POŠTOVATI KULTURNU PROŠLOST

prilog: Zvonimir Mitar

Nedavno mi je prof. Radovan Lorković, vrhunski hrvatsko-švicarski violinist, poslao mail sljedećeg sadržaja:

Dragi Zvonimire, već dugo se pitam, je li da Ti se obratim s jednom idejom, no nakon svog 88. rođendana prije par dana postalo mi je jasno, da možda neću više imati mnogo vremena, to načiniti, pa ću to sad pokušati.

Za vrijeme svog aktivnog javnog nastupanja između 1970. i 2004. kao violinist nisam nikad prstom maknuo za propagandu svojih koncerata, no mnogo njih sam snimio, osobito one u Baselu javne u okviru serije Musica viva Basel, koju sam vodio od 1970-1974 i zatim sa komornim orkestrom Peter Zeugin do oko 1980 iz mnoge druge. Vrpce s tim snimkama zauzimale su tri police moje biblioteke, koju sam lani počeo sređivati, pa sam sa zadovoljstvom počeo slušati te snimke i sređene ih stavljati na portal you tube u internetu. Nakupilo ih se nekoliko tuceta i kod većine mi se danas čini, da se radi o vrijednim dokumentima jedne razine, koju smo tada sami možda prekritički slušali, a danas mi se čini da se mirno mogu staviti pored interpretacija poznatih veličina.

Snimao sam te snimke djelomično i studijski – to se osobito odnosi i na brojne snimke moje majke pianistice Melite Lorković. snimljene između 1950 i 1982, koja je tada pripadala vrhu naših reproduktivnih glazbenika. Knjigu, koju sam o njoj objavio 2012. predstavio si nedavno opširno, no vrlo malo ljudima je poznato, da se njeno sviranje može unatrag nekoliko godina vjerno čuti u you tube.

Ta neprocjenjiva mogućnost dokumentacije velika je prednost našeg vremena, jer opise velikih podijumskih dostignuća unatrag do početka 20. stoljeća možemo sad podvrgnuti vlastitom sudu.

Kad međutim usporedim, kod svake snimke u you tube naveden broj preslušavanja, moram priznati svoje veliko razočaranje, jer dok i manji narodi svoje glazbene dokumentacije slušaju do nekoliko millijuna puta, naše snimke je preslušalo tek par tuceta interesiranih. Hrvatski radio  možda do sad i ne zna, da te snimke postoje, a svoje dokumentacije pa i najvažnijih glazbenih dogođaja obično briše.

Stoga mi se čini važnijim, upozoriti glazbenu javnost na same snimke nekadašnjih izvedbi, nego na tadašnje ili današnje opise tih izvedbi.

U slučaju naše familije dovoljno je u you tube utipkati imena Melita Lorković, Edith Lorković i Radovan Lorković da se nakon par sekunda pojave snimke najrazličitijih razdoblja domaće i svjetske tvorbe u našoj izvedbi.

Čak u zadnje vrijeme razmišljam uvesti javno i komentirano slušanje tako dostupnih nekadašnjih dostignuća hrvatskih glazbenika 20, stoljeća. Uvijek se traži od javnosti, da poštuje svoju kulturnu prošlost, za što je prije svega potrebno poznavati njene vjerne dokumente. Srdačno, Radovan.”

Kao što je prof. Lorković gore napisao, ukucao sam točno kako su zapisana ta žuto označena imena u google i zatim gore na lajsni kliknuo na Videos i pojavio se niz vrijednih glazbenih izvedbi tih troje glazbenih umjetnika.

Tu sam kliknuo na drugi odozgor video «www.youtube.com>playlist Lorković performances – YouTube» i otvorila se lista s daljnje 22 video snimke vrijednih glazbenih izvedbi, koje će sigurno obradovati ljubitelje klasične glazbe, a i svima pokazati bogati repertoar koji su izvodili naši vrhunski glazbenici iz poznate hrvatske obitelji Lorković.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
P. Medved
P. Medved
3 years ago

Hvale vrijedno!
Bravo!👍