DIJETE JE ROĐENO!

IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE
Piše: Sonja Breljak

Bio bi to uzvik olakšanja kao nakon što u rukama držite, zdravo, dugo iščekivano novorođenče. Tako dođe i volonterima  da uzviknu /Dijete je rođeno!/  nakon što dođe i uspješno prođe veliki projekt,  Blistava noć klasike u organizaciji Saveza hrvatskih društava Berlina. Bijaše to treće izdanje ovog svečanog koncerta. Po tome gledajući, ovogodišnje „novorođenče“, u stvari bi bilo trogodišnjak. Shodno  vremenu trajanja i  iskustvima  prikupljenim tijekom prošlih godina, raste i razvija se i njegova organizacija. Projekat dobija sve više na značenju. Ali postaje i obimniji i zahtjevniji.

Ove godine, primjerice, poklopile se pozitivne okolnosti pa uz predivne soliste njemačkih opera poput Evelin Novak, Zdravke Ambrić ili Esther Puzak i Ante Jerkunice, bi prigoda poslušati i goste iz domovine, brojno pjevačko društvo „Zoranić“ iz Zadra. Nije izostao ni pljesak za simpatičnog ruskog pijanista Dmitrija Pavlova koji dvije godine za redom glazbeno prati većinu solista. Svi se potrudili da  ovaj koncert u dvorcu Charlottenburg, opravda svoj naziv. Smilovalo se u tom smislu i varljivo berlinsko vrijeme pa upriličilo ugodnu kulisu, toplu i blistavu noć. Istina, netko više voli klasičnu glazbu, netko zborno ili klapsko pjevanje, poneko više domaće nego li strane autore, ove li one pjesme, pa se komentirati ovako ili onako, može do u beskraj. Dobro je da se ima što!

Ako ćemo pošteno govoriti, svi ovi mladi glazbenici hrvatskog porijekla,  već imaju svoje stalno mjesto  na europskoj glazbenoj sceni. I ime i renome. Koncert je izvrsno poslužio da se međusobno upoznaju.  Možda i da u buduće i surađuju. Ali je ponajprije omogućio berlinskim Hrvatima da na jednom mjestu uživaju u predivnoj atmosferi dvorca, vrhunskim skladbama i glasovima, dijelovima opera i opereta s pozornica poznati berlinskih i njemačkih opernih kuća. Koje, ruku na srce, inače rijetko pohodimo. Time je manifestacija ovakve vrste još značajnija. Iz nje će se možda izroditi i neki novi pobornici glazbene kulture.

A sve je započelo prije tri godine kada je u želji da organizira kakvu veću priredbu, Savez hrvatskih društava došao u kontakt sa Sašom Petrovićem, menadžerom  dvorca Charlottenburg, našim čovjekom iz Rijeke. Petrović tada načinio Savezu povoljnu ponudu u vrijeme kada dvorac, čije su prostorije inače vrlo skupe za iznajmljivanje, nije zauzet nekim drugim kulturnim događajem. A Savez ponudu objeručke prihvatio. I primio se posla. Pa okupio mlade glazbenike. Pjevali su za prošlih izdanja Blistave noći klasike Tanja Šimić, Janja Vuletić, Eugen Duvnjak, svirali pijanisti Željko Vlahović i Antonio Macan, gitarist Mario Raič, saksofonist Mateo Granić. Bio je ovaj koncert mjesto na kojemu su se susrela brojna imena naših mladih glazbenika koji su već ili će to  tek biti, poznati  na svjetskim pozornicama. I rezultat bio i ostao više nego zadovoljavajući. Pokazali to i ovoga puta, redovi posjetitelja što su čekali da ispune dvoranu u dvorcu Charlottenburg. I veleposlanik svojom posjetom. I gradonačelnica Thiemen svojim pozitivnim komentarom.

Očekivao bi čovjek da je iza svega kakva potpuno profesionalna organizacija koja ima brdo novca, neki menedžment kojemu je organizirati koncert kao reći: Dobar dan! A nije. Iza  su naši iseljenici okupljeni u društva, ujedinjeni u Savez. Na čelu je srčani Ivan Bitunjac, metalski radnik iz prve iseljeničke generacije, koji radeći naizmjenično u tri smjene, uspijeva držati  kormilo i održavati pravac „broda“ nazvanog Savez Hrvatskih društava Berlina.  Do njega je  Ivan Sučić, ugostitelj srednje generacije, pa vrijedna, sabrana i praktična, Elizabeta Kopić ili „teta Liza“ koja je u Berlinu više od 40 godina, te predsjednici i predstavnici  „Croatije“, „Mažuranića“, HDZ-a, Škole, „Brođana“, „Tijarice, „Bugojna“, KK Kroatije. Svemu je šlag na tortu davao poduzetni Mijo Marić u svojstvu tajnika Saveza  i voditelja programa zajedno sa suprugom Dijanom. Svima njima, na trudu oko organizacije ove glazbene poslastice, nema tko  reći hvala. Uzeli su si to djelo u životnu, volontersku  zadaću. Nagrada im je dobra posjeta i pljesak publike na kraju koncerta. Ostaje nada da je ta nagrada dovoljna da ponovo spletu ruke i ulože silan trud u novo izdanje Blistave noći klasike.

U Berlinu, dokaz je tome i netom minuli koncert, ima poprilično Hrvata koji tu glazbu rado slušaju. Dijete je rođeno, propuzalo, prohodalo. I pri tome treba pomoć. Ne bi ovom vrijednom projektu krovne udruge berlinskih Hrvata naškodila  ni  kakva konkretna  potpora ministarstava kulture obiju  država. Objema državama naime, pripadaju i organizatori i izvođači i posjetitelji!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ali ništa se nemože dogoditi samo od sebe pa ni djete prohodati treba je uložiti još više truda za potragu u daljnjoj pomoći.