DAJ BABI KUNU

IZ DRUGIH MEDIJA   …www.crckarije.com

Prošle godine, na jednoj riječkoj radio postaji, spikeri su izvijestili o tome kako je na obližnjoj gradskoj plaži pronađena mrtva starica. Njihovim daljnjim izvještavanjem zaprepašteni su slušatelji ubrzo došli do saznanja kako pronađena starica nije obična starica, već Jelica Vlahović, znana kao Baba Kuna, koja spada među najveće riječke legende poput pjevača Mrleta iz grupe Let 3, rukometaša Mirze Džombe, pjevača Damira Urbana, političara Slavka Linića, gradonačelnika Obersnela itd. i koju svi, s područja grada Rijeke, ali i šire okolice, vrlo dobro poznaju. No, po čemu je toliko poznata!? Zbog čega je to baš ona stala uz bok ostalim legendama i velikanima ovog lučkog grada!? Radio informacija o njoj nije bila istinita i zato je idemo ovjekoviječiti prije no što je opet netko proglasi mrtvom.

Na prvi pogled, onaj tko ju ne zna, simpatičnu baku Jelicu zasigurno bi poželio za svoju baku, no prvi dojam često zna prevariti. Ova baka, znana kao Baba Kuna, rođena je još prije 2. svjetskog rata, točnije 1936. godine i pravi je mali vrag. Otkad zna za sebe bavi se najstarijim ženskim zanatom po kojem je Rijeka u prošlosti, s desetak bordela, bila naročito poznata. U novije vrijeme, jer ipak joj je već 76 godina, prekvalificirala se, a svoje radne sposobnosti proširila je na žicanje. Ovaj pojam slučajno nemojte povezati s prošnjom, ona je profesionalna žicarošica, a poštapalica s kojom se proslavila u gradu Rijeci te po kojoj je dobila i svoj nadimak je “Daj babi kunu!”. Ukoliko joj se nađete na putu, morate znati kako će od vas sigurno izvući novac jer u tome je najbolja, a ukoliko je odbijete i pošaljete k vragu, tek će vam se tada uvući pod kožu. Bit će uporna dok ne postigne svoj cilj, a to je novac u bilo kojoj valuti. Kada joj ga predate, bile to i sitne lipe ili centi, ovisno iz koje zemlje stižete, nemojte se ustručavati popričati s njom, jer to je trenutak kada vam postaje najbolji prijatelj pa čak i vodič gradom ukoliko ga, kao turist, slučajno želite razgledati.

Jesmo li spomenuli gdje čuva zarađeni novac? Nismo! Trpa ga u jednu vrećicu koju drži u svom grudnjaku. Kada skupi određenu svotu, odlazi u najbližu birtiju kako bi ga ukrupnila. Besramno žica svakog tko joj se nađe na putu, od mladih do starih, od nepoznatih do poznatih ličnosti, stoga je često možete vidjeti u novinama ili na televiziji kako uskače u kadar i za rukav vuče političare, pjevače, sportaše i direktore s već znanim riječima “Daj babi kunu!”. Njezino radno mjesto najčešće je glavna gradska autobusna stanica, potom luka, birtije po centru, ali i po ostalim dijelovima grada aktivno radi i to potpuno neometano od strane policije. Ljudi se vole šaliti na njezin račun pa su tako izračunali kako u danu digne i do 500 kuna, a neke glasine govore o tome kako ima veliku kuću negdje u predgrađu Rijeke te kako tamo živi potpuno normalnim životom.

Evo, sada ste i vi upoznali Babu Kunu o kojoj će se još puno pričati jer netko poput nje rađa se jednom u sto godina. Iskreno, nadamo se kako ćete imati priliku upoznati je i uživo kako biste se sami uvjerili u našu priču o ovoj, usudimo se reči, ženi legendi.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments