ECCE HOMO

piše: Sandra Marelja Muić
Zadar/ Koji burni tjedan iza nas, sve neki eventi, happeninzi gdje god kreneš. Glavni glumci sada među sporednima, sporedni neki prešli u shooting stars, treći nestali skroz sa ekrana.  Mala zemlja za veliki program, ne treba ti HBO, Arte, Fox…uključi „RH“, dobiti ćeš sve osim edukativnog programa …E, toga nema ovdje!  I bolje.  Ne znam šta bi nudili djeci u jutarnjem terminu: „Prepisivanje diplomskog rada u pet koraka za početnike“, „Korupcijski tobogan sa Ivekom nedjeljom“ ili možda „Smogovci u Saboru“.

Jednokratnu slavu instantno postigao glavni tajnik HDZ-a, nekada pozicioniran u policiji, kojem se pronašlo da se toliko trudio za svoj –VSS- , da je  od tuđeg diplomskog uspio čak cijeli font slova promijeniti i to je to.  A šta ima veze, taj barem neće ljude operirati, koga briga.  Nikoga baš toliko nije bilo briga ni za bivšeg premijera, spektakularno osuđenog na desetogodišnju kaznu za korupciju ( i to prvu u nizu), ostao sjediti u sudnici kao ocvala operna diva u garderobi koju su zaboravili pozvati na probu, a i nisu joj stavili mirišljave soli u budoir. Nisi zanimljiv, gledaj sada kako ćeš do malo vitra kroz rešetke, neće ti tu ni sol pomoći.

Ne bi nam tako brzo tema nestalo za emisije, kako se čini. Glavna zvijezda već danima ostao naš general, onaj drugi mora oprostiti, sva se zvijezdana prašina vuče za ovim dalmatinskim, i mnogi grabe prstićima koji dekagram iste da je potrpaju u svoje džepiće dok se naslikavaju s njim. Čak su se po gradu prodavali baloni s njegovim likom, koji ekonomski boom su planirali samo. Mogu misliti šta bi ovi iz političke domene s njim planirali, s obzirom na magnetizam kojim djeluje na ljude, kada su se marketinški stručnjaci s balonima tako zaletjeli.

Sa ghandijevskim strpljenjem odradio sve intervjue, održao gotovo pa ekumenske govore, islikao se više od Severine bez da je to tražio.  Na velikom zadarskom dočeku čak su rastjerali dječicu iz ovdašnjeg sportskog društva koja su izvodila svoj program povodom Dana Grada Zadra pred crkvom kako bi taj prostor bio čist i osiguran za njegov govor. Nije se zafrkavati sa ekipom od metra u plavim i crvenim majčicama dok izvode kolut naprijed, to je situacija u kojoj se krije gomila potencijala za, recimo , barem pokušaj atentata.  Vjerujem da bi Ante bio vrlo indisponiran poduzetim, te ih barem u obližnju slastičarnu odveo.

Umjesto Corta Maltese, suborcima se vratio humanist i erudit, načet vremenom provedenim u ćeliji, no ne i zarobljen zidovima iste. Koji zajeb. To mu je sigurno sve od silnih knjiga. Više edukacije u tih tjedan dana nego od samostalnosti Hrvatske, više poruka tolerancije i uvažavanja nego sa proteklih biskupskih konvencija.  Okrenite se budućnosti i cijenite silinu bogatstva pred vama … A, ne valja mu ta, znači da bi se trebali posla uhvatiti prije četvrtog malog  macchiatta prijepodne  i ne izvlačiti Zahvalnicu domovinskog rata iz vitrine, čim zapnemo kod rate kredita.  Mislim da mu ne možemo vratiti dovoljno za onu bezrezervnu radost i duhovnu neravnotežu koju je unio, nije bilo sipinog crnila po zadarskom Forumu, svi koji su se tome nadali da ispucaju svoje frustracije su ostali kratkih rukava i mogli su se, zajedno sa onom dječicom, uputiti u slastičarnu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Što se Ante Gotovine tiče..koliko mogu preko medija i sam saznati i prestudirati..
on je Svjetski čovjek..
svjestan je i dalje svoje ljudske i moralne odgovornosti.
Čovjek je to, koji se je okrenuo,uz religiju.. životu i obitelji.. željan mira, dobro zna što je rat..i sada želi isto širiti.. mir i dobro, u Hrvatskoj u Europi i Svijetu..
pa tko mu to može zamjeriti..ili zabraniti.

Josip Mayer
11 years ago

Okrenimo se budućnosti, sve to traži više okretanju radnom angažmanu. I čvrsto se i sam nadam da su i u HDZ.u.prošla vremena kada su zapošljivali na radna mjesta,radne pošasi,rodbinu i prijatelje koji su za svoj, ne, rad dobivali i te kako visoke plaće svojim kućama..kupovajući na taj način čak i hrvatsku mladež. Kako smo imali priliku vidjeti bilo ih je i u dijaspori,koji su dobivali plaće bez radnoga staža,drugi pak poput kurira imali plaćeno gorivo i uvedene telefone,na račun državnog proračuna..želeći nam nametnuti neku svoju kulturu..čast pojedincima,a sve je bila dijaspora kriva..koja je dosad bila na relaciji domicila,ali i međusobno… Read more »