.

-Molim vas gdje je Osijeku VIP?

-U Radićevoj

-A gdje je Radićeva?

-Tamo kod tržnice i filozofskog fakulteta.

-A gdje su tržnica i filozofski fakultet

-Jel’ znate gdje je glavna pošta?

Ne znam!

-E tamo skrenete levo, onda druga desno.

-Hvala

Stanujem u dijelu grada koji se zove Centar, a ulica je Strossmayerova. Osječani ju zovu Štrosika. Bolnica je na suprotnom dijelu grada koji se zovi Donji grad.

Nakon terapije i ručka …Čuko i ja posjetimo neki od brojnih parkova u Osijeku.

Do sada su to uvijek bili parkovi na desnoj obali Drave. Međutim …ima nešto Osijeka i na lijevoj obali, a tamo je i čuvena Coppacabana, ili po osječki …Kopika.

Preko Mosta dr. Franje Tuđmana na baranjsku stranu, pa prva ulica lijevo.

Kopika je ustvari lijepo uređena gradska plaža, ili kako se to nekada zvalo …rekreacijski centar.

Sve je čisto i uredno …što se može reći i za cijeli Osijek.

Jedna mala sitnica koja mi je upala u oči, ipak zasjenjuje trud Osječana učiniti svoj grad još ljepšim.

Plaža naime izgleda kao muzej komunikacijske kulture između vlasti i građana u doba socijalizma. Posvuda su postavljene ploče sa znacima upozorenja i zabrana.

U Osijeku još uvijek vrijedi da je dopušteno samo ono što nije izričito zabranjeno. U naprednim europskim civilizacijama je to obratno.

Tako ovdje posjetitelj može doznati kako je zabranjeno: …bacanje otpadaka po travi …plivanje neplivačima i slične stvari. Posvuda se nalaze takve besmislene ploče.

Podsjeti me to na vremena kada se u javnim prostorijama moglo čitati kako je zabranjeno spavanje na klupama …pljuvanje po podu …konzumiranje jela i pića…

Odavde se vidi Osijek kao na dlanu. Dušu dalo za fotografiranje. I kud god oko seže …ravnica, ravnica…

U povratku navraćam na poštu. Onu glavnu za koju nisam znao gdje je i trebam skrenuti levo, ako želim na tržnicu.

Imam jedan problem. Treba mi stići paket iz Podgore od naše Dubravke Borić, a ja sam joj rekao krivi kućni broj. Osim toga ne znam kad će paket doći, a u kući u kojoj stanujem nema inače nikoga. Kažu mi…

ostavit će poštar obavijest u sandučiću.

Možda hoće, ali ja nemam ključ od sandučića. Nisam ga ni tražio, jer na ovoj adresi nisam ni očekivao poštu.

Pronađoh zgradu pošte. Nije to bilo teško. Jel’ znate gdje je stadion u Osijeku …znate! E pa pošta vam je odmah tu. Dobro …nije baš odmah, al’ to je sve tu u Osijeeeku.

Unutrašnjost pošte …hala sa šalterima je opet muzej. Ovaj puta iz vremena KuK monarhije. Prilazim šalteru i službeniku iznosim problem.

-To vam nije ovdje. Služba za pakete je na drugom mjestu. Jel’ znate gdje je kružni tok?

-A možete i nazvati …reče, vidjevši moju zbunjenu facu …ovo su vam brojevi telefona.

Nazvah jedan od tri napisana broja. Javi se ljubazna gospođa i pita …kako vam mogu pomoći?

Pojasnim joj problem.

-Gospodine uopće nema problema. Recite mi kada želite da paket bude isporučen. Nema veze što vašeg imena nema na zvoncu. Je li ovo vaš broj mobitela s kojega sad zovete …je …e pa kolega će vas nazvati kad bude pred vratima.

I tako …od Štrosike do Kopike …preko glavne pošte …upoznah Osijek od Marije Terezije do danas. Ova stvar s paketom je vrhunska usluga na kojoj bi Osječanima mogli zavidjeti brojni Europejci.

PS: I kolega nazvao u dogovoreno vrijeme. Bio pred vratima kuće. Ja upravo pripremao ovaj uradak za objavu. Stigao u pravi čas da mogu još dodati …Osječani su super!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tomislav
Tomislav
7 years ago

Lijepo je pročitati ovaj članak. Sjetih se odmah promocije knjige “Ono malo duše” i riječi punih poštovanja koje je g. Sonja Breljak na promociji knjige uputila autoru tekstova Emilu Cipru. Osim ovoga teksta u knjizi možete pronaći još zanimljivih tekstova kao što su Osječki dnevnik, Gore i dolje u Osijeku, Osječki za početnike, Čvarak i žute cigle, Lijepo je biti Hrvat te Trinaesti, čarape…i tako to. Hvala dragom g. Zvonimiru kojega sam upoznao u Zürichu na jednom predavanju i koji mi redovito šalje informacije o Osijeku. Drago mi ih je čitati i za vrijeme moje službe i boravka u Berlinu.

Mario
Mario
10 years ago

Hvala ti puno na ovome clanku, jako me razveselio. Ja sam inace iz Osijeka, no trenutno sam u Berlinu. Sto te dovelo u Grad na Dravi? 🙂

Kenguur
Kenguur
11 years ago

Osijek je meni jako drag grad koji se lijepo izgradio, opasao autocestom, pun shoping centara, trgovina i lijepih zena. 🙂