HRVATI NISU TOČNI

Svaki muškarac u Hrvatskoj ima svoju torbu

(objavljeno 19. kolovoza 2012.)

piše: Daniel Ligeska  …student hrvatskog jezika iz Poljske na usavršavanju u Hrvatskoj

Zagreb/Najbolje se voziti po Zagrebu biciklom. Netko mi je rekao da je najjeftinije na buvljaku koji se zove Hrelić. Za 200 kuna mogu već kupiti neki bicikl, samo …vjerojatno će bitI ukraden. Eto, jedne  nedjelje sam krenuo u smjeru ovog buvljaka. Nisam ga mogao naći pa pitam neku ženu za  Hrelić a ona je ponovila „Hrelić” s pravilnim naglaskom, gledajući u mene kao u budalu i imajući u glavi pitanje: ”Od kud je on s ovim čudnim naglaskom …?”.  „Naja”- pomislio sam, naglasak kao naglasak, svaki stranac ga ima, s vremenom  će biti manji, ali ovo  slovo „l” ili „lj” to fakat mi Poljaci izgovaramo drugčije. Na kraju nisam ni kupio bicikl jer došao sam popodne a tamo bi trebalo  doći ujutro.

Pročitao sam tek u Jutarnjim Listu.. ” Katoličke skupine i skupine veterana u Poljskoj prosvjeduju protiv Madonnina koncerta  u Varšavi jer je njegovo održavanje zakazano točno na godišnjicu Varšavskog ustanka 1. kolovoza.”  Kakva je to glupost, pomislio sam. Čak i u Hrvatskoj Madonna ima besplatnu reklamu svojeg koncerta u Poljskoj.  Njezina cijela karijera je zasnovana na šokiranju a sigurno  to nema nikakve veze s Varšavskom ustankom. A oni koji imaju nešto protiv neka ne gledaju i ne slušaju njezin koncert.

Čak sam siguran da je Madonna bolji čovjek od onih koji stalno viču u ime Boga. Pa Bog sigurno ima važnijih stvari od Madonninog koncerta. Neki poljski katolici misle da ako netko ne misli kao oni, ne izgleda kao oni i ima neke druge vrijednosti onda nije čovjek. Tako je bilo s našim predsjednikom Komorowskom, kojeg nisu priznavale desne stranke poljskog parlamenta i u ime križa i Boga su ga psovale. Govori se često o muslimanskim fanaticima a trebalo bi ponekad spomenuti i katoličke…

Muškarci i torbe. Svaki muškarac u Hrvatskoj ima svoju torbu …ovu malu oko struka ili onu na ramenu. Ja, na primjer, svoje stvari uvijek imam  u džepu ili ruksaku zato mi je malo smiješno kad vidim nabildane, “prave”  muškarce …tipa macho …koji imaju ove torbice. Po meni, uopće to ne paše..ali „de gustibus non est disputandum“.

Hrvati uopće nisu točni! Kad netko kaže da će doći u 8 sati onda dođe u pola 9  ili čak u 9, bez ikakve poruke da će zakasniti. Ili još gore, nazvat  će da na žalost nije mogao doći jer ga je …gle slučaja …zaboljela glava!

Nakon mjesec dana gospođa u pekarnici se usudila pitati od kud sam. Po naglasku je prepoznala da nisam iz Hrvatske. Često kupujem tamo mini burek s višnjom. I eto, sad ne moram ništa reći jer ona odmah zna šta želim. Čak se i pozdravljamo kad se slučajno vidimo  na ulici.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Kako ja vidim momentalno situaciju..hrvatski su građani slabo zaštićeni u vlastitoj domovini..kuda li da ih netko od hrvatske politike štiti onako kako bi trebalo ..vani…Sve je to na žalost tužno i formalno..nasađeno na klimavim nogama.Ali dobro je da se na tome radi..i svi mi se trebamo uključiti radno u te procese i dati..sa velikim žarom i ljubavilju prema Hrvatskoj i rodnome kraju ..svoj doprinos ..ma gdi bili u domovini ili u iseljeništvu..Mislim da sam pošteno rekao

Josip Mayer
11 years ago

Hrvatima u domicilu potreno se je više puta javiti ..kad vas iz van ..više upoznaju..situacija se vidljivo popravlja iz dana u dan..