ZAJEDNO NAKON TRI DESETLJEĆA

piše: Marija Matijašević
Stružec/ Nakon tri desetljeća ponovno se čekala Nova godina u selu. Poredim, kako je to bilo nekada a kako danas. Nekada je to bio pojam. S nestrpljenjem se očekivao dan dočeka.

Šivale se nove haljine od brokata, i svatko je imao novu haljinu. Šivale se potajno a modeli su se zmišljali danima. Moja mama, šnajderica, morala je poštivati tu tajnu.

Haljine su bile kratke ili uske ili jako široke, a frizure …duge kose, natapirane pundže, podignute visoko i kovrčave. Šminkalo se malo. Na probe haljina se dolazilo posebno i tajno.

Kada se došlo na zabavu, čulo se samo šaputanje starijih žena koje su došle sa svojim snahama ili unukama, kao pratnja, i koje su pazile na njih i njihovo ponašanje. Nije tada bilo stolova ni stolica, stajale smo sa strane i čekale da nas dečki pozovu plesati. Čak se i rezervirao ples za idući puta. Nije se pilo ni jelo, samo plesalo i pjevalo. Niti jedan ples se nije smio odbiti. Plesalo se u štiklama cijelu noć, ma kako boljele noge. I ako bi slučajno pao snijeg po noći, u štiklama se išlo pješice doma i po par kilometara.

Za ovaj doček Nove 2013 g., koju je organizirao KUD-Stružec, isto su se šivale haljine i pripremalo se, ali to je daleko od onog nekada. Tjednima se čak pripremalo, kupili se svjetlo ljubičasti stolnjaci, i sve drugo ljubičasto …baloni, svijeće, salvete, mašne, kuglice, radili se mali aranžmani za stol, donio se veliki bor i nakitio, naručio se ketering, sokovi i piće, kao i šampanjac, kolači.

Muzika je bila iz Zagorja, a ples srca je bilo iznenađenje večeri. Osamdeset ljudi bilo je dovoljno za dobar ugođaj a bilo je i dosta mjesta za ples.
Oni malo stariji su poslije jedan po ponoći, otišli kući, a moje hrabre cure (iz folklora op.u.), su ostale do pola šest. Već su se neki preporučili za idući doček Nove godine. Očito, bili su zadovoljni –  a i ne čudi, kad moje cure prihvate neku organizaciju u ruke …

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments