PROSLAVA ZA PAMĆENJE

KAKO SU U HRVATSKOJ KATOLIČKOJ MISIJI  BERLIN ORGANIZIRALI DOČEK SVETOG NIKOLE

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/ Bio je to, bez konkurencije, najljepši doček svetog Nikole što ga upamtih za boravka u Berlinu. Dvorana Gemeinschaftshaus Lichtenrade pokazala se ovoga puta kao pravo rješenje za ovu proslavu u organizaciji Hrvatske katoličke misije Berlin. Naime, unatoč hladnom vremenu, brojni mladi roditelji i djeca, ispunili su dvoranu, u pravom smislu te riječi. Bilo je toplo, zabavno, zanimljivo, dirljivo, veselo. Naravno, sveti Nikola je, uobičajeno stigao pred kraj programa te podijelio darove mališanima. Nije bilo posebne gužve radi darova. I nisu ti darovi ni veći ni bogatiji no inače, niti su ono po čemu je ovo bila najbolja priredba dočeka svetog Nikole i podjele darova, do sada. Takva je po sadržaju, izvrsnom programu koji su izveli brojni aktivisti Hrvatske katoličke misije Berlin.

Ponajprije, svoj doprinos su dala sva trojica svećenika, fra Rade, fra Ivan i župnik fra Petar koji je i koordinirao sve te s članicom Župskog vijeća, Anitom Liović, i vodio program. Potom su puno uradili mladi iz Franjevačke mladeži, posluživali, pomagali, nastupali. Onda svi mladi koji vježbaju u jednoj od sekcija HKM Berlin …mali i veliki folklor, Ženska glazbena skupina DUEDENI i muška klapa Berlin, djeca Hrvatske nastave …A evo kako je tekao taj izvrsni program …

Sretna je starica majka okružena sinovima i kćerima a još sretnija kada joj kolo vezu unuci i praunuci. Domovino moja evo tebi tvoje djece, evo tebi tvoje dike: što ti ime svijetom nose; tvoje pjesme se ne stide i ponos im puni grui kad ti kolo plešu. Mali folklor naše misije …vode ga Andrijana Prlić i Josipa Ljubas. Dirljivo!

Velebite vrh ti se slomio, što si Lici more zaklonio. Kada na tvrdu životnu tkaninu Like izvezemo mekanu slavonsku čipku, onda dobijemo ono PRAVO HRVATSKO …Hrvatsko kolo: rapsodija pokreta u ličkom i slavonskom kolu ispisana koracima Velikog folklora HKM Berlin. Njihova poruka je: Mi govorimo isti jezi -zovemo ga PJESMA; imamo isti san -zovemo ga IGRA;  stanujemo u istom gradu-ulica HKM BERLIN; država -KOLO; naš zadatak je čuvanje TRADICIJE, naša svetinja je NOŠNJA a jedini moto: IGRAMO, DAKLE POSTOJIMO!
Veliki folklor vode Katarina Čarapina i Ivan Bačak. Predivno!

Kasni jesenski prizor dalmatinske vale u rane noćne sate: jugo se stišalo; bonaca se kao lancun prostrla valom; na mulu mladost prije počinka piva serenadu za laku noć divojkama koje iza škura, ugašene luči, dobrano još budne motre na mulo. Klapska pjesma i klapa Berlin koja je svojom specifičnom glazbom upala u oči i Nijemcima pa sudjeluju u njemačkom projektu “Melodije domovine”: Klapu vodi Ante Bagarić. Izvrsno!

Kako bi zvonka HRVATSKA riječ i meko slovo parali prostor crkava i školskih učionica, ovdje, nama, daleko na istoku, desetljećima se brinula Hrvatska misija a posljednjih godina i Hrvatska nastava. Pozdravimo našu djecu koja će izvesti recitacije svetom Nikoli. Pripremali su ih učitelji: Rachela Fay, Marina Maganić i Mladen Balent. Recitirali su: Antonija Vranić, Danija Vlahović, Angelina Delač, Marija Bagarić, Antonio Ličanin, Marija Ćubela i Terezija Budimir. Na kraju je stihove o svetom Nikoli izrecitirala i trogodišnja  Maja Marić.  Djeca su zaradila najviše pljeska!

Prikaz bogatog kulturnog blaga hrvatskog podneblja nezamisliv je bez izvorne tradicijske pjesme i poskočice koja se prenosila s koljena na koljeno i čija je pozornica često bila sijela i prela te kirbaji in derneci diljem lijepe naše. Takvu pjesmu samo u novom ruhu (anranžmanu) izvodi vokalna skupina DUEDENI. Djevojke odličnih glasovnih sposobnosti …kojima je medijski pokrovitelj Hrvatski glas Berlin …ovih dana izdaju i prvi nosač zvuka. Prema pažnji i pljesku publike, bit će zainteresiranih za kupnju CD-a Ženske vokalne skupine DUEDENI. Voditeljica: Marija Budimir. Bravo cure!!

Kao Velebit bez bure, hrvatski čovjek je bez pjesme. Kao more bez vala i pjene. Kao nebo bez zvijezda i lice bez pjega, to je hrvatski čovjek bez pjesme. Pjesma teče njegovim venama kao Dunav slavonskom ravni i kao Sava Posavinom. Zbor mladih HKM Berlin. Vodi ih inače Suzana Smolković ali u njenom odsustvu pred Zbor je stala članica Matea Marić, Organizator ili menadžer Zbora je Anica Krstanović. Mladi su zapjevali: “Ne boj se” i “Mi želimo uzdić Isusa”. Potom su svi iz Zbora  odjenuli majice s hrvatskim bojama te pod izlasku svetog Nikole na binu, zapjevali: Moja domovina! Ima snagu zlatnog žita;  ima oči boje mora; moja zemlja Hrvatska …

Eto, zabilježismo i zapisasmo kako je bilo na dočeku svetog Nikole u Berlinu. Baš su se mali, mladi i malo starij, lijepo pokazali, Kad svi zapjevaše i zaigraše i svoj djeci bi predan slatki dar, (glazbenu) stvar u svoju ruke preuzeše  Ivanka i Tomi Gelo pa se veselje nastavi još dugo, dugo. I još ono najljepše: Prihod s ove večeri bit će poslan kao pomoć za liječenje teško bolesnog Maria Pranjića iz Tomislavgrada, na liječenju u Zagrebu.

Sveti Nikola donio u Berlin slatke darove a iz Berlina darovi idu dalje potrebnima. Svaka čast organizatoru (vrlo dobro organizirano), izvođačima (osvjetlali su obraz i pokazali što to tako zdušno rade u prostorima Misije)  i posjetiteljima (toliko mladih roditelja hrvatskog porijekla, djece i malenih beba, ne vidjesmo zadugo na jednom mjestu). Svaka čast svima!!!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments