GRAĐANSKI ODGOJ ILI…

piše: Žarko Delač

Najava uvođenja Građanskog odgoja u pojedinim zagrebačkim osnovnim školama potaknula je ponovno žustru medijsku raspravu i političke razmirice. Gledajući trezveno i bez ideoloških predispozicija, može se zaključiti kako je to jalov posao.

Nigdje u svijetu nisam uspio pronaći korištenje termina “građanski odgoj” u školama. Je li to zbog toga što se zakonodavci nazivom  ne žele konfrontirati sa seljacima ili ih više cijene i poštuju,  smatraju kako su teme dovoljno uključene u druge školske predmete ili jednostavno  ne vide svrhovitost takvog jednog školskog programa.

Izgleda kako ovaj eksperiment ima samo političku svrhu kojom se zamagljuju osnovni gospodarski i socijalni problemi i povlađuje neoliberalnim skupinama i pojedincima koji žele biti “veći pape od samoga pape”. Stanje u društvu zasigurno ne može promijeniti jedan ili dva sata neobaveznog predmeta pod nazivom građanski odgoj.

Umjesto toga, sigurno bi bilo kvalitetnije poraditi na obiteljskom odgoju koji traje 24 sata dnevno i roditeljima omogućiti da budu pozitivan uzor i primjer svojoj djeci. Kako drukčije objasniti sve veći broj pušača i konzumenata alkohola i droge među mladima, pandemiji pretilosti i ovisnosti o kocki i igricama osim u zapuštenosti u odgoju. U stvari, sve više i više prepuštenosti internetskom odgoju i utjecaju na mlade i povodljive naše sugrađane koji su da bi bili viđeni, u stanju izvesti i pogibeljne videouratke ili fotografije.

Poseban problem je odnos prema okolišu i prirodi koji je potrebno svakodnevno promovirati i pobuditi savjest kod školske populacije umjesto opterećivati  jeftinim i kratkoročnim populističkim programima. Gradski oci u Zagrebu mogu se radije posvetiti predškolskom odgoju i smanjiti broj djece u grupama, omogućiti kvalitetniju didaktičku opremu i formirati grupe prema uzrastu.

Iznenađuje činjenica kako nitko, ili mi barem to nije poznato, ne reagira na formiranje grupa u kojim su djeca uzrasta od jedne do 6 godina. Pitanje je naime, kako je moguće jednom odgajatelju provesti aktivnost i organizirati radni dan u grupi u kojoj se nalaze djeca koja još ne znaju niti hodati pa sve do onih koji čitaju i pišu. Volio bih znati koja bi to bila predškolska aktivnost? Možda odgovor postoji, a to je YouTube ali tada nije riječ o predškolskom odgoju.

Odgoj, bio on kulturni, predškolski, školski, vjerski, sportski ili bilo koji drugi treba prepustiti stručnjacima i praktičarima, a nikako teoretičarima i još manje političarima.

Najnovija informacija o uvođenju cjelodnevnog školskog programa u osnovnim školama pozitivan je primjer potrebnih promjena. Naime, tako će učenici za vrijeme dok im roditelji rade, biti pod stručnim nadzorom. Dobra je to prigoda da škole kao odgojno-obrazovne institucije pojačaju odgojnu komponentu u svojim programima ali ne na način jednostranog uvođenja ili kao u Zagrebu jedino ponuđenog, Građanskog odgoja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments