KAKVA ĆE BITI ZIMA

piše: Željko Jelavić
U proljeće se pitamo kakvo će biti ljeto, a u jesen kakva će biti zima? Dva ekstremna godišnja doba po mnogo čemu određuju naše planove, želje, pa čak i način življenja.

Neki od nas vole oštre zime, neki blage, neki vole mnogo snijega, neki ne. Različitih smo ukusa, potreba, interesa i želja.

Dakle, kakva će biti zima 2012./2013 ?

Krenimo prvo malo neozbiljno …

Pitali Indijanci vrača kakva će biti iduća zima. “Jako hladna” – reče vrač, a Indijanci se rastrče kako bi skupili dovoljno drva. Međutim, od zime ništa. Iduće godine pred zimu opet isto pitanje i isti vračev odgovor. I ovaj put zima je bila blaga. Treće godine kaže poglavica vraču, ako sad ne pogodi – ode glava. I vrač se spusti s planine i ode do meteorologa po prognozu. Meteorolog reče da dolazi najhladnija zima do sad jer indijanci već dvije godine skupljaju drva.

Dakle, ljude su kroz povijest jako zanimale vremenske prilike. Svoja su iskustva pamtili, zapisivali i prenosili na mlađe naraštaje. Tako je nastajala i u narodu zaživjela pučka meteorologija.Narodne prognoze najčešće su bile vezane uz nekog sveca ili neki poseban nadnevak.

S vremenom se javlja pojam kalendarska meteorologija, a na nekim područjima su se pojavili i stoljetni kalendari koji su sadržavali prognozu vremena za čak cijelu godinu unaprijed i to po danima tj. tjednima. Prognoze ( nekih od) tih kalendara periodički bi se ponavljale svakih sedam godina i bile su pune manjkavosti.

Ipak, što oni kažu za iduću zimu? –”Zima se pojavljuje nenadano, bit će oštra i donosi puno snijega”.

Krenemo li ozbiljnije dolazimo do dugoročnih (sezonskih) prognoza koje se temelje na znanosti.

Tako se po dugoročnim prognozama Američkog astronomskog društva, najavljuje  najhladnija zima u posljednjih 1000 godina. Piše se o tome da se sunčeve pjege umiruju što doprinosi ekstremnijim zimskim uvjetima. Neki stručnjaci iz bližih nam zemalja potvrđuju takve najave i dodaju da će po tom scenariju sjeverna i zapadna Europa imati niže temperature zraka od Balkana. Bilo bi obilnog snijega u razdoblju od prosinca do veljače, a najavljuje se čak i početak nekog novog mini ledenog doba.

Ipak treba biti vrlo oprezan jer bez imalo htijenja za omalovažavanjem truda znanstvenika i svih koji pokušavaju proricati vremenske prilike, treba upozoriti na neveliku pouzdanost takvih (dugoročnih) prognoza. Stoga, unatoč naporima koji se ulažu na tom polju ipak mnogi procesi u prirodi još uvijek ostaju ili potpune nepoznanice ili pak do kraja nerazjašnjeni, što jako otežava prognoziranje.

Zato najradije dajem prednost kratkoročnim prognozama (od nekoliko dana), bez bombastičnih i senzacionalističkih najava, koje često puta izazovu nepotrebne brige i reakcije. Možda i bude najhladnija zima dosada, ali ne volim razmišljati o nekim možebitnim scenarijima unaprijed.

Uostalom, najviše vjerujem onoj koju bi mi bakica znala često reći: ” Bit će onako, kako Bog dragi da !”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments