“ISTINA” I ISTINA

Pripremio: Emil Cipar
Možda niste znali, ali neznanje ne štiti od kazne. Poznavanje zakona nije sam nešto za juriste, nego za sve građane. Ovdje navodimo tipične zablude na koje dnevno nasjedamo u razgovorima i zbog njih često donosimo pogrešne odluke.

Ove zablude istražio je Daniel N. u suradnji s Eurifesom s forum.hr-a. i objavio ga na portalu http://pollitika.com/:

Zapanjujuće je kako se neke “istine” koje “svi znaju” povlače ne samo po internetu nego i u svakodnevnim razgovorima. Te “istine” se često čuju …a uopće nisu točne!

Svi statistički podaci ovdje spomenuti se vrlo sporo mijenjaju, a ako postoji trend, naveo sam ga i priložio sliku. Svi podaci su iz javnih izvora, kao što su Narodne Novine, HZJZ, DZS, WHO i sl.

Obitelj i zdravlje

Nakon razvoda se dijeli kompletna imovina — Ne, dijeli se samo imovina stečena u braku; ono što je netko unio u brak (nekretnine i sl.) ostaje toj osobi.

Samohrane majke su uglavnom razvedene — Samohrani roditelj je onaj koji sam uzdržava svoje dijete. Ako drugi roditelj plaća alimentaciju, znači da roditelj nije samohran.

Domovi za djecu su puni djece bez roditelja koja čekaju usvojitelje — Zapravo, skoro sva djeca u domovima imaju žive roditelje, ali su “privremeno” oduzeta roditeljima i dok se ne oduzmu trajno ne mogu biti usvojena; broj ljudi koji žele posvojiti djecu je mnogo veći od broja djece koja se mogu posvojiti i na posvojenje se čeka godinama.

Homoseksualci u Hrvatskoj legalno ne mogu usvajati djecu — Zapravo, odavno svatko može usvojiti dijete: par ili pojedinačna osoba (kao primjer, Milanka Opačić je samostalno usvojila dijete), ako Centar za socijalnu skrb ocijeni da je to u interesu djeteta. Ne postoji nikakva zabrana za homoseksualce.

Roditelji ne moraju uzdržavati punoljetno dijete — Moraju dok se školuje (npr. studira) a i još jednu godinu nakon završetka školovanja ako ne može naći posao, odnosno ako ne može raditi radi bolesti.

Djedovi i bake ne moraju uzdržavati unuke — Moraju ako roditelj (njihovo dijete) ne uzdržava svoje dijete, tj. njihovog unuka ili unuku.

Dijete nije dužno uzdržavati roditelje — Mora ako je punoljetno, a roditelj nema sredstava za život

Kućanstvo čine roditelji s djecom ako žive zajedno, te bake i djedovi ako žive s njima — Kućanstvo zapravo čine osobe koje žive zajedno bez obzira na srodstvo, ako dijele troškove života

Žene mnogo češće umiru od raka nego muškarci, naročito raka dojke — Posve je obrnuto. Godine 2011. su 2102 muškarca umrla zbog raka pluća ili dušnika, 1164 zbog raka crijeva, 755 zbog raka prostate; u istoj godini je 894 žena umrlo zbog raka dojke. Ukupno je zbog raka umrlo 7858 muškaraca i 5840 žena. Slični brojevi su već godinama.

Za doniranje organa je nužan pristanak rođaka — Uopće nije — svatko tko se za života ne izjasni da ne želi donirati organe, pretpostavlja se da želi — ali se u praksi pitaju najbliži rođaci da ne bi bilo neugodnosti.

Zakoni, zločini, nesreće, samoubojstva

U Hrvatskoj ima proporcionalno mnogo manje ubojstava nego u Zapadnoj Europi — Zapravo, u Hrvatskoj ima oko 14 ubojstava godišnje na milijun stanovnika; u Francuskoj je taj broj 11, u Italiji 9, u Njemačkoj i Španjolskoj 8, u Austriji tek 6 na milijun, a na Islandu 3. Za utjehu, u mnogim afričkim državama je preko 200 ubijenih na milijun godišnje.

Sve je više poginulih u prometnim nesrećama — Upravo suprotno: broj poginulih pada već 30 godina i skoro je četiri puta manji nego krajem 1970-ih:

Sve ima više samoubojstava posljednjih godina — Stopa samoubojstava danas je zapravo manja nego 1987. Te godine ubila su se 1153 čovjeka, 2000. godine 926 se ubilo, a do 2011. je taj broj pao na 702.

Najviše samoubojstava je na prostorima gdje je bio rat — najveća stopa je već dugo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dakle u Zagorju, oko Varaždina i u Međimurju. Najmanja stopa je u Dalmaciji, nekoliko puta manja nego u Međimurju. Slovenija i Mađarska imaju u prosjeku višu stopu samoubojstava nego Hrvatska.

Seks s maloljetnicima je kažnjiv, naročito homoseksualni — Nije ako maloljetnik ili maloljetnica ima 15 godina ili više. Dakle, i heteroseksualni i homoseksualni odnos 15-godišnjaka i 60-godišnjaka je posve legalan (osim ako je starija osoba njegov roditelj, odgajatelj, učitelj i sl.). Legalan je i seksualni odnos između dva maloljetnika ako razlika u godinama nije više od 3. Ova zabluda dolazi od gledanja previše američkih filmova.

Potvrda o nekažnjavanju je potvrda da nikad niste osuđeni — Takva potvrda zapravo ne postoji; zapravo se radi o “uvjerenju o kaznenom postupku”, dakle da se u ovom trenutku protiv vas ne vodi kazneni postupak (uključujući istragu); potvrda nema nikakve veze s osudom i kaznom.

Zabranjeno je fotografirati ljude na ulici bez njihovog dopuštenja — Takva zabrana uopće ne postoji. Zabranjeno je samo slikati ljude u njihovim privatnim prostorima, npr. kroz ogradu, prozor i sl.

Zabranjeno je fotografiranje i skiciranje vojnih objekata (vojarni i sl.) — Zapravo, ta zabrana vrijedi samo u ratnom stanju i u stanju neposredne ratne opasnosti.

Pobačaji

Najviše pobačaja rade mlade žene, naročito ispod 20 — Zapravo, u Hrvatskoj su najčešći namjerni pobačaji kod žena između 30 i 40 godina; od žena koje naprave pobačaj, manje od 8% je mlađe od 20 godina.

Većina žena koje se odlučuju na pobačaj su razvedene — Baš suprotno, preko 50% pobačaja rade udane žene (2011. godine 59%); 19% žena je prije pobačaja rodilo jedno dijete, 27% dvoje djece, 17% troje i više.

Najviše namjernih pobačaja je u Zagrebu — U stvari je stopa namjernih prekida trudnoće (u odnosu na broj žena) u Zagrebu manja nego što je hrvatski prosjek. Proporcionalno je najviše pobačaja u Međimurju.

Broj pobačaja sve više raste — Zapravo, broj pobačaja u Hrvatskoj pada već 20 godina i manji je (proporcionalno) nego u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i sl.

Razno

Plaće u državnoj službi su više nego pristojne — Informatičar sa završenim fakultetom će kao početnu plaću imati oko 3800 kn u državnoj službi, u privatnoj firmi će lako imati dva do tri puta veću plaću.

U Zapadnoj Europi su uobičajeni genetski modificirani paradajzi koji nemaju nikakav okus — Zapravo, u EU se uopće ne uzgaja i prodaje genetski modificirani paradajz (nije dopušten). Paradajz s “nikakvim okusom” je prirodna sorta koja se uzgaja u staklenicima.

Sve meso za McDonalds se uvozi izvana i ne zna se od čega je (poslovna tajna) — Marku McDonaldsa (tj. franšizu) u Hrvatskoj ima firma Globalna hrana d.o.o. Vlasnik te firme je sin vlasnika Gavrilovića, pa očito odakle meso; radi se o čistoj mljevenoj junetini.

Većina proračuna odlazi na plaće zaposlenih u državnim službama — Najveći izdatak su mirovine.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments